Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Τα όργανα της ΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους στο InnoTrans 2024


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Σιδηροδρόμους (ERA) και η Κοινή Επιχείρηση Σιδηροδρόμων της Ευρώπης (EU-Rail) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τις κοινές τους δράσεις στο InnoTrans 2024, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο με επίκεντρο την τεχνολογία των μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 24-27 Σεπτεμβρίου 2024. 

euractiv.com

Η φετινή κοινή συμμετοχή θα οδηγήσει σε πλατφόρμα για συζήτηση, εκδηλώσεις και επίδειξη καινοτομιών αιχμής στον σιδηρόδρομο που υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να επηρεάσει τις βιώσιμες, έξυπνες και ανταγωνιστικές μεταφορές.

Στο InnoTrans 2024, το κοινό περίπτερο Europe for Rail (Hall 27, Stand 511) θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με εμπειρογνώμονες από τον τομέα των σιδηροδρόμων και της κινητικότητας, καθώς και με ηγέτες αποφάσεων και φορείς χάραξης πολιτικής και να παρακολουθήσουν από πρώτο χέρι τα πιο πρόσφατα καινοτομίες στη σιδηροδρομική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 διαφορετικών προόδων από το πρόγραμμα Ε&Κ της ΕΕ-Σιδηροδρόμων.

Αποκορύφωμα θα είναι η επίσκεψη VIP στο περίπτερο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στις 11:30 , παρουσία του Γερμανού Υπουργού Ψηφιακής και Μεταφορών, Δρ. Volker Wissing και του Διευθυντή Χερσαίων Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Kristian Schmidt , με έναν λανσάρισμα ψηφιακού καταλόγου λύσεων. Οι καινοτομίες αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο στόχο της ΕΕ να μετατοπίσει τις εμπορευματικές μεταφορές από τις οδικές στις σιδηροδρομικές μεταφορές, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Magda Kopczyńska, Γενική Διευθύντρια Κινητικότητας και Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε: « Το InnoTrans ήταν πάντα ένα σημαντικό γεγονός για την Επιτροπή, αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Πρόεδρος von der Leyen έχει τονίσει την εστίαση της επόμενης θητείας στη βιώσιμη ευημερία και ανταγωνιστικότητα στις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές, και οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι κεντρικής σημασίας και για τα δύο. Με τα ισχυρά διαπιστευτήριά τους για βιωσιμότητα και τις τεράστιες δυνατότητες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, οι σιδηρόδρομοι είναι ακριβώς αυτό που στοχεύουμε να επισημάνουμε στο περίπτερό μας στην ΕΕ φέτος, μαζί με το ERA και το European's Rail! ”

Μια απαράμιλλη έναρξη της εκδήλωσης είναι η άφιξη ενός ειδικού ευρωπαϊκού τρένου από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, που διοργανώνεται από το Europe's Rail και τα μέλη και τους συνεργάτες του. Οι επιβάτες υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ο κ. Georges Gilkinet , Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Βελγίου και Υπουργός Κινητικότητας, η κα Tilly Metz , μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Kristian Schmidt , διευθυντής χερσαίων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Rodrigo da Costa , Εκτελεστικός Η Διευθύντρια του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα, κα Paloma Iribas Forcat , Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ERA, CEOs του EU-Rail και τα μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν πάνελ και εργαστήρια με θέματα όπως τα οφέλη των σιδηροδρομικών μεταφορών για τους επιβάτες, η ανάπτυξη νέων λύσεων , τη σημασία των γυναικών στους σιδηροδρόμους και την πρόοδο στην ψηφιοποίηση.

Κατά την άφιξη στο Βερολίνο, οι επιβάτες υψηλού επιπέδου θα υποδεχθούν για μια τελετή καλωσορίσματος από την κα Ute Bonde , Γερουσιαστή για την Αστική Κινητικότητα, τις Μεταφορές, την Κλιματική Δράση και το Περιβάλλον για την Πολιτεία του Βερολίνου, τον κ. Richard Lutz, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bahn και Vice. -Πρόεδρος της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) και ο κ. Michael Peter , Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Mobility, και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας Σιδηροδρόμων (UNIFE).

Ο Giorgio Travaini , Εκτελεστικός Διευθυντής στην Κοινή Επιχείρηση Σιδηροδρόμων της Ευρώπης δήλωσε: «Είμαι περήφανος που ξεκινάμε τη συμμετοχή μας στην InnoTrans με αυτό το ευρωπαϊκό τρένο, επιδεικνύοντας τη δέσμευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών των σιδηροδρόμων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο πράσινο ταξίδι. Αυτό το ταξίδι διάρκειας 6 ωρών μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μια στιγμή συζήτησης και προβληματισμού σχετικά με τις μελλοντικές καινοτομίες και τις ευκαιρίες των σιδηροδρόμων που θα κάνουν τους σιδηροδρόμους και την Ευρώπη πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές τα επόμενα χρόνια».

Ο Josef Doppelbauer , Εκτελεστικός Διευθυντής και Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Σιδηροδρόμους δήλωσε: «Ευρωπαϊκό πνεύμα σημαίνει ελευθερία κινήσεων – αυτό το πνεύμα είναι ζωντανό σε αυτό το τρένο: κίνηση της Ευρώπης προς ένα βιώσιμο και ασφαλές σιδηροδρομικό σύστημα χωρίς σύνορα».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων, όπως Speakers Corners on Digital and DAC, Climate, και Attractive and Affordable Rail Services. Επιπλέον, το InnoTrans 2024 θα φιλοξενήσει τα βραβεία Women in Rail, γιορτάζοντας τη συμβολή των αξιοσημείωτων γυναικών που κάνουν βήματα στον σιδηροδρομικό κλάδο. Επί του παρόντος, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% του εργατικού δυναμικού των σιδηροδρομικών μεταφορών και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να προάγει τη διαφορετικότητα και την ένταξη στον τομέα. Με την προώθηση πρωτοβουλιών αναβάθμισης δεξιοτήτων και επαναπροσαρμογής δεξιοτήτων, η ΕΕ ενθαρρύνει τα νέα ταλέντα και τις γυναίκες να ενταχθούν στη σιδηροδρομική βιομηχανία και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του καινοτόμου μέλλοντός της. Για πρόσβαση στο πλήρες πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ξεναγήσεων καινοτομίας και του B2B Matchmaking, επισκεφθείτε τον ακόλουθο ιστότοπο: https://rail-research.europa.eu/calendar/innotrans-2024/

Ελάτε μαζί μας στο InnoTrans 2024 για να εξερευνήσετε το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπου η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η συνεργασία οδηγούν την Ευρώπη προς ένα ευημερούν και πιο πράσινο μέλλον. Αυτή η συνεργασία αποτελεί παράδειγμα της στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της διασυνοριακής σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας και την υποστήριξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο τη μείωση κατά 55% των εκπομπών από τις μεταφορές έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

sidirodromikanea.blogspot.com