Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Γερμανία: Η Tesla αγοράζει σιδηροδρομική γραμμή για τις ανάγκες του εργοστασίου της.


Η Tesla κατασκεύασε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο τέλος της νέας μικρής γραμμής της ειδικά για να εξυπηρετήσει το νέο Gigafactory έξω από το Βερολίνο. Μόλις το εργοστάσιο λειτουργήσει πλήρως, περίπου 10.000 άτομα θα εργαστούν εκεί. Πολλοί θα φτάνουν μέσω περίπου 54 προαστιακών τρένων που έχουν προγραμματιστεί κάθε μέρα. Η επιχείρηση μικρών διαδρομών θα εκτελεστεί από τον ανάδοχο Niederbarnimer Eisenbahn χρησιμοποιώντας DMU 

 Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla άνοιξε τη σιδηροδρομική της γραμμή ανατολικά του Βερολίνου σε επιβατικά τρένα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση από εργαζόμενους στο νέο «Gigafactory» ανατολικά της γερμανικής πρωτεύουσας. Τα τρένα ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στις 4 Σεπτεμβρίου και είναι δωρεάν και διαθέσιμα σε όλους τους επιβάτες είτε είναι υπάλληλοι της Tesla είτε όχι.
Το νέο τρένο μεταφοράς «Tesla» εκτελεί δρομολόγια από τον υπάρχοντα σταθμό στο Erkner, ο οποίος είναι το ανατολικό άκρο μιας από τις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές του S-Bahn του Βερολίνου. 

Η σύντομη σιδηροδρομική γραμμή - μήκους περίπου 3 μιλίων - αγοράστηκε από μια ανεξάρτητη γερμανική εταιρεία χαρτοφυλακίου σιδηροδρομικής υποδομής και παρέχει στην Tesla απευθείας συνδέσεις με την κύρια γραμμή που ανήκει στην Deutsche Bahn (Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι) που συνδέει το Βερολίνο με την Πολωνία. Η σιδηροδρομική γραμμή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή του εργοστασίου για την εισαγωγή υλικών και θα χρησιμοποιηθεί μόλις ανοίξει πλήρως το εργοστάσιο για αποστολή ή λήψη έως και έξι εμπορευματικών τρένων καθημερινά.

Η Tesla έχτισε το Gigafactory της - το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο - στο Grünheide ανατολικά του Βερολίνου, σε μια δασική περιοχή που χρησιμοποιήθηκε πριν από το 1990 από την πρώην μυστική αστυνομία της Στάζι της Ανατολικής Γερμανίας ως βάση εκπαίδευσης, καθώς και μια εγκατάσταση όπου όλα τα δέματα αποστέλλονται στην Ανατολή. Η Γερμανία από το εξωτερικό άνοιξε πριν από την παράδοση για έλεγχο για απαγορευμένα είδη.
Από τη σύντομη γραμμή της Tesla, οι μετακινούμενοι μπορούν να μεταβούν στα τρένα της Deutsche Bahn, όπως αυτό που είδαμε εδώ στο Erkner στις 23 Σεπτεμβρίου 2020

Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο της Tesla αναμένεται να απασχολήσει περίπου 10.000 άτομα που εργάζονται σε τρεις βάρδιες 24 ώρες την ημέρα και ενώ πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πιθανότατα θα οδηγούν αυτοκίνητα για να φτάσουν εκεί, ένας μεγάλος αριθμός, ειδικά όσοι ζουν στο ίδιο το Βερολίνο, θα έρθουν με τρένο . Η Tesla έχει υποστηρίξει τη λειτουργία επιβατικών τρένων από και προς τον νέο σταθμό που κατασκευάστηκε στη γραμμή διακλάδωσης, ακριβώς έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Αυτά εκτελούνται από έναν τοπικό εργολάβο επιβατικών σιδηροδρόμων — το Niederbarnimer Eisenbahn (NBE) — και εκτελούνται 54 φορές την ημέρα τις καθημερινές, κυρίως για αλλαγές βάρδιων εργαζομένων της Tesla, από τον σταθμό Erkner, περίπου 5 μίλια δυτικά του ιστότοπου, ο οποίος εξυπηρετείται με τα γρήγορα προαστιακά τρένα στην κύρια γραμμή και είναι ο τερματικός σταθμός μιας ξεχωριστής πιο αργής (όλων των σταθμών) γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου «S-Bahn» από το Βερολίνο επίσης.

Μακροπρόθεσμα, ένας κοντινός σταθμός ιδιοκτησίας της Deutsche Bahn στο Fangschleuse στην κύρια γραμμή, ο οποίος εξυπηρετείται από τακτικά δρομολόγια προαστιακού σιδηροδρόμου από και προς το Βερολίνο, πρόκειται να μεταφερθεί κοντά στο νέο εργοστάσιο της Tesla, αλλά όχι πριν από το 2025. Δεν είναι επί του παρόντος γνωστό εάν το αποκλειστικό τρένο της Tesla θα συνεχίσει μακροπρόθεσμα.

trains.com
sidirodromikanea.blogspot.com