Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συμφώνησαν σε επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων έργων έως το 2030.
hgvireland.com
Οι κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν είναι το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός δικτύου σιδηροδρόμων, δρόμων, εσωτερικών πλωτών οδών και δρομολογίων θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων που συνδέονται μέσω λιμένων και τερματικών σταθμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τρέχοντα έργα ΔΕΔ-Μ κυμαίνονται από το Rail Baltica, που συνδέει το Ελσίνκι και τη Βαρσοβία, έως τη σήραγγα βάσης του Brenner, που συνδέει την Αυστρία με την Ιταλία ή τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Λισαβόνας-Μαδρίτης.
Προθεσμίες
Η συμφωνία επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΕ να ολοκληρώσει μεγάλα έργα υποδομής μεταφορών στο κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ έως το τέλος του 2030 και σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έως τα τέλη του 2050, με επίκεντρο την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και των ελλειπόμενων συγκοινωνιακών συνδέσεων. Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ως ενδιάμεση προθεσμία το 2040.
Διατροπικές μεταφορές
Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μεγαλύτερη εστίαση στις διατροπικές μεταφορές που πραγματοποιούνται κυρίως με σιδηρόδρομο, εσωτερικές πλωτές οδούς ή θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων. Αυτό θα ενισχυθεί από ηλεκτροφόρους σιδηροδρόμους στο κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ, που θα τρέχουν με ταχύτητες 160 km/h για επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές και 100 km/h για εμπορευματικές μεταφορές και θα διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ σε λιγότερο από 25 λεπτά κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2030. Επιπλέον, οι σιδηρόδρομοι της ΕΕ θα πρέπει να μεταβούν στο ευρωπαϊκό πρότυπο ονομαστικό εύρος τροχιάς (1435 mm) και έως το τέλος του 2040 να στραφούν σε ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας.
Στρατιωτική κινητικότητα
Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά στρατιωτικών στρατευμάτων και εξοπλισμού, οι ευρωβουλευτές έπεισαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν υπόψη τις στρατιωτικές ανάγκες (βάρος ή μέγεθος στρατιωτικής μεταφοράς) κατά την κατασκευή ή την αναβάθμιση της υποδομής που επικαλύπτεται με το στρατιωτικό δίκτυο μεταφορών. Εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος αυτών των νέων κανόνων, η Επιτροπή θα πρέπει να διεξαγάγει μελέτη σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μετακινήσεις μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την ΕΕ, για να διευκολύνει τον σχεδιασμό στρατιωτικής κινητικότητας.
Εταιρική σχέση με τρίτες χώρες
Το συμφωνηθέν κείμενο περικόπτει επίσης τα έργα υποδομής μεταφορών με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και αντ' αυτού ενισχύει τις μεταφορικές συνδέσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Για τον μετριασμό του κινδύνου ασφάλειας που προέρχεται από τη συμμετοχή επιχειρήσεων εκτός ΕΕ σε μεγάλα έργα ΔΕΔ-Μ, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που έχουν λάβει για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου, αναφέρει η συμφωνία.
Ο εισηγητής του ΕΚ Dominque Riquet (Renew, FR) τόνισε: «Αυτή η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους στόχους μας. Με τους νέους κανόνες του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια στροφή προς πιο οικολογικούς τρόπους μεταφοράς, ενώ παράλληλα τονώνουμε την κινητικότητα των Ευρωπαίων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Επόμενα βήματα
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ.
sidirodromikanea.blogspot.com