Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

«Τροχοδρομείται» η αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης


Εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟ οι μελέτες για ένα από τα 7 κτίρια του συγκροτήματος, που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία. Οι εργασίες που προβλέπονται

Της Κικής Ηπειρώτου

Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής, στατικής, ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και της διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την αποκατάσταση ενός εκ των επτά κτιρίων του παλαιού Σιδηροδρομικού σταθμού Αλεξανδρούπολης, του κεντρικού κτιρίου επιβατών με τις κατοικίες σταθμάρχη και κλειδούχου στον όροφο προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η απόφαση προβλέπει την αποκατάσταση και επανάχρησή του εν λόγω κτιρίου σε χώρους γραφείων ΟΣΕ στο ισόγειο και χώρους γραφείων και κατοικία στον όροφο, φερόμενης ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΠΟ ικανοποιεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, έστω και εν μέρει, το διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για διάσωση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος, που συνδέεται άρρηκτα όχι με την ιστορία, αλλά με την ίδια την ύπαρξη της Αλεξανδρούπολης και που δυστυχώς έχει αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια έρμαιο στο πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου.

Οι εργασίες που προβλέπονται

Η αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου προβλέπει τη διατήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού in situ, φερόμενης ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε, σε χώρους γραφείων ΟΣΕστο ισόγειο και κατοικία στον όροφο, με τη μετατροπή τμήματος του ορόφου σε χώρουςγραφείων.

Όπως αναφέρεται, το σύνολο των προτεινόμενων εργασιών είναι συμβατό με τον χαρακτήρα και τηντυπολογία του μνημείου και δεν επιφέρει σε αυτό μετά του περιβάλλοντος χώρου του, καταστροφή, βλάβη ή αλλοίωση της μορφής του με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, με τους ακόλουθους όρους:

α) Ως προς την προτεινόμενη από τη μελέτη μεθοδολογία ελέγχου του υφιστάμενουφέροντα οργανισμού, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ δεν έχει αντίρρηση για την προσεκτική αφαίρεση της ξύλινης επένδυσης των όψεων σε ύψος 0,50μ. από το δάπεδο του ισογείου, και από τις περιοχές των όψεων όπου το σανίδωμα χρήζει αντικατάστασης λόγω πλήρους αποσάθρωσης, με την προϋπόθεση ότι τα υγιή στοιχείασανιδώματος θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση. Εφ’ όσον κατά τον έλεγχο του φέρονταοργανισμού απαιτηθεί και επιπλέον αφαίρεση σανιδώματος από αυτό που περιγράφεται στηνεγκεκριμένη μελέτη, αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης της Υπηρεσίας,της οποίας θα ζητείται η έγκριση.

β) Κατά τον έλεγχο του φέροντα οργανισμού του κτιρίου, θα πρέπει να ληφθούνδείγματα από τα υφιστάμενα υλικά (ξύλα, λιθοσώματα και κονιάματα), προκειμένου νααναλυθεί η σύστασή τους και να ελεγχθούν οι μηχανικές αντοχές τους. Σε κάθε περίπτωσηαναγκαιότητας σημειακής αντικατάστασης υλικού λόγω διάβρωσης σε υψηλό βαθμό, θα πρέπει να γίνεται με όμοια υλικά και με τις ίδιες ιδιότητες με τα υφιστάμενα.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του ελέγχου επάρκειας του φέροντα οργανισμούδιαφοροποιούνται από τις παραδοχές της υποβληθείσας στατικής μελέτης, αυτή θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να κατατεθεί στην Υπηρεσία για έγκριση.

Οι ανωτέρω έλεγχοι του φέροντα οργανισμού του κτιρίου και οι εργασίες που απαιτούνται γι’ αυτόν, να πραγματοποιηθούν πριν την υλοποίηση του έργου.

γ) Τα νέα σανιδώματα επένδυσης των όψεων που θα αντικαταστήσουν τα φθαρμένακαι αποσαθρωμένα σανιδώματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στα σχέδια παθολογίας της μελέτης, να φέρουν διακριτό σημάδι (εγκοπή), και να διατηρηθεί η ομοιοχρωμία σε όλες τις επιφάνειες.

δ) Να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν τα υφιστάμενα μωσαϊκά δάπεδα στο ισόγειο του κτιρίου. Ως προς τα δάπεδα στους χώρους που φέρουν μεταγενέστερες επιστρώσεις (σύγχρονα πλακίδια, βυνιλικά φύλλα κ.α.) να αφαιρεθούν προσεκτικά. Εφόσον προκύψουν επιφάνειες με μωσαϊκά ή άλλα υλικά αρχικών δαπέδων, ομοίως να αποκατασταθούν και συντηρηθούν. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υφίστανται τα αρχικά μωσαϊκά δάπεδα (ή άλλου προγενέστερου υλικού), να κατασκευαστούν νέα μωσαϊκά δάπεδα, με διακριτή μορφή από τα αρχικά.

ε) Πριν την κατασκευή των νέων κουφωμάτων και την προσαρμογή τους στοκτίριο, να υποβληθεί προηγουμένως στην ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας &Θράκης δείγμα τμήματος κουφώματος παραθύρου, εξωφύλλου κτλ, επεξεργασμένο (με εμποτισμούς, χρωματισμό κτλ) για την τελική έγκριση.

στ) Για κάθε νέο υλικό, στοιχείο κτλ. που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί (επενδύσεων, επιστρώσεων δαπέδων-μωσαϊκών, φωτιστικών σωμάτων εντός και εκτός κ.α.) θα υποβάλλεται προηγουμένως στην ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δείγμα αυτού με τις τεχνικές του προδιαγραφές.

Επιπλέον, θα εκπονηθεί μελέτη εξωτερικού φωτισμού για την ανάδειξη του μνημείου και του προστατευόμενου συγκροτήματος, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φύση και τον χαρακτήρα του μνημείου.

Όπως τονίζεται, «κατά την εκτέλεση των εργασιών να μη θιγούν τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου».

.gnomionline.gr
sidirodromikanea.blogspot.com