Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Εγκατάσταση "έξυπνων" συστημάτων ασφάλειας στις σιδηροδρομικές σήραγγες


"Έξυπνες" και περισσότερο ασφαλείς θα γίνουν οι δέκα μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του ΟΣΕ. Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ - GLOBILED αντί του συνολικού μέγιστου ποσού 23,3 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με δικαίωμα προαίρεσης 50%.

Της Ελένης Μπότα

Στόχος του έργου είναι με την εγκατάσταση "έξυπνων" συστημάτων να επιλυθούν επιτακτικά ζητήματα ασφάλειας των σηράγγων, που αφορούν κυρίως ελλείψεις στην πυρανίχνευση – πυρασφάλεια, τον φωτισμό και την παρακολούθηση των κρίσιμων παραμέτρων της δομικής "υγείας" τους. Στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (πιλοτική λειτουργία, παραγωγική λειτουργία, εκπαίδευση, εγγύηση εξοπλισμού και εφαρμογών), ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και παραγωγική λειτουργία του.

Η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων, θεωρήθηκε απαραίτητη "μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών καθώς έγινε αντιληπτή η μεγάλη και επιτακτική ανάγκη κάλυψης όλων των ζητημάτων ασφάλειας του δικτύου σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, με σκοπό την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων και την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας".

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας των σηράγγων των σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, έχει διαπιστωθεί σειρά προβλημάτων στις βασικές υποδομές τους, όπως: η έλλειψη ή ανεπάρκεια σύγχρονων και λειτουργικών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, η έλλειψη φωτισμού και σήμανσης στις εξόδους κινδύνου και η έλλειψη μηχανισμού επιθεώρησης, συντήρησης και παρακολούθησης των κρίσιμων παραμέτρων της δομικής "υγείας" των σηράγγων.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 64,94 χλμ. με χρήση σύγχρονων έξυπνων ΙοΤ συστημάτων. Συγκριμένα θα γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

- Ανάπτυξη ολοκληρωμένων έξυπνων συστημάτων πυρανίχνευσης πυρασφάλειας, μέσω της εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση τους σε κεντρικό πίνακα ελέγχου.

- Ανάπτυξη έξυπνων σηράγγων για την παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM).

- Εγκατάσταση και Λειτουργία έξυπνου φωτισμού των σηράγγων και τη σύμφωνα με τον νόμο φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η λειτουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την αποτελεσματική υποστήριξη της δράσης. Αντικείμενο του Μηχανισμού Υποστήριξης είναι η ορθή και έγκαιρη εκτέλεση του έργου, δηλαδή η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική υλοποίηση του κυρίως υποέργου σε όρους χρονικής συνέπειας και ποιότητας και εν γένει αποτελεσμάτων.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

capital.gr