Όπως τονίζεται στο διαγωνισμό τo αντικείμενο της αναβάθμισης έχει σκοπό:

  • Την ανακαίνιση και διαπλάτυνση της υφιστάμενης υποδομής, ώστε να εξασφαλιστεί ικανό εύρος για την έδραση της νέας επιδομής εντός της υφισταμένης ζώνης απαλλοτρίωσης, να αναβαθμιστεί το περιτύπωμα της σιδηροδρομικής γραμμής σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και πρότυπα, ώστε να εξυπηρετείται η διαλειτουργικότητα, και να βελτιωθεί ή/ και αποκατασταθεί η φέρουσα ικανότητα της υποδομής.
  • Τη δημιουργία γραμμών υπέρβασης ειδικά για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου.
  • Την ανακαίνιση του κομβικού Σ.Σ. Οινόης με αναδιάταξη, ανάπτυξη κι εφαρμογή νέας, βελτιωμένης γραμμολογίας, η οποία θα κληθεί να επιλύσει ζητήματα Ηλεκτροκίνησης και Σηματοδότησης κατά τις φάσεις κατασκευής, και με μελέτες κτιριακών/τεχνικών έργων (νέες αποβάθρες, στέγαστρα επί αυτών, υπόγεια πεζοδιάβαση για σύνδεση/επικοινωνία των αποβάθρων, εμπορικό κρηπίδωμα, τεχνικά δωμάτια).
  • Την προσθήκη δύο επιπλέον Σιδηροδρομικών Στάσεων στο δίκτυο: της νέας Σ.Στ. Κρυονερίου και της νέας Σ.Στ. Οινοφύτων (νοτίως της υφισταμένης).
  • Την κατασκευή Ανισόπεδης Οδικής Διάβασης πλησίον του Σ.Σ. Αγίου Στεφάνου.
  • Την κατασκευή νέου εμπορικού κρηπιδώματος εντός του υφισταμένου Σ.Σ. Αγ. Στεφάνου.

Tέλος σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για ανάταξη της σηματοδότησης / Τηλεδιοίκησης στο τμήμα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ – ΚΙΑΤΟ που έχει βανδαλιστεί πλήρως και ετοιμάζονται τεύχη για την ανάταξη όλων των Η/Μ των σηράγγων του τμήματος ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ – ΚΙΑΤΟ που έχουν καταστραφεί εντελώς από πολύμηνους βανδαλισμούς.

Όπως έχει ήδη προγραμματιστεί τα έργα αυτά υλοποιούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και προβλέπεται:

  • Ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης στα τμήματα ΣΣ ΑΧΑΡΝΑΙ – ΣΣ ΟΙΝΟΗΣ και βόρεια ΣΣ ΔΟΜΟΚΟΥ μέχρι είσοδο ΣΣ ΠΛΑΤΕΩΣ μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 με ταυτόχρονη λειτουργία του συστήματος ETCS.
  • Ομοίως για το τμήμα από ΣΣ ΟΙΝΟΗΣ μέχρι ΣΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Εν κατακλείδι με την θέση σε λειτουργία των ανωτέρω συστημάτων ολοκληρώνεται η λειτουργία των αμαξοστοιχιών στον άξονα ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με πλήρη κάλυψη σηματοδότησης, Τηλεδιοίκησης και ETCS.

tourismtoday.gr

sidirodromikanea.blogspot.com