Μηχανήματα ανέλαβαν το έργο για την αποκατάσταση της βατότητας
Μετά τις πλημμύρες το πεζοδρόμιο που φιλοξενούσε τις γραμμές του μικρού τρένου του Πηλίου θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και είχαν γίνει ατυχήματα – Αχ. Μπέος: «Δίνουμε τέλος στην παρωδία»
taxydromos.gr
Σταμάτησαν πριν καλά – καλά αρχίσουν οι εργασίες για το «ξήλωμα» του κατεστραμμένου και επικίνδυνου, μετά τις πλημμύρες, πεζοδρομίου και των γραμμών του τρένου στο παραλιακό μέτωπο της Αγριάς.
Κλιμάκιο του ΟΣΕ επισκέφθηκε σήμερα το σημείο, όπου τα συνεργεία του δήμου Βόλου εκτελούσαν εργασίες, και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα.
Το κλιμάκιο «απείλησε» ότι αν δεν σταματήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι παρεμβάσεις που γίνονται στο σημείο, δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο. Κατόπιν ενημέρωσης του δημάρχου, ο ίδιος διέταξε να σταματήσουν τα έργα στο παραλιακό μέτωπο της Αγριάς. Αυτήν την ώρα κλιμάκιο του ΟΣΕ βρίσκεται στο δημαρχείο, όπου πραγματοποιεί συνάντηση με τον δήμαρχο.
Το ιστορικό
Επιχείρηση… «ξήλωμα» του κατεστραμμένου και επικίνδυνου, μετά τις πλημμύρες, πεζοδρομίου και των γραμμών του μικρού τρένου του Πηλίου, ξεκίνησε χθες στην παραλιακή της Αγριάς. Συνεργεία του Δήμου Βόλου, παρουσία του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου και συνεργατών του άρχισαν να ξηλώνουν το πεζοδρόμιο και να απομακρύνουν μπάζα και σιδηροδρομικές γραμμές, με στόχο να άρουν την επικινδυνότητα που υπάρχει για διερχόμενους πεζούς και εργαζόμενους στις παραλιακές επιχειρήσεις. Τα έργα ξεκίνησαν από τον Δήμο Βόλου, μολονότι είναι αρμοδιότητας του ΟΣΕ, στον οποίο θα κοινοποιηθεί το κόστος.
Από την είσοδο της παραλιακής της Αγριάς έως και το τέλος της, το πεζοδρόμιο θα «ξηλωθεί» προκειμένου να έρθει στο επίπεδο του δρόμου και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία θα αποφασιστεί πώς θα διαμορφωθεί, προκειμένου και οι πολίτες και επισκέπτες να κινούνται με ασφάλεια και να απαλλαγεί η περιοχή από ένα «φράγμα» προς τη θάλασσα που είχε ως αποτέλεσμα σε έντονες βροχοπτώσεις, οι παραλιακές επιχειρήσεις να βουλιάζουν.
Μπουλντόζες και φορτωτές έκαναν την εμφάνισή τους στην είσοδο της παραλιακής της Αγριάς, περίπου στις 11 χθες το πρωί και ξεκίνησαν εργασίες, παρουσία του δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου.
«Δίνουμε τέλος σε αυτή την παρωδία, σε αυτή την επικινδυνότητα», ανέφερε ο κ. Μπέος. Το πεζοδρόμιο στην παραλιακή της Αγριάς προς τη θάλασσα, αρμοδιότητας του ΟΣΕ, είχε δημιουργηθεί για την προστασία των γραμμών του μικρού τρένου του Πηλίου. Μετά τις πλημμύρες θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
«Το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, όπως είναι επικίνδυνο, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μητέρες με καρότσια, ΑμεΑ, πεζοί. Ολοι αναγκάζονται να κινούνται από το οδόστρωμα με κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Μετά από παράπονα και έντονες διαμαρτυρίες που δεχθήκαμε από κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση», είπε ο κ. Μπέος.
Όπως ανέφερε, επειδή ο χώρος είναι αρμοδιότητας του ΟΣΕ, ο Δήμος Βόλου έχει οχλήσει τον οργανισμό δύο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο με έγγραφά του. Τη δεύτερη φορά μάλιστα, το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον Εισαγγελέα. «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα», είπε ο δήμαρχος για την… τύχη των εγγράφων προς τον ΟΣΕ, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, ακόμη δεν έχει φροντίσει για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλου- Λάρισας.
Το κόστος στον ΟΣΕ
«Η πόλη ανήκει στους δημότες και θα δώσουμε τέλος σε αυτή την παρωδία. Θα πάρουμε τα μπάζα και τις γραμμές από το παραλιακό μέτωπο και θα κοινοποιήσουμε το κόστος στον ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ έπρεπε να είχε κάνει την αποκατάσταση. Είχε τόσους μήνες στη διάθεσή του. Οι επιχειρηματίες σε λίγους μήνες ξεκινούν σεζόν. Πώς θα δουλέψουν; Πού θα κινηθεί ο κόσμος; Μέχρι το Πάσχα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση. Εάν ενδιαφερόταν ο ΟΣΕ είχε όλο το περιθώριο να δώσει λύση. Είναι ιδιοκτησίας τους ο χώρος, έχουν όμως υποχρέωση να τον συντηρούν», είπε ενώ έθιξε και το θέμα των γραμμών του μικρού τρένου του Πηλίου που είναι χαρακτηρισμένες ως μνημείο.
«Κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Ποια η χρησιμότητα των γραμμών; Πείτε μου έναν λόγο που υπάρχουν. Μακάρι να υπήρχε το τρενάκι και να λειτουργούσε. Λίγο πιο κάτω οι γραμμές έχουν επικαλυφθεί», ανέφερε.
«Πλημμυρίζουμε στα 15 μέτρα από τη θάλασσα»
Στο σημείο των εργασιών βρέθηκαν επαγγελματίες της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Εστίασης Αγριάς, Φώτης Καραουλάκης διαμαρτυρήθηκε για το… βομδαρισμένο τοπίο που θυμίζει η παραλιακή της Αγριάς τέσσερις μήνες μετά τις πλημμύρες, ενώ μίλησε για τραυματισμούς. «Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στον Εισαγγελέα. Σήμερα γίνεται ένα βήμα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής πεζόδρομος για τον κόσμο. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που έσπασαν οι γραμμές από πλημμύρες. Το πεζοδρόμιο λειτουργεί ως φράγμα για τα νερά που δεν έχουν φυσική έξοδο στη θάλασσα. Τα μαγαζιά μας πλημμυρίζουν στα 15 μέτρα από τη θάλασσα», επανέλαβε ο ίδιος.
Θέλοντας δε να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, απευθύνθηκε προς ΟΣΕ και Αρχαιολογία. «Οπου υπήρχε πρόβλημα οι γραμμές καλύφθηκαν. Από την Αγριά έως τα Λεχώνια καλύφθηκαν γιατί σημειώνονταν ατυχήματα με μηχανάκια. Στη Δημητριάδος επίσης. Δεν μπορεί η Αρχαιολογία και ο ΟΣΕ να κλωτσάνε όπου θέλουν. Η κοινωνία αλλάζει και προχωρά μπροστά», είπε ο κ. Καραουλάκης.
sidirodromikanea.blogspot.com