Οι τακτικές που εφαρμόζουν επιχειρήσεις της Γερμανίας στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την τεράστια έλλειψη προσωπικού
Τη συνταγή του «speed dating» σε διάφορες παραλλαγές έχουν υιοθετήσει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι γερμανικές επιχειρήσεις προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το απαραίτητο προσωπικό.
Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Τώρα μπορεί να βρει και …δουλειά. Ο Οργανισμός των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη προσωπικού που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταστήσει μέσα στον σταθμό ένα καλαίσθητο περίπτερο πληροφόρησης, τον «Κόσμο της εργασίας» (Job-Welt), όπου οι περαστικοί μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ανά πάσα στιγμή, χωρίς περίπλοκες διατυπώσεις.
«Οι Σιδηρόδρομοι προσφέρουν ενδιαφέρουσες προοπτικές σε περισσότερα από 500 επαγγέλματα», λέει η Άννα Μαρία Ντάλμαν, διευθύντρια της υπηρεσίας προσωπικού του Οργανισμού στα κρατίδια της Έσσης, της Ρηνανίας και του Ζάαρ. «Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να περάσουν από εδώ, χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού, για να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Και όλα αυτά σε μία ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πίεση».
5-10 προσλήψεις κάθε μήνα
Ήδη από τον Απρίλιο του 2022 οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι είχαν αξιοποιήσει τον χώρο ενός παλαιού τουριστικού γραφείου στις παρυφές του σταθμού, εγκαινιάζοντας μαζί με τον αντίστοιχο γερμανικό ΟΑΕΔ ένα «γραφείο πληροφοριών» για Ουκρανούς πρόσφυγες. Μήπως θα ενδιαφέρονταν και εκείνοι για δουλειά; Μία από τις κοπέλες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον την εποχή εκείνη, εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος για άλλους ομοεθνείς της, που ίσως αναζητούν εργασία στη Γερμανία. «Εξυπηρετούμε συνολικά 100 έως 150 ενδιαφερόμενους κάθε μήνα», λέει η Άννα Μαρία Ντάλμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Από αυτούς, πέντε έως δέκα άτομα προσλαμβάνονται τελικά…» σημειώνει.
Ο Φλόριαν Μπλεχ, επικεφαλής της ομάδας του DΒ Job Welt στη Φρανκφούρτη, λέει ότι έχουν περάσει οι πάντες, «άστεγοι, νεαροί εκπαιδευόμενοι, αλλά και μάνατζερ επιχειρήσεων ή κάποιοι άνθρωποι που ξαφνικά θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους». Αντίστοιχο γραφείο πληροφοριών λειτουργεί και στη Λειψία. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι εκτιμούν ότι χρειάζονται κάθε χρόνο 5.000 νέους εργαζόμενους στο κρατίδιο της Έσσης και 25.000 σε ολόκληρη τη Γερμανία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 630.000 εργαζόμενοι (όχι όμως ανειδίκευτοι). Λόγω των δημογραφικών εξελίξεων πολλοί εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αποχωρούν χωρίς να αναπληρώνονται αμέσως και μέχρι το 2060 δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί ούτε καν η σημερινή πληρότητα και κινητικότητα στην αγορά εργασίας χωρίς σημαντική αύξηση της μετανάστευσης.
Speed προσλήψεις στις δημόσιες σχέσεις
Φυσικά παρόμοιες τακτικές εφαρμόζουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Στίβεν Χίλε, ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «Stell mich ein» που επιχειρεί να στελεχώσει θέσεις στον κλάδο της επικοινωνίας, του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων, έχει εγκαινιάσει από το 2012 μία τακτική, την οποία αποκαλεί speed-recruiting-events. Στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Αμβούργο οργανώνει απογευματινές συναντήσεις-εξπρές κατά το πρότυπο του speed dating στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες γνωριμιών. «Σε ένα event έχουμε έως και 30 νέους αποφοίτους ή επαγγελματίες, που καλούνται να γνωρίσουν δέκα εταιρείες μέσα σε ένα απόγευμα», λέει ο Χίλε. Κάθε συνάντηση διαρκεί το πολύ πέντε λεπτά και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει και στο speed dating, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του στον επόμενο.
Πώς επιλέγονται όμως αυτοί που θα προσέλθουν στο event; Εδώ προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος καλείται, σε ένα πρώτο βήμα, να συμπληρώσει αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις προτιμήσεις του, παραθέτοντας και πιθανές συστάσεις. Για τον ίδιο η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά οι εταιρείες πληρώνουν 1.500 ευρώ για να αναζητήσουν μελλοντικούς εργαζόμενους. Κατά κανόνα βέβαια δεν υπογράφεται σύμβαση εργασίας επί τόπου αλλά, σύμφωνα με τον Χίλε, η γλώσσα της στατιστικής μάς λέει ότι «γίνονται 1,25 προσλήψεις ανά event, αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις υποψηφίους θα βρει κάποια δουλειά».
Πηγή: Deutsche Welle, naftemporiki.gr
sidirodromikanea.blogspot.com