Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινούν οι Φίλοι του σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σιδηροδρομικό μουσείο Θεσσαλονίκης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει η διοίκηση του Συλλόγου Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με φορείς της τοπικής και περιφερειακή αυτοδιοίκησης , τα υπουργεία, Πολιτισμού και Μεταφορών καθώς και με βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι, η ευαισθητοποίηση των φορέων σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας του σιδηροδρομικού μουσείου και της διάσωσης των μουσειακών εκθεμάτων.

Μεταξύ των θεμάτων που επείγει η επίλυσή τους είναι: η άμεση κατασκευή στεγάστρων για την στέγαση των μουσειακών βαγονιών του Όριεντ Εξπρές, της συντήρησης του τροχαίου υλικού και της περίφραξης του χώρου.

Στις συναντήσεις τους η διοίκηση του Συλλόγου θα θέση για μια ακόμη φορά και το αίτημα όχι μόνο των φίλων του Σιδηροδρόμου αλλά και όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, της επιστροφής του ιστορικού βαγονιού του σουλτάνου ο Αμπντούλ Αζίζ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Είναι το μοναδικό στο είδος του βαγόνι και ανήκει δικαιωματικά στην Θεσσαλονίκη διότι αυτό το βαγόνι κυκλοφόρησε στη Μακεδονία.

Πρόσφατα οι Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Σπυρίδωνα Πατέρα ο οποίος έδειξε κατανόηση στα θέματα που του τεθήκαν, ωστόσο δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους του.

Κατά τις συναντήσεις τους με τους φορείς , οι φίλοι του σιδηροδρόμου θα ενημερώσουν με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό την ιστορικότητα του μουσειακού τροχαίου υλικού και πως αυτό καταχωρήθηκε επίσημα ως Ιστορική πολιτιστική κληρονομιά.

Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com