Δεκαπέντε νέοι συρμοί 4ης γενιάς θα ενταχθούν στον στόλο του Μετρό της Αθήνας την επόμενη πενταετία και σχεδόν 15 χρόνια μετά την τελευταία προμήθεια συρμών την περασμένη δεκαετία. Η Αττικό Μετρό σχεδιάζει την διενέργεια δύο διαγωνισμών προκειμένου να ενισχύσει το τροχαίο υλικό που υπάρχει σήμερα και το οποίο αρχίζει και “παλιώνει”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αττικό Μετρό προσανατολίζεται στην διεξαγωγή ενός διαγωνισμού για επτά νέους διρευματικούς συρμούς οι οποίοι θα εμπλουτίσουν το δρομολόγιο προς αεροδρομίο. Το κόστος τους ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ καθώς αποτελούν ειδική τεχνολογία μιας και χρησιμοποιούν δύο συστήματα ηλεκτροκίνησης. Το πρώτο είναι το κλασικό για συστήματα Μετρό και το οποίο αντλείται από την “τρίτη ράγα” στην επιδομή της γραμμής. Το δεύτερο είναι από τον παντογράφο, δηλαδή από την εξηλεκτρισμένη εναέρια γραμμή από όπου τροφοδοτούνται τα τρένα.
Οι επτά νέοι συρμοί θα έρθουν να συμπληρώσουν τους επτά υπάρχοντες συρμούς 2ης γενιάς που λειτουργούν από το 2004 (Hawna-Rotem) προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες συχνότητες στα δρομολόγια προς αεροδρόμιο. Σήμερα λόγω και της επέκτασης προς Πειραιά έχουν φτάσει να πραγματοποιούνται ανά 36 λεπτά. Με την συμπλήρωση των επτά νέων συρμών θα υπάρχει ικανό τροχαίο υλικό για να εκτελείται το δρομολόγιο και να μπορεί να γίνεται με εύρυθμο τρόπο η συντήρηση.
Επιπλέον οκτώ συρμοί
Παράλληλα η Αττικό Μετρό θα προκηρύξει και ένα δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια οκτώ νέων συρμών. Το κόστος αυτών των συρμών υπολογίζεται σε περιπου 200 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι πέρα από τον εμπλουτισμό του στόλου και η κάλυψη της επέκτασης κατά 4 χιλιόμετρα που θα φέρει η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον.
Οι συρμοί αυτοί θα εξυπηρετήσουν επίσης και στις διαδικασίες συντήρησης των συρμών που είναι απαραίτητες για να μπορεί το σύστημα στο σύνολο του να λειτουργεί με περισσότερη ευχέρεια. Θα ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της σιδηροδρομικής βιομηχανίας και θα έχουν “έξυπνες” λειτουργίες.
Θα είναι η πρώτοι συρμοί που θα έρθουν για το Μετρό της Αθήνας μετά την τελευταία προσθήκη του 2014 όταν ήρθαν 17 συρμοί (Hyundai Rotem) 3ης γενιάς για να καλύψουν τότε τις επεκτάσεις του Μετρό προς Ανθούπολη, Ελληνικό, Αγία Μαρίνα και Πειραιά.
Ποιοι είναι οι συρμοί του δικτύου
Μέχρι σήμερα τρεις γενιές συρμών λειτουργούν στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας. Η πρώτη γενιά είναι τα γνωστά τρένα με το ροζ εσωτερικό γενιάς (Siemens -Alstοm) με τα οποία ξεκίνησε η λειτουργία των γραμμών 2 και 3 το 2000. Συνολικά 28 εξάδυμοι συρμοί λειτουργούν 23 συναπτά έτη.
Η εικόνα και η λειτουργία των συρμών παραμένει σε εξαιρετικά επίπεδα, έχουν όμως πλέον τα …χρονάκια τους. Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι η απουσία κλιματισμού που τους μετατρέπει τα καλοκαίρια σε συρμούς-“βραστήρες”. Τρεις από τους συρμούς λειτουργούν στη γραμμή 1, καλύπτοντας τα κενά σε τροχαίο υλικό.
Η δεύτερη γενιά έφτασε το 2003 και 2004. Εκτός από τα επτά διρευματικά τρένα, εισήλθαν σε λειτουργία από την ίδια κοινοπραξία (Hawna-Rotem) άλλοι 14 συρμοί, δηλαδή συνολικά 21 συρμοί. Ενίσχυσαν τον τότε στόλο για τις επεκτάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 (Μοναστηράκι, Αεροδρόμιο,Άγιος Δημήτριος και Άγιος Αντώνιος και μελλοντικά Αιγάλεω).
Η τρίτη και πιο προηγμένη μέχρι σήμερα γενιά όπως είδαμε παραπάνω αφορούσε τους 17 συρμούς που μπήκαν σε λειτουργία σταδιακά το 2014. Την προμήθεια όλων των συρμών έχει διεξάγει η Αττικό Μετρό ενώ την λειτουργία τους έχει αναλάβει η ΣΤΑΣΥ.
Ενδιαφέρον έχει και η γραμμή 4 για την οποία προβλέπεται η προμήθεια 20 συρμών της σειράς Alstom Metropolis. Οι συρμοί ακολουθώντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, θα είναι οι πρώτοι στο σύστημα της Αθήνας που θα λειτουργούν υπεραυτόματα, χωρίς οδηγό και με έλεγχο της κίνησης τους από το Κέντρο Ελέγχου.
cyclades24.gr
sidirodromikanea.blogspot.com