Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Οι ατμομηχανές του 1960 επιστρέφουν στις ράγες όχι στην Ελλάδα αλλά στο Βιετνάμ


Οι λάτρεις των τρένων και οι λάτρεις της ιστορίας θα έχουν σύντομα έναν νέο προορισμό στη Νοτιοανατολική Ασία για να επισκεφτούν, καθώς το Βιετνάμ ετοιμάζεται να αποκαλύψει ένα ανανεωμένο ζευγάρι vintage ατμομηχανές από τη δεκαετία του 1960.

Jessie Yeung, CNN

Οι δύο ατμομηχανές Revolution Express είναι τα τελευταία ατμοκίνητα τρένα που λειτουργούν στο Βιετνάμ, που χρονολογούνται από τότε που η χώρα ήταν ακόμη γαλλική αποικία, σύμφωνα με την εταιρεία φιλοξενίας Wafaifo Optimisers, η οποία διαχειρίζεται το έργο.

Τα τελευταία χρόνια, τα τρένα έχουν αποκατασταθεί σιγά σιγά σε κατάσταση λειτουργίας χρησιμοποιώντας γνήσια ανταλλακτικά και έχουν κατασκευαστεί από τους τελευταίους ατμομηχανικούς που έχουν απομείνει που εργάζονται για το εθνικό σιδηροδρομικό σύστημα.

Τώρα, τα τρένα είναι σχεδόν έτοιμα να δεχθούν τουρίστες και επισκέπτες – με τα πρώτα ταξίδια να αναμένονται στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, δήλωσε η Wafaifo Optimisers σε δελτίο τύπου. Τα εισιτήρια δεν έχουν πωληθεί ακόμα και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την τιμολόγηση - αλλά οι πληροφορίες κρατήσεων θα έρθουν μέσα στους επόμενους μήνες, ανέφερε.
Το Revolution Express θα ταξιδέψει κατά μήκος των παράκτιων βουνών δίπλα στο πέρασμα Hai Van στο κεντρικό Βιετνάμ. - Wafaifo & Revolution Express

Τα τρένα θα ταξιδεύουν μεταξύ της κεντρικής πόλης Ντα Νανγκ, γνωστή για τα παραλιακά της θέρετρα στην ακτή, και της πρώην βασιλικής πρωτεύουσας Χουέ, που φημίζεται για τα πολλά παλάτια και τους περίτεχνους βασιλικούς τάφους, είπε ο Γουαφάιφο.

Κάθε τρένο θα έχει δύο βαγόνια σε ρετρό στιλ για καθίσματα επιβατών, ένα βαγόνι κουζίνας και ένα βαγόνι αποσκευών. Οι αποδόσεις των εσωτερικών χώρων δείχνουν πολυτελή έπιπλα που θυμίζουν το αποικιακό γαλλικό παρελθόν των τρένων με τραπέζια και καρέκλες από μαόνι, χρυσές πινελιές και διακοσμητικά πλακάκια.

Τα μεγάλα παράθυρα από όλες τις πλευρές θα επιτρέψουν τη συναρπαστική θέα στο διερχόμενο τοπίο, καθώς το τρένο περνάει από την παράκτια οροσειρά Hai Van –– διάσημη για τους καταπράσινους λόφους με θέα στην απέραντη θάλασσα– και το χωριό Lang Co, γνωστό για την αλιευτική του κοινότητα και θαλασσινά.

Δεν είναι μόνο η διακόσμηση που παραπέμπει στο παρελθόν του Βιετνάμ. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, θα υπάρχει ακόμη και προσωπικό ντυμένο με «κοστούμια εποχής» και μια μπάντα χάλκινων πνευστών με στρατιωτικά γκάλλια για να υποδεχτεί τους επισκέπτες που αποβιβάζονται.

Κάθε σιδηροδρομικός σταθμός κατά μήκος της διαδρομής θα είναι εξοπλισμένος με ένα εστιατόριο με κατάλληλη θεματολογία, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Hue με αυτοκρατορικό θέμα που ταιριάζει με τη βασιλική του ιστορία, και ένα κοινό με θέμα την ανεξαρτησία στο Lang Co.

«Είμαστε περήφανοι που επαναφέρουμε στη ζωή αυτές τις παλιές σιδηροδρομικές γραμμές και αναδεικνύουμε σημαντικές περιόδους στην ιστορία του Βιετνάμ από την αυτοκρατορική έως την αποικιακή κυριαρχία και τελικά τον αγώνα για την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Michael Gebbie, πρόεδρος της Indochina Rail Tourist Service.
Μια απόδοση δείχνει το εσωτερικό μιας τραπεζαρίας στο Revolution Express, επιπλωμένο για να αντικατοπτρίζει τη γαλλική αποικιακή ιστορία του τρένου. - Wafaifo & Revolution Express

Το Βιετνάμ κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 - έναν ισχυρισμό που ούτε η Γαλλία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν. Οι ΗΠΑ προχώρησαν στη βοήθεια της Γαλλίας με στρατιωτικό εξοπλισμό για να πολεμήσουν τους Βιετναμέζους αντάρτες.

Μέχρι το 1954, το Βιετνάμ υπέγραψε τις Συμφωνίες της Γενεύης - χωρίζοντας τη χώρα στα δύο μισά, τον βόρειο υπό την ηγεσία των κομμουνιστών και τον νότο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, και ξεκίνησε τον αιματηρό πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος θα διαρκούσε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο πόλεμος τελείωσε τελικά το 1975 με την πτώση της Σαϊγκόν (τώρα Χο Τσι Μινχ), με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια στρατιωτικούς θανάτους για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και 1 εκατομμύριο συνολικά θανάτους αμάχων.

Σήμερα, μια σειρά από τουριστικές τοποθεσίες μνημονεύουν το παρελθόν του Βιετνάμ, που κυμαίνονται από μνημεία πολέμου έως αρχαίες ακροπόλεις που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – συμπεριλαμβανομένου του Hue – διατηρώντας τους περασμένους αυτοκράτορες της χώρας.

sidirodromikanea.blogspot.com