Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Υποδομών: πράσινες μεταφορές και νέες σχέσεις με τους συντελεστές έργων


Η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής της χώρας, η ανάπτυξη σιδηροδρομικών υποδομών και πράσινων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών αλλά και η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης με τον κατασκευαστικό κλάδο και τους ιδιώτες συντελεστές των έργων είναι στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Του Αργύρη Δεμερτζή

-«Μεταξύ άλλων, θα επιδιώξουμε την έγκαιρη υλοποίηση των έργων υποδομών της χώρας, όπως είναι τα εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας, την ανάπτυξη πράσινων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, την προαγωγή της ασφάλειας στις υποδομές και μεταφορές, την ενίσχυση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας. Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης», τόνισε στην ομιλία του ο νέος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

-«Η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δρομολογήσει σειρά μεγάλων έργων σε ολόκληρη την επικράτεια. Έργων όπως η πολύπαθη εθνική οδός Πατρών-Πύργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δυο χρόνια. Έργων όπως η αναβάθμιση και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Αχαΐα και την Ηλεία που επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας. Και μιλώντας περί σιδηροδρόμων επιτρέψτε μου την παρατήρηση, ότι το Υπουργείο μας έχει ανέκαθεν ρόλο ατμομηχανής στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας», τόνισε στην ομιλία της η Χριστίνα Αλεξοπούλου, που αναλαμβάνει θέση υφυπουργού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η ίδια σημείωσε ότι:

-«Όπως γνωρίζετε είμαι και εγώ Πολιτικός Μηχανικός, με σπουδές και θητεία στον κλάδο για πάνω από 25 χρόνια, κυρίως στον τομέα των δημοσίων έργων. Στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία είχα την τύχη να ασχοληθώ με πολλά έργα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, μεταξύ των οποίων η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ολυμπία Οδός, συνεπώς είμαι ήδη εξοικειωμένη με την κλίμακα της προσπάθειας και της ευθύνης που αναλαμβάνω».

-«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από το μυαλό μας ότι στο πρόσωπο των συντελεστών των έργων και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα έχουμε συνεργάτες με τους οποίους πρέπει να αποκαταστήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης», τόνισε ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος.

Οι νέες αρμοδιότητες

Αναμένεται να καθοριστούν οι αρμοδιότητες των δύο νέων υφυπουργών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαμοιρασμό μεταξύ των κκ Αλεξοπούλου και Ταχιάου αρμοδιοτήτων στους τομείς των Υποδομών και Μεταφορών και είναι ενδεχόμενο να μην ακολουθηθεί η πάγια τακτική οριζόντιας ανάθεσης των δύο χαρτοφυλακίων.


Η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Γιάννη Γκόλια, στο νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο.

Ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, αφού καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, σημείωσε πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων με σημαντική συνεισφορά, αφ’ ενός στην ανάπτυξη της χώρας και αφ’ ετέρου στην ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα. Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα».

Συνεχάρη τον απερχόμενο υπουργό, Ιωάννη Γκόλια και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στόχος της νέας ηγεσίας, όπως είπε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι υποδομές και οι μεταφορές συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. «Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η νέα υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός δικαίωσε ήδη δύο φορές την επιλογή του για προσήλωση στο κυβερνητικό έργο, για υψηλούς στόχους και για δουλειά με αποτελέσματα, χωρίς πολλά λόγια. Αυτή η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητα αποτελούν και δική μου φιλοσοφία, που θα με καθοδηγεί κατά τη θητεία μου στη θέση ευθύνης, την οποία σήμερα αναλαμβάνω».

-«Είμαστε στρατιώτες μιας λαϊκής εντολής» σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που τον ενέταξε σε μια ομάδα της οποίας ηγείται ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Θα λειτουργήσουμε ως ομάδα. Ο βραχίονας του κράτους είναι η δημόσια διοίκηση. Ο ελληνικός λαός περιμένει από εμάς ό,τι καλύτερο». Τονίζοντας ότι: «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μέσα σε αυτό το Υπουργείο τους συντελεστές των έργων, ειδικά όταν στην Πολιτική Ηγεσία είμαστε όλοι μηχανικοί και κατά συνέπεια έχουμε εικόνα του πως ωριμάζει κατ’ αρχάς, πως ξεκινάει και πως τελειώνει ένα έργο».

ecopress.gr
sidirodromikanea.blogspot.com