Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Ένα παράξενο δυστύχημα στη Βόρεια Κορέα: δεν μάθαμε ποτέ πώς και γιατί

 -Κάποιοι μίλησαν για απόπειρα δολοφονίας του Κιμ Υονγκ ιλ και κάποιοι εκτελέστηκαν
Ένα παράξενο δυστύχημα συνέβη μια μέρα σαν σήμερα, 22 Απριλίου του 2022 στη Βόρεια Κορέα κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Ένα δυστύχημα που οι αιτίες και οι λεπτομέρειες δεν έγινα - ούτε θα γίνουν - ποτέ γνωστές.

Στην καταστροφή του Ryongchοn χάθηκαν ζωές: άλλοι κάνουν λόγο για 54 ανθρώπους κι άλλοι για πάνω από 3000!
Η καταστροφή σημειώθηκε όταν εύφλεκτο φορτίο εξερράγη στο σταθμό Ryongchon. Η είδηση μεταδόθηκε από Μέσα Ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, τα οποία ανέφεραν ότι έως και 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έκρηξη και τις πυρκαγιές που ακολούθησαν. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή και οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν ήταν συγκεχυμένες και αντικρουόμενες.

Σε μονάδες του Ερυθρού Σταυρού επετράπη να εισέλθουν στην περιοχή, σε μια ασυνήθιστη κίνηση από τις Αρχές της Βόρειας Κορέας, και ήταν οι μόνοι ξενοι που είδαν την περιοχή της καταστροφής. Σύμφωνα με τον αρχικό απολογισμό 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.300 τραυματίστηκαν. Ωστόσο, οι επίσημες αναφορές, την επόμενη μέρα, απαριθμούσαν 54 θανάτους και 1.249 τραυματίες. Επίσης γινόταν λόγος για μια ευρεία περιοχή στα σύνορα στην Κίνας, που επλήγη από συντρίμμια, που είχαν εκτοξευτεί χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι 1.850 σπίτια και κτίρια είχαν καταστραφεί και άλλα 6.350 είχαν υποστεί ζημιές.

Η αιτία και η φύση του δυστυχήματος έχουν γίνει αντικείμενο εικασιών. Αρχικά αναφέρθηκε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης δύο τρένων που μετέφεραν βενζίνη και υγροποιημένο αέριο, που πιθανόν είχε δωθεί ως δώρο από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα. Διπλωμάτες και εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας στη Βόρεια Κορέα ανέφεραν αργότερα ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν εκρηκτικά υλικά μεταφέρονταν σε σιδηροδρομικά βαγόνια, πιθανώς από επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης. Αυτό επιβεβαίωναν αναφορές βορειοκορεατών αξιωματούχων στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Itar-Tass», αλλά και κυβερνητικές πηγές στην ιαπωνική υπηρεσία ειδήσεων «Kyodo».

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι υπήρξε διαρροή νιτρικού αμμωνίου, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκρηκτικών και σε καύσιμα πυραύλων. Η εφημερίδα «Sunday Telegraph» απέδωσε την καταστροφή σε «έκρηξη τρένου που μετέφερε νιτρικό αμμώνιο».

Ο Κιμ Υονγκ ιλ Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε περάσει από τον σταθμό αρκετές ώρες πριν από την έκρηξη, επιστρέφοντας από την Κίνα. Ειπώθηκε ότι η έκρηξη μπορεί να ήταν και απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αλλά οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι επρόκειτο για δυστύχημα.
Σύμφωνα με τον βορειοκορεάτη αποστάτη Thae Yong-ho, ο Kim Jong-il διέταξε την εκτέλεση πολλών υπαλλήλων μεταφορών μετά την καταστροφή!

ethnos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com