Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Δράμα: Ετοιμάζεται πυρετωδώς η έλευση του Αι Βασίλη με τρένο

- Ένα γιορτινό έθιμο που μοιράζει μόνο χαρά στη Δράμα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα

Κανονικά θα διεξαχθεί και φέτος η παραδοσιακή έλευση του Αι Βασίλη με τρένο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου που ετοιμάζεται με πολύ μεράκι από τους σιδηροδρομικούς και τα μέλη του Μ.Ε.Α.Σ. Ήφαιστος. 

Άλλωστε ο Άγιος έρχεται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας από το 1983 και απέδειξε ότι παραμένει πιστός στο ραντεβού του με τα παιδιά κάθε χρόνο στις 12 το μεσημέρι της παραμονής της πρωτοχρονιάς. Αυτό δεν αλλάζει, είναι παράδοση όπως λένε και οι άνθρωποι του Ηφαίστου.
Η Δράμα άλλωστε είναι μια πόλη στενά συνδεδεμένη με τον Σιδηρόδρομο γι’ αυτό και ο Αι Βασίλης δε θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του με κάποιο άλλο, περισσότερο συμβατικό τρόπο.
Η ικανότητα να μοιράζεις χαρά, ειδικά στα μικρά παιδιά είναι κάτι που έχουν αναπτύξει με ξεχωριστό τρόπο οι σιδηροδρομικοί και τα μέλη του Συλλόγου Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας «Μ.Ε.Α.Σ. Ήφαιστος». Η σιδηροδρομική έλευση του αγαπημένου Αγίου των παιδιών είναι πλέον παράδοση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας, καθώς έχει συμπληρώσει περισσότερα από 40 ολόκληρα χρόνια, από το ξεκίνημα της. Φέτος μάλιστα, μετά από καιρό, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο του Αγίου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας, η παλιά εντυπωσιακή ατμομηχανή που βρίσκεται στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ένα ιδιαίτερο όχημα του σιδηροδρόμου καθώς το βάρος της μαζί με το βαγόνι που θα χρησιμοποιηθεί είναι τεράστιο και απαιτείται μεγάλη δύναμη έλξης. Οι 160 τόνοι των δυο οχημάτων μπορούν να κυλήσουν στις ράγες εφόσον ο ΟΣΕ διαθέσει ένα ειδικό όχημα unimac. Αλλά ακόμη κι αν αυτή η εντυπωσιακή ατμομηχανή τελικώς δεν μπορέσει να κινηθεί, οι άνθρωποι του Ηφαίστου έχουν ήδη ετοιμάσει εναλλακτική λύση που περιλαμβάνει την χρήση άλλου σιδηροδρομικού οχήματος.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναβάλλουμε αυτό το έθιμο ακόμη κι αν χρειαστεί να φέρουμε τον Αι Βασίλη στην πλάτη μας» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μ.Ε.Α.Σ. Ήφαιστος κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος για να προσθέσει «Τα δωράκια που μοιράζονται κάθε χρόνο στα παιδιά μας τα εξασφαλίζει κάθε χρόνο ο δήμος. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και φέτος. Τα παιδιά περιμένουν αυτή την ημέρα με χαρά και εμείς δεν θα τα απογοητεύσουμε».
Η πρώτη έλευση του Άι Βασίλη με τρένο στη Δράμα, οργανώθηκε από μια παρέα σιδηροδρομικών στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για να εξελιχθεί αργότερα σε μια από τις πιο αγαπημένες γιορτινές εκδηλώσεις που, όχι άδικα, συνδέθηκε ως εικόνα με την ίδια την πόλη της Δράμας και τους ανθρώπους της. Μετά από 40 περίπου χρόνια, (αν εξαιρέσει κανείς, μια ενδιάμεση ολιγόχρονη αναγκαστική διακοπή), δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πλέον θεσμό. Ένα θεσμό που ξέρει να σκορπά μόνο χαρά σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου χρόνου.

xronikadramas.gr
sidirodromikanea.blogspot.com