Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Ιδιώτες και στο δίκτυο των σιδηροδρόμων

Εταιρεία συμβούλων θα «τρέχει» τον «Νέο ΟΣΕ», έρχονται σύμβουλοι από τη Γαλλία

Μια ιδιωτική εταιρεία θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του «Νέου ΟΣΕ», της κρατικής εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των εθνικών σιδηροδρομικών υποδομών. Κύρια αποστολή του «Νέου ΟΣΕ», η ολοκλήρωση της οποίας έχει γίνει επιτακτική μετά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι να προχωρήσει στην εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων ασφάλειας που για χρόνια η ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει καταφέρει να εγκαταστήσει.

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την παρουσίαση για τον «Νέο ΟΣΕ» που έκανε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, εγκαταλείπει το αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό μοντέλο των «σπασμένων» σε διαφορετικές θυγατρικές δραστηριοτήτων (ΟΣΕ για το δίκτυο, ΕΡΓΟΣΕ για τα έργα και ΓΑΙΑΟΣΕ για τα ακίνητα) και δημιουργεί έναν... ΟΣΕ από τα παλιά, δηλαδή μια ενιαία εταιρεία με όλες τις δραστηριότητες, πλην βεβαίως των μεταφορικών δραστηριοτήτων, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τις ασκεί η υπό ιταλικό έλεγχο Hellenic Train.

Ο «Νέος ΟΣΕ» θα είναι μια μεγάλη ΔΕΚΟ, με πέντε ξεχωριστές διευθύνσεις για την άσκηση των επιμέρους λειτουργιών του, μεταξύ των οποίων οι Γενικές Διευθύνσεις Νέων Έργων και Λειτουργίας και Συντήρησης. Όμως, από την παρουσίαση Σταϊκούρα γίνεται σαφές ότι στον «Νέο ΟΣΕ» θα έχουν ρόλο οι Γάλλοι, με τους οποίους έχει συναφθεί ειδική συμφωνία, ενώ καίριο ρόλο στη λειτουργία του θα έχει ιδιωτική εταιρεία τεχνικών συμβούλων, που δεν θα παρέχει απλώς συμβουλές, αλλά θα είναι «υπεύθυνη για τη διαχείριση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του ΟΣΕ».

Ο τεχνικός σύμβουλος θα αποτελεί ουσιαστικά μια παράλληλη διοίκηση εντός των δομών του ΟΣΕ, όπως προκύπτει από το κείμενο της παρουσίασης στο υπουργικό συμβούλιο, όπου σημειώνεται ότι:Θα προσληφθεί, μετά από διεθνή διαγωνισμό, εταιρεία με αποδεδειγμένη τεχνική και διοικητική εμπειρία στη διοίκηση και λειτουργία αντίστοιχων φορέων, ως «Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης» της «Νέος ΟΣΕ».
Ο Τεχνικός Σύμβουλος Διοίκησης θα συνεισφέρει με τεχνογνωσία και εξειδικευμένα ανώτατα στελέχη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, σε καθημερινή βάση, του συνόλου των επιχειρησιακών εργασιών της Εταιρείας, καθώς και την ειδικότερη ευθύνη κρίσιμων Επιχειρησιακών Τομέων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών.

Στα θέματα της ασφάλειας, φαίνεται ότι οι σύμβουλοι από την γαλλική κυβέρνηση θα έχουν καίριο ρόλο, καθώς, όπως τονίζεται, θα υπάρξει «αξιοποίηση της Δήλωσης Πρόθεσης Συνεργασίας, που έχει ήδη συναφθεί μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, με κύρια εστίαση στα θέματα διαχείρισης κινδύνων, ασφάλειας και διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου». Σημειώνεται ότι από τη Γαλλία προέρχεται και ένας από τους βασικούς προμηθευτές συστημάτων ασφάλειας, η Alstom.

sidirodromikanea.blogspot.com