Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Οπτική ταυτότητα» αναζητά το… μετρό Θεσσαλονίκης!


Την ώρα που απομένουν μόλις έξι μήνες από την (πολυπόθητη) έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης, η Ελληνικό Μετρό ματαίωσε τον διαγωνισμό για τη δημιουργία λογότυπου του μετρό Θεσσαλονίκης και αναζητά μία συνολική «οπτική ταυτότητα» για το έργο!

Άγγελος Αγγελίδης
eleftherostypos.gr

Συγκεκριμένα, την 28η Φεβρουαρίου 2024, η Ελληνικό Μετρό προκήρυξε διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργία λογότυπου για το σήμα του μετρό Θεσσαλονίκης». «Το λογότυπο πρέπει να είναι εύληπτο, να έχει διακριτό και πρωτότυπο χαρακτήρα και να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού», αναφέρονταν στην προκήρυξη. Σύμφωνα με αυτήν, θα απονέμονταν τρία χρηματικά βραβεία (8.000 ευρώ για το πρώτο, 4.000 ευρώ για το δεύτερο και 2.000 ευρώ για το τρίτο), ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είχε οριστεί η 22α Απριλίου 2024.

Όμως, 18 μέρες πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και συγκεκριμένα την 4η Απριλίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Μετρό και αποφάσισε την ματαίωση της διαδικασίας. «Απαιτείται πλέον η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος οπτικής ταυτότητας για το μετρό Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι η δημιουργία ενός απλού λογότυπου. Η οπτική ταυτότητα θα καλύπτει το πλήρες εύρος χρήσεων και αναγκών και θα αναδείξει τη σπουδαιότητα και τη σημασία του μετρό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας περαιτέρω αξία τόσο στο εμβληματικό αυτό έργο, όσο και στην ταυτότητα όχι μόνο της Ελληνικό Μετρό ΑΕ αλλά και της ίδια της πόλης της Θεσσαλονίκης», αναφέρεται στην απόφαση του ΔΣ. Πλέον, η εταιρία προσανατολίζεται στην επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού «με τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα προκύψουν», επιδιώκοντας ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί ένα «ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το κοινό». Το ζήτημα είναι αν θα προλάβει… Διότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το μετρό κατασκευάζεται από το… 2006 (!), επομένως οι υπεύθυνοι είχαν άπλετο χρόνο μπροστά τους να κινήσουν τέτοιες διαδικασίες. Στην ουσία, η Ελληνικό Μετρό αναζητεί μία «εταιρική ταυτότητα» για το μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία θα φαίνεται παντού και θα είναι η «βιτρίνα» της εταιρίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι εντός του Νοεμβρίου του 2024, θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης. «Για το μετρό έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτο τρόπο. Το Νοέμβριο του 2024 θα είναι έτοιμο και μετά από έξι με οκτώ μήνες θα είναι έτοιμη και η επέκτασή του προς την Καλαμαριά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς μας για τις περαιτέρω επεκτάσεις του μετρό στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει μήκος εννέα χιλιομέτρων και 13 σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία. Θα εξυπηρετεί περί τους 250.000 επιβάτες καθημερινά, ενώ υπολογίζεται ότι θα «απομακρύνει» από το οδικό δίκτυο της πόλης περίπου 60.000 αυτοκίνητα ημερησίως, μειώνοντας τους ρύπους CO2 κατά 212 τόνους. Η επέκταση προς Καλαμαριά θα περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα, με μήκος υπόγειας γραμμής 4,78 χλμ.

Παράλληλα, όπως δήλωσε προ μηνών ο Carlo Bianco, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΗΕΜΑ Α.Ε. η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση του Μετρό, συρμός θα περνάει ανά περίπου δύο λεπτά, επιτρέποντας στο επιβατικό κοινό να εξυπηρετείται δίχως να χρειάζεται να περιμένει για ώρα στις αποβάθρες. Οι αυτόνομοι συρμοί (χωρίς οδηγό) θα μηδενίζουν την περίπτωση ανθρώπινου λάθους, την ίδια ώρα που το εξελιγμένο σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου (CBTC) θα υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο την ακριβή θέση κάθε συρμού, ώστε αυτοί να έχουν ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους. Επίσης, το μετρό Θεσσαλονίκης θα διαθέτει αυτόματες θύρες επί των αποβαθρών, που θα ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη των συρμών, ώστε να μην υπάρχουν πτώσεις στις ράγες.

sidirodromikanea.blogspot.com