Σε συγκοινωνιακό κόμβο και πόλο έλξης επενδύσεων τείνει να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά ύστερα και από την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών Μετρό.
Η κάθοδος του μέσου σταθερής τροχιάς στην πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, σε συνδυασμό με σειρά έργων που υλοποιούνται εκεί, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις προοπτικές της περιοχής με έκταση περίπου 11.000 χιλιομέτρων.
Γιώργος Μίχας
Ευρύτερα, στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς σε μεταφορικό κόμβο, φιλοξενώντας τον τερματικό σταθμό της γραμμής 3 του Μετρό, τον Προαστιακό σιδηρόδρομο, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ΤΡΑΜ.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό (Μανιάτικα, Δημ. Θέατρο, Πειραιάς) έχουν περιορίσει την απόσταση από το λιμάνι στο αεροδρόμιο σε διάστημα 50 λεπτών. Με άλλα λόγια, ο Πειραιάς είναι η καλύτερη ίσως εξυπηρετούμενη, μέσω συγκοινωνιών, περιοχή της Ελλάδας, διαθέτοντας ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και Προαστιακό και Μετρό.
Μία ακόμη μεγάλη υποδομή περιλαμβάνει την υποθαλάσσια σήραγγα που θα συνδέει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα. Για τo έργο, που είναι της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, έχουν προεπιλεγεί τρία σχήματα της Άκτωρ-Vinci, της ΤΕΡΝΑ και της ΜΕΤΚΑ.
Σημαντική ανάσα θα δώσει και η δυτική περιφερειακή οδός του Αιγάλεω, που θα «ξεμπλοκάρει» το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο Σχιστό και το Σκαραμαγκά. Μέσω του έργου αυτού, θα συνδεθεί η Λ. Σχιστού με την Αττική Οδό και θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν οι σήραγγες στη στροφή στον Σκαραμαγκά, ενώ θα κατασκευαστεί και κόμβος που θα συνδέει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Λεωφόρο Αθηνών.
Τα μεγάλα έργα υποδομών τροφοδοτούν και τις επενδύσεις σε ακίνητα. ΄Ετσι, η κοινοπραξία Dimand και Grivalia μαζί με την EBRD είναι από τις πρώτες που προχώρησαν σε μαζικού χαρακτήρα επενδύσεις στην περιοχή, αγοράζοντας το 2016 τρία οικοδομικά τετράγωνα που ανήκαν στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International (PMI).
Ένα ακόμη από τα εμβληματικά έργα real estate περιλαμβάνουν την κατασκευή του Πύργου του Πειραιά που θα αποκτήσει την ονομασία Piraeus Tower κι εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία τον φετινό χειμώνα. Πρόκειται για βιοκλιματικό κτίριο γραφείων με δύο υπόγειους ορόφους, ισόγειο, μεσώροφο και 23 ορόφους πάνω από το ισόγειο που θα λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα Gold. Σημειωτέον ότι τις εργασίες ανακαίνισης του Πύργου Πειραιά - όπου βρισκόταν το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο - υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ.
Επίσης, μία νέα μεγάλη επένδυση που δρομολογείται στην τοπική αγορά ακινήτων αφορά το για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο ακίνητο ακριβώς δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά που έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία συγκροτήματος κτιρίων σύγχρονων γραφείων. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία 3V στην οποία συμμετέχουν Άβαξ και Dimand και το ύψος της θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.
Παρά όμως, τα νέα έργα υποδομών και τις επενδύσεις στο real estate, οι τιμές των ακινήτων στον Πειραιά δεν έχουν ακόμη καταγράψει σημαντική άνοδο, με διαμερίσματα ηλικίας 20 ή 30 ετών, όχι κοντά στο Μετρό και χωρίς θέα θάλασσα να πωλούνται πέριξ των 1000-1100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
liberal.gr
sidirodromikanea.blogspot.com