Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Σιδηρόδρομος: Η «Ανατολική Εγνατία» μετατρέπει τη Β. Ελλάδα σε μέγα κόμβο – Τα έργα 2,7 δισ. ευρώ και η παράκαμψη του Βοσπόρου.Η Βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα το «μέτωπο» από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα ανατολικά σύνορα, έχει «κλειδώσει» για τα καλά στο επίκεντρο του σχεδιασμού νέας γενιάς σιδηροδρομικών έργων της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και του υπ. Υποδομών & Μεταφορών. Ιδίως δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,75 δισ. ευρώ, που δημοπρατήθηκαν με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, δημιουργούν ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα στη Βόρεια Ελλάδα, βάζοντας στις ράγες της υλοποίησης, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα όλων των εποχών, την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία, που θα συνδέσει νότια τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας και την Ξάνθη και πιο βόρεια την Αλεξανδρούπολη με το Ορμένιο.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πρόκειται για τα έργα κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες και αναβάθμισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που θα αλλάξουν το τοπίο στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές και θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με το μεγάλο project «Sea2Sea», δηλαδή την παράκαμψη του Βοσπόρου, «αλλάζουν τον χάρτη» των μεταφορών αλλά και ευρύτερα της οικονομικής ζωής της περιοχής.

Κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η χώρα θα μετατραπεί σε logistics hub στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια εξέλιξη, μείζονος σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μιας σειράς έργων, που θα διασυνδέσουν τις λεγόμενες κρίσιμες υποδομές -λιμάνια, αεροδρόμια, εμπορευματικούς σταθμούς και βιομηχανικές περιοχές- με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και εμπορίου της βαλκανικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι να βελτιωθεί η διασυνδεσιμότητά τους.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι γενικότερα στην περιοχή προωθούνται και άλλες μεγάλες επενδύσεις με την αξιοποίηση περιφερειακών, πλην όμως σημαντικών, λιμένων (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα κ.α.), προχωρούν μεγάλα ενεργειακά projects (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή κ.α.), οδικά έργα (σε Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχή, ο περιφερειακός Αλεξανδρούπολης, η νέα παραχώρηση της Εγνατίας Οδού κ.α.), επιπλέον σιδηροδρομικά (σύνδεση ΟΛΘ, προαστιακός) και πλήθος ακόμα υποδομών (logistics κ.α.).

Να προσθέσουμε επίσης ότι πλευρές της αγοράς σημειώνουν πως μελλοντικά η ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία θα «παίξει» ρόλο όχι μόνο στο μεταφορικό σκέλος προς την Ευρώπη, αλλά ακόμα και για την ανοικοδόμηση – ενίσχυση της Ουκρανίας αν και είναι προφανές ότι η υλοποίηση των έργων απαιτεί χρόνο ωρίμανσης.

Η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

Η νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες και η αναβάθμισης της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο συνθέτουν την λεγόμενη Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία.
Το έργο αναβάθμισης με διπλασιασμό της υπάρχουσας διασυνοριακής γραμμής, στο τμήμα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, προϋπολογισμού 1,08 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που βελτιώνει τις διασυνοριακές συνδέσεις με τη Βουλγαρία στο Ορμένιο και με την Τουρκία στο Πύθιο. Ενισχύει, τόσο την εμπορευματική όσο και την επιβατική κίνηση, καθώς η γραμμή θα μπορεί να λειτουργεί και για προαστιακή εξυπηρέτηση των περιοχών, κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Ο Ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της αναβάθμισης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμένιου - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μήκους 176 χιλιομέτρων σε διπλή, με εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level1 και ηλεκτροκίνησης, καθώς και αναβάθμιση σιδηροδρομικών σταθμών. Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει την υλοποίηση της σύνδεσης των λιμένων της Βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας(Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσσε) στο πλαίσιο του διακρατικού project Sea2Sea.

Με την κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη –Νέα Καρβάλη – Τοξότες, προϋπολογισμού 1,68 δισ. ευρώ, παραδίδονται σε λειτουργία 206 χλμ., νέας σιδηροδρομικής γραμμής, με σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση με τα οποία επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού διαδρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα. Ταυτόχρονα, θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης, διασχίζοντας το ανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας και θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, όπου θα συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο του Ο.Σ.Ε. Η νέα γραμμή, υπολογίζεται ότι θα μειώσει κατά 3 τουλάχιστον ώρες τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη. Οι τεχνικές μελέτες περιλαμβάνουν την περιγραφή των έργων υποδομής και επιδομής, όπως επίσης και τα συμπληρωματικά έργα που θα απαιτηθούν για την αποτελεσματική υλοποίησή τους. Με την ολοκλήρωσή της αναμένεται να δώσει την απαιτούμενη αναπτυξιακή ώθηση στη συμπρωτεύουσα, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τη δημοπράτηση των έργων η ΕΡΓΟΣΕ επέλεξε τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, αλλά και η διαφάνεια και ο έλεγχος σε κάθε φάση, από τη δημοπράτηση μέχρι την κατασκευή. Η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου καθώς και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος εξαμήνου του 2023, τουλάχιστον, όπως προσδοκά η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ παρά τον επερχόμενο εκλογικό κύκλο. Για αυτά το έργα, όπως και τα υπόλοιπα σε Βορρά, Πελοπόννησο και Αττική, προχωρά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους ΑΒΑΞ – ALSTOM, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT, ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Η παράκαμψη του Βοσπόρου

Τα έργα αυτά, εντάσσονται στο διασυνοριακό project Ελλάδας – Βουλγαρίας «Sea2Sea», που προβλέπει ουσιαστικά την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνδέοντας τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα αντίστοιχα της Μαύρης Θάλασσας (Μπουργκάς και Βάρνα) και του Δούναβη (Ρούσε). Όπως έχει στο παρελθόν αναδείξει το insider.gr, η παράκαμψη του Βοσπόρου, θα αναβαθμίσει τον αναπτυξιακό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας δημιουργώντας έναν νέο σημαντικό εμπορευματικό διάδρομο στην Ευρώπη.

Πρόσφατα πάλι, ο υπουργός Υποδομών, αναφέρονταν σε έργα υποδομών σαν το Sea2sea, δηλαδή το μεγάλο προτζεκτ για την σιδηροδρομική παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. «Αυτό το mega project θα συνδέσει τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας και το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και τον Δούναβη. Έτσι, θα δημιουργήσουμε μία χερσαία γέφυρα εμπορευματικών μεταφορών, που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου –και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη χώρα μας. Η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα θα γίνουν λιμάνια εξόδου για όλα τα προϊόντα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και η Αλεξανδρούπολη θα αναδειχθεί ως κόμβος μεταφορών και υποδομών, αλλά και ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής» σημείωνε.

Ελλάδα και Βουλγαρία συνεργάζονται στενά για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Επί του παρόντος, το project Sea2Sea βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για την ίδρυση κοινής εταιρείας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα αναλάβει τη διαχείρισή του, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF II) και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα έργο που συνάδει με τις τρέχουσες κυρίαρχες πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνδυασμένες «πράσινες» μεταφορές. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, υπολογίζεται ότι με τη λειτουργία του το project θα αντλήσει ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων του Βοσπόρου, που συνολικά ανέρχονται σε 650 εκατ. / έτος.

insider.gr
sidirodromikanea.blogspot.com