Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι: Εγκρίθηκαν τέσσερα νέα έργα για χρηματοδότηση από την ΕΕ


Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τέσσερα νέα σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη II (CEF II) του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ομάδα επεξεργασίας GTP
news.gtp.gr


Σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, η Ελλάδα προχωρά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού της δικτύου, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξασφάλισε 518.865.020 ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση, τα οποία, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους, θα διατεθούν σε σιδηροδρομικά έργα που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη τετραετία.

Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση θα διατεθεί σε έργα κατά μήκος της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη / Προμαχώνα , με επίκεντρο τις ακόλουθες συγκεκριμένες περιοχές:

– Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα, ιδιαίτερα από Μουριές προς Προμαχώνα, με χρηματοδότηση 112.075.200 ευρώ.
– Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) και Οινόης , με χρηματοδότηση 192.142.704 ευρώ.
– Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Πυθίου – Ορμενίου (ΕΡΓΟΣΕ), που χρηματοδοτήθηκε με 186.667.916,75 ευρώ.
– Εγκατάσταση νέου συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιαχείρισης (ETCS L1) στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ ΣΚΑ και Κιάτου , με χρηματοδότηση 27.979.200 ευρώ.
Μηχανουργείο Μενεμένης Θεσσαλονίκη. Πηγή φωτογραφίας: Hellenic Trains

«Με την έγκριση της χρηματοδότησης αυτών των τεσσάρων σιδηροδρομικών έργων, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο , σηματοδοτώντας την έναρξη ενός 20ετούς επενδυτικού σχεδίου », δήλωσε ο υπουργός Σταϊκούρας.

Εκτός από την υλοποίηση έργων με επίκεντρο την «Αναβάθμιση-Ασφάλεια-Ανάπτυξη», ο υπουργός Σταϊκούρας ανακοίνωσε σχέδια για την ολοκλήρωση της σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου. Η πρωτοβουλία θα συνδέσει τα στρατηγικά τοποθετημένα λιμάνια της Ελλάδας με τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Αθήνα-Προμαχώνας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

«Σχεδιάζουμε να υποβάλουμε αίτηση για νέα κονδύλια το 2025 , συμπληρωμένα με εθνικές επενδύσεις, για την ανάπτυξη σιδηροδρομικών γραμμών έως το 2030. Αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της ΕΕ βάσει του κανονισμού της ΕΕ 2024/1679», εξήγησε ο υπουργός.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τόνισε την εστίασή του στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας των σιδηροδρομικών υποδομών με τη Βουλγαρία και στη δημιουργία ενός πολυτροπικού διαδρόμου μεταφοράς που θα καλύπτει την Κεντρική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία.

sidirodromikanea.blogspot.com