Πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της άρσης ενός αδιεξόδου για το οποίο βέβαια την ευθύνη φέρει σε μεγάλο ποσοστό ο κρατικός μηχανισμός, αναλαμβάνει το Υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ η οποία αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη ανέλαβε το μεγάλο ‘μερίδιο’ στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανάταξης των σιδηροδρόμων στη χώρα μας, εδώ και μια 30ετία.
Στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα τα προβλήματα συσσωρεύονται καθώς το φαράγγι του Βουραϊκού έχει αφεθεί ανοχύρωτο, με τον Διαχειριστή της Υποδομής ΟΣΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να μην έχουν αποκτήσει επίπεδο συνεννόησης σε θέματα συντήρησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της γραμμής αλλά και των Σιδηροδρομικών Σταθμών κατά μήκος των 22 χλμ. του δικτύου.
Η αρχή της προσπάθειας προσέγγισης έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίωνα Ζαΐμη το 2019 ο οποίος… κτύπησε την πόρτα του ΟΣΕ, εν μέσω των «πρώτων διακοπών» του Covid ενώ, περιοδικά, προσπάθειες έκανε και η Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων.
Η εμπλοκή της Hellenic Train του «εμπορικού αντιπροσώπου» του δικτύου αλλά και η αδιαφορία του ΟΣΕ, πριν τα Τέμπη, δεν άφησε πολλά περιθώρια, παρά τις ταυτόχρονες πιέσεις από το Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού αλλά και το Σύλλογο Ορειβασίας και Αναρρίχησης Καλαβρύτων και Επαρχίας.
ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗΝ… ΑΦΕΤΗΡΙΑ
Το τελευταίο δίμηνο η… καμπάνα κτυπά ασταμάτητα καθώς ο Οδοντωτός έχει διακόψει τέσσερις φορές τα δρομολόγια, λόγω της μετακίνησης μεγάλης ποσότητας φετών υλικών στο 5ο χλμ. της γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα, με πρόσφατη την κακοκαιρία προχθές Πέμπτη 2 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία «Daniel» έκλεισε το Φαράγγι στις 6/9/2023 και, μετά την επιστροφή των δρομολογίων για λίγα 24ωρα, στις 13/9/2023, ήρθε ο «Elias» για να προκαλέσει νέες κατολισθήσεις. Πριν τη διακοπή των δρομολογίων από προχθές Πέμπτη, το τρενάκι είχε διακόψει, εξαιτίας άλλης κατολίσθησης, από την Τετάρτη 18 έως 22-10-2023. Στη διάρκεια μιας ακόμη νεροποντής, η διακοπή προχθές στο ύψος της Κερπινής δεν έγινε καν είδηση καθώς η μεγάλη πλημμύρα στην περιοχή Διακοπτού προκάλεσε σημαντικές παράπλευρες απώλειες, διέκοψε την κυκλοφορία σε παλαιά και νέα Εθνική (Ολυμπία) ενώ οδηγοί ΙΧ κινδύνευσαν στην επαρχιακή Ζαχλωρίτικα Ελαιώνα.
Η ΑΤΖΕΝΤΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης έχει «ανάψει πράσινο» στη δημιουργία ενός νέου φορέα ο οποίος μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση του Οδοντωτού, επισημαίνοντας ότι η Hellenic Train, στη συμφωνία της με το Ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει δεσμευτεί νομικά να λειτουργεί το τρενάκι.
Η σχετική δήλωση, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, ανοίγει για τα καλά τη συζήτηση για την ίδρυση διαδημοτικού φορέα, από Αίγιο και Καλάβρυτα ο οποίος μπορεί να αναλάβει να διαχειριστεί το τρενάκι, βάζοντας ως στόχους την αναπροσαρμογή του προγράμματος με τα δρομολόγια που εκτελεί εδώ και μια 20ετία περίπου η Hellenic Train, αγνοώντας τις συνεχείς εκκλήσεις για κάλυψη των αυξημένων αναγκών μετακίνησης τουριστών αλλά και για συντήρηση των εγκαταλελειμμένων Σταθμών και της γραμμής για την οποία αρμόδιος είναι ο ΟΣΕ.
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και το θέμα της κλιματική αλλαγής και των φυσικών καταστροφών καθώς η υπερδεκαετής απουσία δράσεων σε σχέση με τη διαχείριση της κοίτης του Βουραϊκού, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στο Διακοπτό στις 23/7/2023, έχει ανάψει «κόκκινο» στου συρμούς.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαβρύτων, η αποκατάσταση του προβλήματος αναμένεται να είναι μια μακρά διαδικασία καθώς η εγκατάλειψη του δικτύου του ΟΣΕ και η απουσία οργανωμένης τεχνικής βάσης έχει αφήσει το τρενάκι εκτεθειμένο στις φυσικές καταστροφές. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι κατανοεί την ανάγκη Περιφέρειας και Υπουργείου να δώσουν προτεραιότητα στις οδικές προσβάσεις, παλαιά και νέα Εθνική, Πούντα – Καλάβρυτα και Ελαιώνα – Μαμουσιά και επισημαίνει ότι ο διαδημοτικός φορέας για το τρενάκι είναι μια επιλογή έκτακτης ανάγκης πλέον!
Και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαΐμης, ζήτησε πρόσφατα από τον ΟΣΕ επίσημη συνεργασία σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις συναρμοδιότητες κρατικών φορέων και συγκοινωνιακών οργανισμών στο Φαράγγι καθώς η ΠΔΕ σχεδιάζει έργο στήριξης των πρανών και ενίσχυσης της κοίτης του Βουραϊκού.
/gnomip.gr