Μπορεί να είναι από ένα απομακρυσμένο χωριό της Ουκρανίας, αλλά η Τετιάνα Κογκούτ έχει συναναστραφεί μερικούς από τους πιο ισχυρούς δυτικούς ηγέτες του κόσμου.
Η 36χρονη οικοδέσποινα του τρένου δεν πίστευε ποτέ ότι θα συναντούσε διασημότητες ή αρχηγούς κρατών όταν άρχισε να εργάζεται ως συνοδός υπνοδωματίου πριν από 19 χρόνια.
Αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα της έχει αναλάβει έναν απίθανο ρόλο, καλωσορίζοντας και τροφοδοτώντας αμέτρητους VIP που ταξιδεύουν για να δείξουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.
«Έχω συνοδεύσει δεκάδες επιβάτες -- προέδρους, πρωθυπουργούς, πρίγκιπες...», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην Ουκρανία, όπου όλες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ακινητοποιηθεί από την αρχή του πολέμου, τα νυχτερινά τρένα παραμένουν αναπόσπαστο μέρος του εθνικού συστήματος μεταφορών και ένας από τους μοναδικούς τρόπους εισόδου και εξόδου από τη χώρα.
Ήταν εντυπωσιακά ακριβείς παρά τον πόλεμο και οι ναύλοι είναι σχετικά φθηνοί.
Για τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, δεν έχουν άλλη επιλογή: η μεταφορά με τρένο, συνήθως από την Πολωνία, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος.
Κάθε άμαξα επανδρώνεται από έναν ή δύο οικοδεσπότες που ελέγχουν τα εισιτήρια, σερβίρουν τσάι και καφέ και κρατούν τα πράγματα ήσυχα και καθαρά.
Η Tetyana είναι από το Golovetsko, ένα χωριό δύο ώρες από τη δυτική πόλη Lviv, όπου ζει ακόμα με τον σύζυγό της και τον έφηβο γιο της.
Στην αρχή της εισβολής, εργάστηκε για εβδομάδες, μερικές φορές υπό βομβαρδισμό, σε διαδρομές εκκένωσης πολιτών.
500 αντιπροσωπείες
Αφού οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τα περίχωρα του Κιέβου την άνοιξη του 2022, δυτικοί πολιτικοί άρχισαν να εισβάλλουν στην πρωτεύουσα.
Σε δεκάδες οικοδεσπότες και οικοδέσποινες ανατέθηκε το καθήκον να συνοδεύσουν αυτές τις αντιπροσωπείες.
Η πρώτη τέτοια αντιπροσωπεία ήταν αυτή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola στις αρχές Απριλίου 2022. Το πλήρωμα του τρένου συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο να ήταν VIP όταν είδε φρουρούς ασφαλείας στον σταθμό στην Πολωνία.
Στην Ουκρανία, τα νυχτερινά τρένα παραμένουν αναπόσπαστο μέρος του εθνικού συστήματος μεταφορών © Anatolii STEPANOV / AFP
Πάνω από ενάμιση χρόνο αργότερα, η Tetyana έχει σταματήσει να μετράει τους VIP καλεσμένους της, αλλά έχει μάθει αρκετά αγγλικά για να προσφέρει τσάι ή καφέ και να κατανοεί τις ερωτήσεις των επιβατών της.
«Μας ευχαριστούν για τη δουλειά μας και λένε: Έμεινες στη χώρα, δεν φοβάσαι;». είπε, καθισμένη σε ένα διαμέρισμα στο τρένο 091/92 μεταξύ Κιέβου και Λβιβ.
Συνολικά, οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι έχουν μεταφέρει περισσότερες από 500 επίσημες αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια των 21 μηνών του πολέμου.
Για λόγους ασφαλείας, οι πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια συχνά κρατούνται κρυφές.
Ωστόσο, μερικές φορές δημοσιεύονται λεπτομέρειες αργότερα, όπως όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πείραξαν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το υποτιθέμενο κομψό διαμέρισμα του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο τον Ιούνιο του 2022.
Ο επιβάτης που συνόδευσε περισσότερο η Τετιάνα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο ταξίδεψε τέσσερις φορές όσο ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης και μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του.
Της έδωσε το καπέλο του με το έμβλημα του μετρό του Λονδίνου.
«Θα προτιμούσα την ειρήνη»
Ο Τζόνσον, είπε η Τετιάνα, την παρηγόρησε επίσης κατά τη διάρκεια του «χειρότερου ταξιδιού» της στις 24 Αυγούστου 2022, όταν ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό σκότωσε τουλάχιστον 25 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο συναδέλφων της.
Μερικοί πολιτικοί χαίρονται που έρχονται στην ώρα τους.
Μια ομάδα υπό την ηγεσία της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ ήταν «πολύ εντυπωσιασμένη» με την ακρίβεια του τρένου της, το οποίο έφτασε στο Κίεβο ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είπε η Τετιάνα.
Για τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, δεν έχουν άλλη επιλογή: η μεταφορά με τρένο, συνήθως από την Πολωνία, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος στο © Anatolii STEPANOV / AFP
«Είπαν ότι στη Γερμανία, αυτό δεν συμβαίνει», είπε η Τετιάνα.
Το τρένο της άργησε μόνο μία φορά, ένα τέταρτο της ώρας, είπε η Τετιάνα, αφού ένα δέντρο έπεσε στις γραμμές.
«Έπρεπε να εξηγήσουμε (στην αντιπροσωπεία) ότι δεν ήταν βομβαρδισμός αλλά απλώς βροχή», αστειεύτηκε.
Έκτοτε δημιούργησε «ένα μικρό μουσείο» με αναμνηστικά που προσφέρονται από τους επιβάτες της, όπως σήματα, ευχαριστήρια σημειώματα, στυλό και σημειωματάρια.
«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να συναντήσω προέδρους άλλων χωρών και να μιλήσω μαζί τους», είπε η Τετιάνα, «αλλά θα προτιμούσα την ειρήνη στο σπίτι και να τους έβλεπα μόνο στην τηλεόραση».
france24.com