Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

«Σοκαρισμένος» ο Γάλλος υπουργός για τρένο που πέρασε πάνω από γάτα



Μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων κατέθεσε καταγγελία κατά της γαλλικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF αφού τρένο έπεσε πάνω σε γάτα 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Gerald Darmanin δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» όταν ένα τρένο που αναχωρούσε από έναν πολυσύχναστο σταθμό του Παρισιού φάνηκε να έπεσε σκόπιμα πάνω σε μια οικόσιτη γάτα.

Ο ίδιος μίλησε αφού μια ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων υπέβαλε καταγγελία κατά της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF για το θάνατο του κατοικίδιου στο σταθμό Montparnasse στις 2 Ιανουαρίου.

Οι επιβάτες Γεωργία και η 15χρονη κόρη της Μελάινα είπαν ότι το κατοικίδιο ζώο τους Νέκο ξέφυγε από τον ταξιδιωτικό σάκο του και εξαφανίστηκε κάτω από ένα τρένο υψηλής ταχύτητας καθώς ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στο Μπορντό.

Μετά από 20 λεπτά προσπάθειας να πείσει το προσωπικό να το σώσει, το τρένο αναχώρησε, σκοτώνοντας τη γάτα.

«Τον είδαμε κομμένο στη μέση», είπε η Melaina στο σύλλογο για τα δικαιώματα των ζώων 30 Million Friends.

«Μας είπαν ότι δεν ήταν δικό τους πρόβλημα, ότι ήταν απλώς μια γάτα και ότι έπρεπε να την είχαμε με λουρί».

Στη συνέχεια, η εταιρεία τρένων τους πρόσφερε ένα δωρεάν εισιτήριο για το Μπορντό, είπαν.

Η 30 Million Friends είπε ότι είχε υποβάλει καταγγελία για «σοβαρή κακοποίηση και σκληρότητα που οδήγησε στο θάνατο ενός ζώου».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο έως και 75.000 ευρώ (πάνω από 80.000 δολάρια) και ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εάν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Η εκκίνηση του τρένου ήταν "μια σκόπιμη πράξη... μια τεκμηριωμένη απόφαση -- και αυτό είναι ποινικά καταδικαστέο", δήλωσε στο BFMTV ο δικηγόρος της ομάδας Xavier Bacquet.

Η SNCF δήλωσε ότι λυπάται για το «τραγικό» περιστατικό, αλλά ότι η κάθοδος στις γραμμές απαγορεύεται αυστηρά λόγω του κινδύνου ηλεκτροπληξίας.

Ο Νταρμανίν δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν "ιδιαίτερα σοκαρισμένος από τον τρόπο που η SNCF διαχειρίστηκε δυστυχώς την τρομερή υπόθεση".

«Η έρευνα θα καθορίσει ποιος είναι ποινικά υπεύθυνος», είπε στο BFMTV.

Ο Darmanin ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί σε 4.000 σταθμούς σε όλη τη χώρα θα εκπαιδευτούν για να ανταποκρίνονται στην εμπορία ζώων και την κακοποίηση.

30 εκατομμύρια φίλοι χαιρέτησαν την ανακοίνωση.

Αλλά πρέπει "να έρθει επιτακτικά με την κατάλληλη ευαισθητοποίηση των δικαστών και προσαρμοσμένη ποινική καταστολή", ανέφερε.

france24.com
sidirodromikanea.blogspot.com