Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Τι ψάχνουν οι Ευρωπαίοι experts στον ελληνικό σιδηρόδρομο μέσα στις επόμενες 15 μέρες


Από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η ομάδα των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προέρχονται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Agency for Railways-ERA) αναμένεται να πιάσουν δουλειά, προχωρώντας διαδοχικά σε μια σειρά από επαφές με στελέχη και υπαλλήλους σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Η αποστολή των Ευρωπαίων experts της ERA, στην οποία συμμετέχει και ένας Έλληνας, βρίσκεται ήδη από χθες επί ελληνικού εδάφους, όπως πληροφορείται το Capital.gr.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Το έργο της ξεκινά επίσημα από σήμερα αρχής γενομένης από το υπουργείο Μεταφορών, στα γραφεία του οποίου η ομάδα των ειδικών θα βρεθεί από το πρωί καθώς έχει προγραμματιστεί μια πρώτη συνάντηση στην οποία θα δώσουν το παρών οι εκπρόσωποι από όλους τους φορείς. Το κλιμάκιο από την Ευρώπη, το οποίο επισκέπτεται τη χώρα μας ύστερα από το αίτημα συνδρομής που υπέβαλε στην ευρωπαϊκή αρχή η Ελλάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει σαν στόχο μέσα από τον ενδελεχή έλεγχο εγγράφων και τον κύκλο των συνεντεύξεων, που προβλέπεται να γίνουν με τους εμπλεκόμενους φορείς, να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Να σημειωθεί ότι αύριο οι Ευρωπαίοι ειδικοί θα συναντηθούν με στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ακολουθήσουν ραντεβού με τη Hellenic Train, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ καθώς και τους φορείς πιστοποίησης. Από όλους τους οργανισμούς έχει ζητηθεί να προετοιμάσουν μια σύντομη παρουσίαση, με το πέρας της οποίας θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τα αρμόδια στελέχη κάθε οργανισμού.

Η τελική συνάντηση τον Σεπτέμβριο

Ήδη οι εμπειρογνώμονες της ERA όλο το προηγούμενο διάστημα μελέτησαν τα έγγραφα και τα αρχεία που τους είχαν σταλεί προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας "διαβασμένοι". Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών, το κλιμάκιο των Ευρωπαίων θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των στοιχείων ενώ αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μας στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει δρομολογηθεί η τελική συνάντηση (exit meeting όπως το αποκαλούν) με τους φορείς.

Σε αυτή τη συνάντηση στην Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσουν τα ευρήματα της έρευνας, η οποία αφορά στη γενικότερη κατάσταση και εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν πιθανότατα και κάποιες προτάσεις για τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου τα ελληνικά τρένα να κινούνται με ασφάλεια και να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα όχι μόνο να επαναληφθεί η μοιραία σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη αλλά οποιοδήποτε δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή κάποιου επιβάτη.

capital.gr
sidirodromikanea.blogspot.com