Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Τέμπη: «Η μυρωδιά της καμένης σάρκας δεν θα φύγει ποτέ» - Οι ψυχολόγοι που βρέθηκαν στο πλευρό επιβατών και οικογενειών



«Η μυρωδιά της καμένης σάρκας δεν θα μου φύγει από τη μύτη». Αυτή είναι μόνο μια από τις εξαιρετικά έντονες περιγραφές που ακούει τα τελευταία δύο 24ωρα η κλινική κοινωνική λειτουργός, Ειρήνη Μπονίκου, μέσω της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» που είναι στη διάθεση τραυματιών, καθώς και των οικογενειών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Η γνωστή από την πανδημία πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή που χειρίζεται η Ομοσπονδία «Αργώ» και αποτελεί πλέον μια μόνιμη υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, έχει «ριχτεί» μαζί με άλλους φορείς στον αγώνα για παροχή ψυχολογικής βοήθειας όσων έχασαν τους δικούς τους τη μοιραία νύχτα της Τρίτης ή όσων κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια του τρένου. Οπως περιγράφουν οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής, οι περισσότεροι τους οποίους καλούνται να υποστηρίξουν είναι νέοι άνθρωποι και για τους περισσότερους το δυστύχημα αποτελεί την πρώτη τους τραυματική εμπειρία. Από την Τετάρτη, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν βρει και καλέσει οι ίδιοι, στο πλαίσιο των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, περισσότερους από 200 επιβαίνοντες, ενώ από την επόμενη εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωση των κηδειών όσων έχασαν τη ζωή τους θα γίνει προσέγγιση των οικογενειών τους.


Τα συναισθήματα και ο πόνος ποικίλλουν αναλόγως το βαγόνι που έτυχε να κάθεται ο καθένας εκ των επιβαινόντων. Η κυρία Μπονίκου έχει μιλήσει με αρκετούς από τους επιβάτες του τρίτου βαγονιού, στο οποίο η εμπειρία ήταν πολύ πιο έντονη συγκριτικά με όσους επέβαιναν στα πιο πίσω βαγόνια.


«Ηταν οι άνθρωποι που είδαν τους επιβάτες των δύο πρώτων βαγονιών σε πολύ κακή κατάσταση, με εγκαύματα», λέει στον «Ε.Τ.». Οπως εξηγεί, τα άτομα που βρέθηκαν στην αμαξοστοιχία είναι σε κρίση. «Δεν θα δούμε τώρα τι άφησε σε επίπεδο ψυχικής υγείας η τραγωδία. Θα το δούμε σε δύο μήνες», σημειώνει, και προσθέτει πως σε αυτή τη φάση οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αυτό που κάνουν είναι απλά να ακούνε. «Χρειάζονται ένας με δύο μήνες για να θέλει κάποιος να μιλήσει. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε ακόμη καμία ερώτηση που να χρειάζεται να γίνει επανάληψη του τραγικού συμβάντος».

Σημειώνεται πως η τηλεφωνική γραμμή «10306» είναι δωρεάν και λειτουργεί όλο το 24ωρο. Επιβάτες και οικογένειες αγνοουμένων ή θυμάτων μπορούν να καλούν ανά πάσα ώρα. Επισης, πραγματοποιούνται διά ζώσης 6 έως 10 συνεδρίες από μονάδες ψυχικής υγείας των φορέων υγείας.

Οικογένειες αγκαλιασμένες και κλαμένες

Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, στα νοσοκομεία της Λάρισας όπου νοσηλεύεται η πλειοψηφία των τραυματιών. Ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκαν οι οικογένειες αγνοούμενων και θυμάτων, καθώς εκεί έγινε η επώδυνη διαδικασία των νεκροψιών αλλά και των εξετάσεων DNA για την αναγνώριση των σορών. Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Ημέρας Ανοιας Λάρισας «ΕΠΑΨΥ» -ένας από τους φορείς της Θεσσαλίας που «επιστράτευσε» το υπουργείο Υγείας- Μαρία Τζιάρτα πέρασε όλη την Τετάρτη, από το μεσημέρι και μετά, με τις οικογένειες των αγνοούμενων. «Είχε πάρα πολύ κόσμο, οικογένειες που αγκαλιασμένες έκλαιγαν. Δεν είδαμε ιδιαίτερα ακραίες συμπεριφορές. Ηταν και στην πρώτη φάση οι συγγενείς που δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Οι άνθρωποι ήταν πολλές ώρες σε μια κατάσταση αναμονής. Μετά από αρκετή ώρα ο κόσμος άρχισε να ηρεμεί και μπήκε στη διαδικασία να δώσει DNA», περιγράφει στον «Ε.Τ.».


Η δουλειά των ειδικών την πρώτη ημέρα, σύμφωνα με την κυρία Τζιάρτα, ήταν να είναι παρόντες. Παρείχαν πρακτική βοήθεια σε ό,τι χρειάζονταν και απλά άκουγαν εάν είχαν να τους πουν κάτι. «Οταν πήγα ήταν εκεί η μητέρα των δίδυμων κοριτσιών. Φώναζε και έκλαιγε. Αλλη μια οικογένεια αναζητούσε και μητέρα και θεία. Ήταν μαζί στο τρένο».

Δίπλα στις οικογένειες έμεινε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, συντονίζοντας τα κλιμάκια ψυχικής υγείας και συμμετέχοντας σε συσκέψεις με υγειονομικούς φορείς. Αυτό που σχεδιάζεται τώρα είναι η συνέχιση παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμπαράστασης όταν οι οικογένειες επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους χωρίς τον άνθρωπό τους.

eleftherostypos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com