Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καβάλας, ξυπνά μνήμες από το παρελθόν στους κατοίκους της Νυμφόπετρας.













Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι διεργασίες για την υλοποίηση μιας μακροχρόνιας σκέψης, της δημιουργίας δηλαδή σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Θεσσαλονίκη – Καβάλα - Τοξότες

Η κατασκευή της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες, προϋπολογισμού 1,68 δισ. Euro, αποτελεί το μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με το εν λόγω έργο παραδίδονται σε λειτουργία 206 χλμ. νέας σιδηροδρομικής γραμμής με σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση, με τα οποία επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού διαδρόμου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα.
Ταυτόχρονα, θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης διασχίζοντας το ανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας και θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, όπου θα συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο του Ο.Σ.Ε. Μάλιστα, η νέα γραμμή υπολογίζεται ότι θα μειώσει κατά 3 τουλάχιστον ώρες την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση αυτού του έργου, έφερε στη μνήμη των κατοίκων της Νυμφόπετρας και της ευρύτερη περιοχής της ανατολικής επαρχίας Λαγκάδα, την περίοδο εκείνη που το τρενάκι σφύριζε ανάμεσα στις λίμνες, Λαγκάδα και Βόλβη πραγματοποιώντας το δρομολόγιο μεταξύ Σταυρού και Σαρακλή.

Μνήμες από το παρελθόν μας θύμισαν κάτοικοι της Νυμφόπετρας

Βασίλειος Κωνσταντινίδης: " Το τρένο έκανε δρομολόγια από τον Λαγκάδα μέχρι Σταυρό. Στο χωριό Στίβος είχε μια στάση που την έλεγα η στάση του Μπάφραλου. Ο Μπάφραλους- ήταν από την Μπάφρα του Πόντου- είχε ένα περιβόλι και πουλούσε διάφορα ζαρζαβατικά και φρούτα. Το τρένο εδώ σταματούσε και έβαζε νερό στην ατμομηχανή. Ο κόσμος έκανε αγορές από το κτήμα και έφευγε πάλι με το τρένο. Εγώ ανέβαινα και κατέβαινα στα βαγόνια παίζοντας. Αργότερα οι αντάρτες ανατίναξαν το τρένο και από τότε σταμάτησε να περνά. Μακάρι αυτό το έργο να γίνει και να δούμε και πάλι τρένο να περνά.» ανέφερε ο Βασίλης Κωνσταντινίδης

Βασίλειος Τσαλίκης: "Το τρενάκι που έκανε το δρομολόγιο Σαρακλή –Σταυρό είχα ταξιδέψει πολλές φορές. Πήγαινα τακτικά στο Λαγκαδά. Κατεβαίναμε με τα πόδια η μετά γαϊδουράκια στο τσιφλίκι που ήταν η στάση και από εκεί το παίρναμε. Σίγα- σίγα πήγαινε. Τσαφ-τσουφ –τσαφ -τσουφ φτάναμε στον προορισμό μας . Αν γίνει πάλι σιδηρόδρομος, που δεν το νομίζω, θα είναι καλό για την περιοχή.

Μανόλης Μπακιρτζής: "Το τρενάκι ξεκινούσε από το Σταυρό και πήγαινε στο Σαρακλή, που ήταν απέξω από το Λαγκαδά. Οι επιβάτες που κατέβαιναν από το τρενάκι για να πάνε στο Λαγκαδά η στη Θεσσαλονίκη πήγαιναν με τα αλογόκαρα. Εκείνη την εποχή δεν είχε αυτοκίνητα. Εγώ ταξίδεψα με το τρενάκι κατέβηκα στο τέρμα πήρα το κάρο και πήγα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό γίνεται το 1941. Στη Θεσσαλονίκη είχα μια θεία και έρχονταν στο χωριό και την δίναμε αλεύρι γιατί τότε υπήρχε πείνα. Το πήγαινα στο τρένο το ανέβαζα και η θεία μου έφευγε για τη Θεσσαλονίκη. Το τρένο σταμάτησε το 1947 όταν έγινε σαμποτάζ στις γραμμές κοντά στα Λουτρά. Τότε όπως έλεγαν αρχηγός των σαμποτέρ ήταν ο εκπαιδευτικός Ορφανίδης που ήταν δάσκαλος στη παλιά Νυμφόπετρα. Σταμάτησε από δάσκαλος και εντάχτηκε στους αντάρτες." ανέφερε στην εξιστόρησή του ο αείμνηστος Μανόλης Μπακιρτζής.

Θεοδώρα Αρσένογλου – Γουδί:  "Ήταν πολύ ωραία διαδρομή. Οι λίμνες με τα πολλά ψαροπούλια, ο κάμπος που ήταν γεμάτος με δένδρα, το χαρακτηριστικό σφύριγμα του τρένου, όλα αυτά μαζί έκαναν το ταξίδι μοναδικό. Λυπήθηκα πολύ όταν σταμάτησε." 


Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea.blogspot.com