Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Κατασκευάζεται η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στην Ευρώπη που θα ενώσει τη Γαλλία με την Ιταλία!



Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατασκευή του mega-τούνελ που «τρυπάει» τις Άλπεις, μειώνοντας στο ήμισυ τον χρόνο ταξιδιού για το Λυών-Τορίνο.

Πολλά είναι τα κατασκευαστικά mega-projects που υλοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτά και μία νέα σιδηροδρομική σήραγγα που θα ενώσει τη Γαλλία με την Ιταλία και θα αναδειχθεί στη μακρύτερη παγκοσμίως.

Με μήκος 57,5 χλμ., το φαραωνικό τούνελ θα αποτελέσει τμήμα της σιδηροδρομικής διαδρομής Τορίνο-Λυών, και θα είναι περίπου 450 μέτρα μακρύτερο από το Gotthard Base Tunnel στην Ελβετία που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2016.

Η ιδέα της κατασκευής της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής που θα περνά μέσα από τις Άλπεις κρατάει από το 1990, όταν προκρίθηκε από την κρατική γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, αλλά χρειάστηκε να περάσουν περίπου 15 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του φιλόδοξου πρότζεκτ.


Από το 2005, το έργο αυτό περιλαμβάνεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της ΕΕ ως μέρος του «Μεσογειακού Διαδρόμου» (Mediterranean Corridor), μιας διευρωπαϊκής σιδηροδρομικής διαδρομής από το Algeciras της Ισπανίας έως τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Η δημιουργία, ωστόσο, του τούνελ δεν έχει κυλήσει αναίμακτα, μιας και από το 2005, όταν και εκκίνησαν αναγνωριστικές εργασίες κοντά στη Σούσα (κοινότητα στο Τορίνο), ξέσπασαν βίαια επεισόδια, μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο έργο, λόγω των οικολογικών επιπτώσεων που θα είχε για την περιοχή.


Πριν από λίγα χρόνια, η σχεδιαζόμενη γραμμή, προκάλεσε και τη λυσσαλέα αντίδραση και του Κινήματος των 5 Αστέρων, που υποστήριξε ότι η διάνοιξη της σήραγγας κάτω από τις Άλπεις θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε το σχέδιο ως άχρηστη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Το 2019, ωστόσο, η ιταλική γερουσία απέρριψε την προσφυγή του Κινήματος.

Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή έχει υψώσει εμπόδια στη δημιουργία του τούνελ, αλλά η διάνοιξη συνεχίζεται, με στόχο το έργο να είναι έτοιμο το 2032, σηματοδοτώντας τη μείωση του χρόνου μετάβασης από το Τορίνο στη Λυών στις δύο μόλις ώρες, από τέσσερις που είναι σήμερα.

Με συνολικό κόστος περί τα 9 δισ. δολάρια, το τούνελ χρηματοδοτείται κατά 40% από την ΕΕ, κατά 35% από την Ιταλία και κατά 25% από τη Γαλλία.

carandmotor.gr
sidirodromikanea.blogspot.com