Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Απρόσμενες συναντήσεις στο σιδηροδρομικό μουσείο Θεσσαλονίκης


Η εκδήλωση κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, μετέτρεψε το χώρο του μουσείου σε ένα αντάμωμα παλιών και νέων σιδηροδρομικών από πολλές περιοχές της Μακεδονίας και όχι μόνο.

Σιδηροδρομικοί που είχαν χρόνια να συναντηθούν τους δόθηκε η ευκαιρία μέσα από αύτη την εκδήλωση να ανταμώσουν και να αναπολήσουν μνήμες από το παρελθόν στον σιδηρόδρομο.
Μεταξύ αυτών που παραβρεθήκαν ήταν και η συνταξιούχος σιδηροδρομικός Μαρία Καραμίντζιου από την Λάρισα και ο Βασίλης Κροκαρόπουλος από την Φλώρινα ο όποιος για 15 χρόνια εργάστηκε στον σιδηρόδρομο στον κλάδο κίνησης και στην συνεχεία μετατάχτηκε στο δικαστήρια Φλώρινας.
Πολλοί νέοι που αγαπούν τον σιδηρόδρομο έδειξαν ενδιαφέρον για την ιστορία του και ιδιαίτερα για τις ατμήλατες μηχανές. Ένα από τους παλαιοτέρους τεχνίτες ατμήλατων μηχανών ο κ. Δημήτριος Δοϊνούδης εξήγησε στους νέους την λειτουργία αυτών των μηχανών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου κ. Ανδρέας Μυλωνάκης ο οποίος δέχθηκε τις θερμές ευχές όλων για ταχεία ανάρρωση.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Φίλων Σιδηροδρόμου κ. Κώστας Πάταρας όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για την ύπαρξη και λειτουργία του μουσείου και σπεύδουν να εγγραφούν μέλη.
Ο Ιερέας του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Διαλογής Πάτερ Πολύκαρπος μιλώντας στην εκδήλωση αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του μουσείου Θεσσαλονίκης και της περιοχής της Διαλογής από τα Οθωμανικά χρόνια, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή με τους Γερμανούς.
Τυχερή της εκδήλωσης η κ. Κυριακή Γιαννακίδου που έτυχε το «φλουρί» της βασιλόπιτας

Ευχαριστούμε την διοίκηση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης για την αναφορά τους στο έργο των ¨Σιδηροδρομικών Νέων".

Ευχαριστούμε και τον αγαπητό φίλο Φωτογράφο κ. Λευτέρη Ζοπίδη για το φωτογραφικό στιγμιότυπο που μας έστειλε.

Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com