Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Το σχέδιο για πολυτελή μεταμεσονύκτια τρένα από τη Γαλλία προς τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης απέτυχε



Ένα σχέδιο για την κυκλοφορία πολυτελών νυχτερινών τρένων μεταξύ της Γαλλίας και των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης απέτυχε λόγω της «έλλειψης υποστήριξης» από τις δημόσιες αρχές.

Του Vincent Vitis
euronews.com

Η ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία Midnight Trains ήθελε να προσφέρει μια πολυτελή νυχτερινή υπηρεσία τρένου από τη Γαλλία σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το σχέδιο της νέας σιδηροδρομικής εταιρείας ήταν να προσφέρει στους επιβάτες ένα πολυτελές ταξίδι διανυκτέρευσης σε ιδιωτική καμπίνα, ξεκινώντας το ταξίδι τους από το Παρίσι σε έναν σημαντικό προορισμό της Ευρώπης, σε απόσταση μεταξύ 800 και 1.500 χιλιομέτρων. Η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή θα ήταν Παρίσι-Μιλάνο-Βενετία.

Ωστόσο, το τρένο απέτυχε να φύγει από τον σταθμό λόγω έλλειψης χρημάτων και επειδή η ιδέα δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη από τις δημόσιες αρχές της Γαλλίας, ανέφερε η εταιρεία, σε έκθεση του AFP.

Το όνειρο χάθηκε στην πραγματικότητα

«Σήμερα είναι το τέλος ενός φιλόδοξου έργου που ξεκίνησε από μια τολμηρή τριάδα», δήλωσε ο Adrien Aumont στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

«Επί τέσσερα χρόνια, έχουμε βάλει όλη μας την ενέργεια στην επανεφεύρεση του νυχτερινού τρένου για να το κάνουμε έναν τρόπο μεταφοράς που είναι εναρμονισμένος με την εποχή μας, ικανός να ανταγωνιστεί την αεροπορία μεσαίων αποστάσεων και να προσφέρει μια επιθυμητή εναλλακτική σε όλους όσους θέλουν να συνεχίστε να ταξιδεύετε, χωρίς να σκουπίζετε τον πλανήτη», δήλωσε ο συνιδρυτής της Midnight Trains και ο άνθρωπος που συνίδρυσε την πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης KissKissBankBank.

«Αν περίμεναν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα μπροστά στο μονοπώλιο της SNCF στη γαλλική αγορά, θα πίστευαν ότι «το όραμά τους θα μοιραζόταν ευρύτερα οι χρηματοδότες», συνέχισε.

"Ωστόσο, παρά την αρχική προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων που υποστηρίχθηκε από περίπου 40 επιχειρηματίες, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον δεύτερο γύρο για να αγοράσουν τα δύο πρώτα σετ τρένων και να ξεκινήσουν την πρώτη υπηρεσία. Το άνοιγμα των επιβατικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια δεν έχει βοήθησε το έργο να αναπτυχθεί περαιτέρω.

"Τα κανάλια είναι ανοιχτά, αλλά, στην πραγματικότητα, η σιδηροδρομική αγορά έχει ανοίξει κυρίως στον εαυτό της. Αυτή η αγορά οργανώθηκε από τις δημόσιες αρχές για τους δικούς τους ιστορικούς φορείς, όχι για να δημιουργήσουν πραγματικά νέους παίκτες."

Τα πράσινα διαπιστευτήρια, αν και ελκυστικά, δεν ήταν αρκετά για να χρηματοδοτηθεί το έργο, είπε ο Aumont.

"Είναι δυνατό, στην εποχή μας, να χρηματοδοτήσουμε και να ξεκινήσουμε βιομηχανικά έργα μεγάλης κλίμακας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτοί οι τομείς περιορίζονται από τις δημόσιες αρχές. Αυτό συνέβη πριν από μερικά χρόνια για τον ενεργειακό τομέα, στη συνέχεια για τρόφιμα και γεωργία, είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσεις εκεί».

Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια αγορά στο μέλλον

Όσοι εμπλέκονται στο έργο, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την αποτυχία του, ενώ παραδέχονται ότι μπορεί να έχουν κάνει κάποια λάθη.

«Πάντα κάναμε μετρημένες επιλογές, ως καλοί πατέρες, και ίσως θα έπρεπε να είχαμε σκεφτεί μεγαλύτερες, πιο γρήγορα ή να σταματήσουμε νωρίτερα».

Στον λογαριασμό X και την επίσημη ιστοσελίδα της, οι ιδρυτές της Midnight Trains είπαν: «Η νύχτα πεθαίνει εδώ» αλλά άφησαν ένα θετικό μήνυμα στο τέλος της εξήγησης για το τι είχε συμβεί. Ήταν αισιόδοξοι, είπαν, ότι θα υπήρχε πραγματική επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα, για χάρη της φροντίδας του πλανήτη.

"Μια μέρα, άλλοι επιχειρηματίες μπορεί να πετύχουν εκεί που αποτύχαμε. Και τόσο το καλύτερο, ο πλανήτης το χρειάζεται. Εάν ορισμένοι επιχειρηματίες θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και να ξεκινήσουν από μια υγιή, καθιερωμένη βάση για να ξεκινήσουν ένα παρόμοιο έργο, είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση για τη μεταβίβαση των περιουσιακών μας στοιχείων».

sidirodromikanea.blogspot.com