Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Η.Σ.Α.Π) στο…«τέρμα»


Από την πρώτη προσπάθεια, το 1835, για τη δημιουργία ενός αστικού σιδηροδρόμου μέχρι και σήμερα, η ιστορία του πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να υλοποιηθεί και να αναπτυχθεί ένα πραγματικό δίκτυο το 1869. Κατάλοιπα αυτής της μακρόχρονης ιστορίας μπορεί κανείς να θαυμάσει στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Η.Σ.Α.Π).

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ήταν ένα όραμα ενός υπαλλήλου του Η.Σ.Α.Π, εν ονόματι Φωτόπουλος Μανώλης.

Το όραμα αυτό ξεκίνησε το 1990 και η υλοποίηση αυτού το 1995, στο γραφεία του τότε Συλλόγου και τώρα Σωματείο Συνταξιούχων Η.Σ.Α.Π, όντας πια συνταξιούχος.

Στόχος του ήταν να μπορέσει να αναδείξει όλη τη μακροχρόνια ιστορία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, όπως επίσης και τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην εταιρία.


«…Με ένα φανάρι και ένα καπέλο..»

Η αναζήτηση του, για τα εκθέματα του μουσείου, έγινε σε κάθε χώρο που θα μπορούσε να περιέχει κάτι χρήσιμο και σχετικό με το Μουσείο. Αποθήκες, μάντρες ακόμα και βαρέλια με σκουπίδια, από τον Πειραιά έως την Κηφισιά, έγιναν μέρη που έψαξε.

Παράλληλα, προσπάθησε να παροτρύνει τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στο μεγάλο του αυτό όνειρο.

Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του στη δημιουργία του μουσείου. Άλλοι φέρνουν καπέλα, άλλοι στολές, φωτογραφίες… ακόμα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.

Μετά από πολλές προσπάθειες για εύρεση του κατάλληλου χώρου, που θα στέγαζε όλη αυτή τη συλλογή, παραχωρήθηκε τελικά ο χώρος που σήμερα στεγάζει το Μουσείο.

Μετά από τις κατάλληλες μελέτες και εργασίες, το 2005 εγκαινιάζεται το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Η.Σ.Α.Π).


ΣΥΛΛΟΓΗ

Στη συλλογή του Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων περιέχονται πάνω από 2000 αντικείμενα, όπως επίσης και 3000 βιβλία.

Φιλοξενεί συσκευές και αντικείμενα σχετικά με τους ηλεκτροκίνητους σιδηροδρόμους από την πρώιμη φάση της εμφάνισής τους το 1904, ως τα μεταπολεμικά χρόνια καθώς και πλούσιο φωτογραφικό-αρχειακό υλικό σχετικό για τα μέσα σταθερής τροχιάς που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν στην Ελλάδα.

Στο Υπόγειο υπάρχουν παλιοί πίνακες σηματοδότησης όπως και ένα τηλεφωνικό κέντρο.


Στο Ισόγειο του Μουσείου μπορεί κάποιος να θαυμάσει ένα παλιό ξύλινο βαγόνι, μία μακέτα από την κατασκευή της σήραγγας του σταθμού, κομμάτια από την γραμμή, όπως και παλιά πωλητήρια και διάφορα αντικείμενα από παλιούς σταθμούς.


Στον ημιώροφο παρουσιάζεται όλη η ιστορία από το 1835 έως και το 2011 με την ένταξη του Η.Σ.Α.Π στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Επίσης εντυπωσιάζουν οι στολές των εργαζομένων όπως και τα αντικείμενα από τα γραφεία.


Στον πρώτο όροφο εμφανίζεται η διαδικασία κατασκευής των γραμμών, διάφορα πράγματα από το εργοστάσιο, από τους σταθμούς, το σχεδιαστήριο και την αποθήκη- πυρασφάλεια.


Τέλος, στον δεύτερο όροφο φιλοξενούνται διάφορα έργα ζωγραφικής για τον σιδηρόδρομο, όπως επίσης και 3 μόνιμες φωτογραφικές εκθέσεις με τα ακόλουθα θέματα:«Κατασκευή σήραγγας Ομόνοια – Αττική και εικόνες της εποχής»
«Το Νέο Φάληρο στις δόξες του»
«Η Ομόνοια διαχρονικά»


maxmag.gr