Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Επανεκκίνηση σιδηροδρόμου: Πιθανώς και από αύριο ξανά στις ράγες τα εμπορευματικά – Πότε θα ξεκινήσουν δρομολόγια τα Intercity


Κρίσιμη είναι η αυριανή μέρα για την επανεκκίνηση των εμπορευματικών δρομολογίων της Hellenic Train από το Θριάσιο προς τη Θεσσαλονίκη. Υστερα από τις διεργασίες των τελευταίων ημερών αχνοφαίνεται ένα φως για να ξαναμπούν στις ράγες οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες της εταιρίας, οι οποίες είχαν κάνει ένα και μοναδικό δρομολόγιο στις 22 Μαρτίου πριν σταματήσουν και πάλι ύστερα από τη σωρεία παρατηρήσεων των μηχανοδηγών.

Η επανεκκίνηση των εμπορευματικών δρομολογίων προς τη Θεσσαλονίκη πιθανότατα από αύριο Τετάρτη, θα αποτελέσει και «πιλότο» για την επαναδρομολόγηση και των επιβατικών αμαξοστοιχιών (Intercity) στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα, οι οποίες, πάντως, δε θα πρέπει να αναμένονται από την 1η Απριλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ώστε να έχουν διεξαχθεί προηγουμένως κάποια εμπορευματικά δρομολόγια στη γραμμή.
Σιδηροδρομικές πηγές σημειώνουν ότι από την Hellenic Train έχει ήδη συνταχθεί επιστολή προς τον ΟΣΕ με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια. Ένα από τα πράγματα που φέρεται να έχει ζητηθεί από τον διαχειριστή υποδομής είναι η στελέχωση των εμπορευματικών τρένων και από έναν συνοδό υπάλληλο του ΟΣΕ ώστε να χρησιμοποιεί εκείνος το φορητό τηλέφωνο του συστήματος GSMR σε μια προσπάθεια να γίνει ένα «μπαιπας» του προβλήματος με τη μη πιστοποίησή τους και τη μη χρήση τους από το προσωπικό της Hellenic Train, έως ότου αυτά πιστοποιηθούν από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η έλλειψη πιστοποίησης του συστήματος GSMR στα τρένα για την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΟΣΕ έχει παραδόσει στην Hellenic Train 30 φορητές συσκευές επικοινωνίας. Ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατή η χρήση τους καθώς δεν είναι πιστοποιημένες. Οι μηχανοδηγοί είχαν υποβάλει την περασμένη εβδομάδα ερώτημα για το αν οι συσκευές αυτές έχουν πιστοποιηθεί χωρίς ακόμα να έχουν λάβει απάντηση από τον ΟΣΕ.
Από την πλευρά της η ΓΑΙΑΟΣΕ έστειλε αίτημα πιστοποίησης στη ΡΑΣ στις 20 Μαρτίου. Η Αρχή έχει διαμηνύσει ότι θα παράσχει την πιστοποίηση στο μικρότερο δυνατό χρόνο παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περί τους 4 μήνες.
Πέραν του ζητήματος της κάλυψης των επικοινωνιών στη σήραγγα των Τεμπών, ζητείται και η τοποθέτηση πομπών σε συγκεκριμένα σημεία προς την Ειδομένη και η φύλαξη των διαβάσεων προς την Ειδομένη.

Πιο κοντά η επανέναρξη προαστιακών δρομολογίων προς Μαγούλα και Λιτόχωρο

Επιπλέον εξετάζεται η επανεκκίνηση των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας προς τη Μαγούλα και της Θεσσαλονίκης προς το Λιτόχωρο. Οι μηχανοδηγοί πρότειναν από μεθαύριο, 30 Μαρτίου, ο προαστιακός της Αθήνας να διεξάγει δρομολόγια έως τη Μαγούλα και ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης έως το Λιτόχωρο, ενώ δεν είναι αρνητικοί στην επανεκκίνηση και του δρομολογίου Αθήνα – Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.


ethnos.gr
sidirodromikanea.blogspot.co