Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πορτογαλία: Aπεργία στα τρένα προκαλεί χάος στις μεταφορές – Τι ζητούν οι ελεγκτές



Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων προκάλεσε σήμερα στην Πορτογαλία η απεργία των ελεγκτών καθώς ακυρώθηκαν τα μισά από τα προγραμματισμένα δρομολόγια τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τον πορτογαλικό οργανισμό σιδηροδρόμων CP.

Η ελάχιστη κυκλοφορία των συρμών επέτρεψε να περιοριστεί ο αντίκτυπος της 24ωρης απεργίας, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη της σημερινής ημέρας.

Περίπου 143 δρομολόγια ακυρώθηκαν από τα 251 που ήταν προγραμματισμένα ως τις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πρώτο απολογισμό που ανακοίνωσε ο CP.

Απεργία είχαν εξαγγείλει αρκετά συνδικάτα, αλλά ύστερα από συνάντηση χθες, Τρίτη, με τον υφυπουργό Υποδομών Φρεντερίκο Φρανσίσκο, μόνον το συνδικάτο των ελεγκτών σιδηροδρόμων (SFRCI) προχώρησε στην κινητοποίηση.
Το συνδικάτο καταγγέλλει κυρίως διαφορετικές αυξήσεις μισθών ανάλογα με την κατηγορία των μισθωτών της επιχείρησης, πράγμα το οποίο «δημιουργεί ανισότητες», σύμφωνα με το ίδιο.

Η συμφωνία που υπεγράφη με το συνδικάτο των οδηγών τρένων «απορρόφησε μεγάλο μέρος των κονδυλίων που προορίζονταν για όλους τους εργαζομένους», εξήγησε ο Λούις Μπράβο, ο πρόεδρος του SFRCI, μιλώντας στον ραδιοσταθμό TSF.

Οι σιδηροδρομικοί είχαν πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο απεργιακές κινητοποιήσεις για αρκετές μέρες διεκδικώντας αυξήσεις των μισθών.

newmoney.gr
sidirodromikanea.blogspot.com