Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Γερμανία: «Νεκρώνουν» οι μεταφορές την Παρασκευή - Ανακοινώθηκε πανεθνική απεργία

Ο υψηλός πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκάλεσε κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς

Το γερμανικό συνδικάτο EVG ανακοίνωσε σήμερα πανεθνική απεργία στις μεταφορές για την Παρασκευή, με την εταιρία διαχείρισης των εθνικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn να είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται.

Η απεργία θα επηρεάσει 50 εταιρίες και θα διαρκέσει από τις 3 τα ξημερώματα (04.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 11 το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών. Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι επιβάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Η Deutsche Bahn, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πριν από λίγο πως αναμένει ότι η απεργία στη Γερμανία θα έχει μαζικό αντίκτυπο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Ο υψηλός πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκάλεσε κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

«Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στους εργοδότες που πιστεύουν ότι μπορούν να αγνοούν τα αιτήματα των εργαζομένων τους», ανέφερε το συνδικάτο EVG σε ανακοίνωση.

Το συνδικάτο Verdi έχει επίσης καλέσει τους εργαζόμενους στους ελέγχους ασφαλείας να απεργήσουν σε τρία αεροδρόμια αύριο, Πέμπτη καθώς και την Παρασκευή. Η εταιρία λειτουργίας του αεροδρομίου του Αμβούργου ανακοίνωσε χθες ότι όλες οι αναχωρήσεις θα ακυρωθούν ή θα γίνουν χωρίς επιβάτες λόγω της κινητοποίησης, με περίπου 80.000 ταξιδιώτες πιθανόν να επηρεάζονται.

Το EVG, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό 230.000 εργαζομένων, ζητά αύξηση μισθών 12% ή τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα. Η κρατική Deutsche Bahn έχει προσφέρει επιπλέον 5% και έκτακτες πληρωμές ύψους έως 2.500 ευρώ.

protothema.gr
sidirodromikanea.blogspot.com