Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Αυτό είναι το σύστημα GSMR που αν λειτουργούσε στα τρένα δεν θα συνέβαινε η τραγωδία

Ο λόγος που δεν λειτουργεί στα τρένα αλλά μόνο στα σταθμαρχεία.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη και τα ηλεκτρονικά συστήματα που αν λειτουργούσαν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία. Ένα από αυτά θα ήταν σίγουρα η τηλεδιοίκηση, η οποία αν λειτουργούσε θα απέτρεπε στο δυστύχημα.

Όμως εκτός από την τηλεδιοίκηση, υπάρχει και ένα ακόμα σύστημα που θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία, αυτό είναι το σύστημα GSMR, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε στο σταθμαρχείο Λάρισας, όχι όμως και στα τρένα με αποτέλεσμα οι εκκλήσεις του μηχανοδηγού του μοιραίου Intercity 62, να μην μπορούν να φτάσουν στον σταθμάρχη.

Η κάμερα του MEGA μπήκε στο σταθμαρχείο της Λάρισας και έκανε αυτοψία στο σημείο που είναι εγκατεστημένο το σύστημα φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας GSMR. Πρόκειται για ένα σύστημα που εδώ και μήνες έχει τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς και επιτρέπει στους σταθμάρχες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όπως ακριβώς έκανε και ο 59χρονος σταθμάρχης τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας όταν κατάλαβε ότι τα δύο τρένα έχουν συγκρουστεί.

Αυτό το αξιόπιστο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ολοκληρωτικά. Και αυτό γιατί οι σταθμάρχες μπορούν να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους και όχι με τους μηχανοδηγούς.
Ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης μίλησε στο MEGA και αναφέρθηκε σε αυτά τα συστήματα σημειώνοντας πως είναι επικουρικά αλλά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί ή να διορθωθεί ένα ανθρώπινο λάθος.
«Όλα αυτά τα συστήματα είναι ενισχυτικά ως προς τη λειτουργία που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τον αποτρέπει από το να κάνει το λάθος. Ο κύριος παράγοντας όμως πάντα είναι ο άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος που δεν λειτουργεί το σύστημα GSMR στα τρένα

Η συσκευή GSMR που έχει εγκατασταθεί στο σταθμαρχείο της Λάρισας δίνει τη δυνατότητά στον σταθμάρχη να επικοινωνεί με τους συνάδελφους του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ιδία τεχνολογία έχει εγκατασταθεί και στα τρένα, όμως δυστυχώς δεν βρίσκεται σε εφαρμογή. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί είναι γιατί δεν έχει τοποθετηθεί σε όλα τα τρένα με αποτέλεσμα να μην έχει ενεργοποιηθεί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Εάν οι συσκευές τοποθετηθούν και ενεργοποιηθούν και μέσα στα τρένα, αυτό που γνωρίζουμε εμείς στο σιδηρόδρομο, αφού έχει πάρει και πιστοποίηση από τη ΡΑΣ, είναι ότι μπαίνει σε λειτουργία», είπε ακόμα ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ.
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2022 τέθηκε σε λειτουργία για τρεις μήνες και μόλις ολοκληρώθηκε τέθηκε σε λειτουργία στα σταθμαρχεία αλλά όχι στα τρένα.
Μάλιστα η κάμερα του MEGA μπήκε και στο εσωτερικό αμαξοστοιχίας που δείχνει ότι το σύστημα έχει εγκατασταθεί αλλά δεν λειτουργεί. Μάλιστα υπάρχουν τρένα στα οποία τοποθετήθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, κάποια εκ των οποίων μάλιστα έχουν αποσυρθεί.

Τι υποστηρίζει η Hellenic Train για τη μη λειτουργία του GSMR

Η Hellenic Train επικαλείται ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας γιατί οι μηχανές δεν είναι ιδιοκτησία της, αλλά ανήκουν στη ΓΑΙΟΣΕ και στο ελληνικό Δημόσιο.
Όμως όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πραγματικός λόγος, μη λειτουργίας του GSMR στη χώρα μας είναι ότι τα τρένα που η HELLENIC TRAIN έφερε στη χώρα μας δεν διαθέτουν σύστημα συμβατό με το ελληνικό GSMR.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η Hellenic Train έχει προμηθευτεί περίπου 30 συσκευές, οι οποίες είναι σαν ένα δορυφορικό τηλέφωνο.
Έτσι ο μηχανοδηγός τη νύχτα του δυστυχήματος δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη με το καινούργιο σύστημα. Αυτό μάλιστα προκαλεί οργή όταν υπάρχουν σημεία στο δίκτυο που οι ασύρματοι δεν πιάνουν, όπως στην περιοχή που συνέβη η τραγωδία.
«Η στόχευση ήταν να μπει να αλλάξει από το VHF και να πάμε σε μια καινούρια τεχνολογία που είναι το GSMR, είναι κάτι αντίστοιχο με την κινητή τηλεφωνία», είπε ακόμα ο κ. Τσικαλάκης.
Όταν το σύστημα GSMR τεθεί σε λειτουργία και μέσα στα τρένα η επικοινωνία θα μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο. Ακόμη και μέσα στις σήραγγες του Πλαταμώνα και των Τεμπών.

in.gr
sidirodromikanea.blogspot.com