Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ο ρόλος των ουκρανικών σιδηροδρόμων στην αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής


Όταν οι Ουκρανοί ξύπνησαν από τους ήχους των εκρήξεων της ρωσικής εισβολής, εκατομμύρια από αυτούς έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Δεν υπήρχαν εισιτήρια για ένα απολύτως ασφαλές μέρος, αλλά υπήρχαν τρένα για περιοχές πιο δυτικά, μακριά από τον πόλεμο.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή ευρείας κλίμακας, μέσω των ουκρανικων σιδηροδρόμων απομακρύνθηκαν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη δυτική Ουκρανία και πάνω από μισό εκατομμύριο στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα των τρένων έπρεπε να αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με το πού χρειαζόταν περισσότερο να απομακρυνθούν πολίτες. Μπαίνοντας στο τρένο δεν ήξεραν πού πήγαιναν. Ήξεραν μόνο από πού ξέφευγαν.

«Εκείνες οι μέρες ήταν εφιάλτης. Αλλά δώσαμε στους πολίτες μας, στους ανθρώπους μας, την αίσθηση ότι απλά πρέπει να φτάσουν στον σταθμό και αυτό θα ήταν αρκετό. Ότι θα είναι ασφαλείς, ότι μπορούν να λάβουν πρώτες βοήθειες, ιατρική βοήθεια, ψυχολογική βοήθεια, λίγο φαγητό, ζεστό τσάι και να φύγουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Αργά, άβολα, αλλά θα πήγαιναν σε ασφαλέστερο μέρος», θυμάται ο Ολεξάντρ Καμίσιν, Διευθύνων Σύμβουλος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων: «Όπως πολλοί άνθρωποι, όπως πολλές εταιρείες, όπως πολλά ιδρύματα στην Ουκρανία προετοιμαζόμασταν για τον πόλεμο. Αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι για τέτοιου είδους πόλεμο: εισβολή ευρείας κλίμακας με βομβαρδισμούς, και τα λοιπά. Έτσι, πλέον δεν θέλω να γυρίσω στις στιγμές που δεν έτοιμος για κάτι. Από το καλοκαίρι είμαστε έτοιμοι για όλα. Είμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε σενάριο, που μπορεί να συμβεί», προσθέτει ο Καμίσιν, μιλώντας στην Σάσα Βακούλινα του euronews από το Κίεβο.
Αλλά δώσαμε στους πολίτες μας, στους ανθρώπους μας, την αίσθηση ότι απλά πρέπει να φτάσουν στον σταθμό και αυτό θα ήταν αρκετό. Ότι θα είναι ασφαλείς, ότι μπορούν να λάβουν πρώτες βοήθειες, ιατρική βοήθεια, ψυχολογική βοήθεια, λίγο φαγητό, ζεστό τσάι και να φύγουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Αργά, άβολα, αλλά θα πήγαιναν σε ασφαλέστερο μέρος

Ολεξάντρ Καμίσιν
Διευθύνων Σύμβουλος Ουκρανικών Σιδηροδρόμων

Η ουκρανική ανθεκτικότητα απέναντι στη ρωσική επίθεση επεκτείνεται και στους σιδηροδρόμους της και ξεκίνησαν να κάνουν και δρομολόγια στις απελευθερωμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν: «Στη Χερσώνα μας πήρε μια εβδομάδα. Εγώ και η ομάδα μου ήμασταν εκεί τη δεύτερη μέρα μετά την απελευθέρωση, μετά την 4η μέρα και μετά σε μια εβδομάδα. Σε μια εβδομάδα φέραμε το πρώτο τρένο. Ήταν περίπλοκο γιατί έπρεπε να επισκευάσουμε τις υποδομές, τις ράγες, τον σταθμό και όλη την περιοχή», λέει ο Καμίσιν.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό, υπάρχει ένα «ταμπλό» με τα «τρένα της νίκης» που αναχωρούν προς τις κατεχόμενες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία.

«Συμφερούπολη, Χερσώνα, Λουχάνσκ, Σεβαστούπολη, Κερτς, Μπερντιάνσκ. Πού θα πάτε μετά τη νίκη»; ρωτάει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων η Σάσα Βακούλινα.

Αν θυμάστε ο πρόεδρος είπε στον (Ντέιβιντ) Λέτερμαν ότι μια μέρα θα πάει σε μια παραλία και θα πιει λίγη μπύρα. Και στα γενέθλια του Προέδρου του υποσχέθηκα ένα τρένο για την Κριμαία, για την παραλία στην Κριμαία. Μάλλον θα πάρω το ίδιο τρένο

«Αν θυμάστε ο πρόεδρος είπε στον (Ντέιβιντ) Λέτερμαν ότι μια μέρα θα πάει σε μια παραλία και θα πιει λίγη μπύρα. Και στα γενέθλια του Προέδρου του υποσχέθηκα ένα τρένο για την Κριμαία, για την παραλία στην Κριμαία. Μάλλον θα πάρω το ίδιο τρένο», της απάντησε.

gr.euronews.com
sidirodromikanea.blogspot.com