Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με βάση τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνικό σταθμό ,οι αυξήσεις στις συντάξεις προσδιορίζονται στο 7% και θα δοθούν τέλος Ιανουαρίου 2023 και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 01/01/2023.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε προ ημερών πως το ύψος των συντάξεων θα προσδιοριστεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, και αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Εξήγησε ότι το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης. Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ακόμη ότι οι αυξήσεις θα αφορούν στο 95% των συνταξιούχων. Θα δουν μια, δυο η και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Ο Υπουργός αναφορικά με το το επίδομα των 250 ευρώ, είπε πως θα καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων όταν θα δοθούν και οι συντάξεις Ιανουάριου.
Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και, συγκεκριμένα, τα 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν ότι 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη).
Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:
- από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι τις τάξεως του 7%,
- από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
- από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους,
- από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση, πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Αναλυτικά, οι αυξήσεις και το πλήθος των ωφελουμένων επιμερίζονται ως εξής:
1. Αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δει ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
2. 841.717 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ).
3. 1.194.806 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.
4. 222.570 συνταξιούχοι θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση.
Από την ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών συνταξιούχων προκύπτουν μονές, διπλές ή και τριπλές αυξήσεις.
Συγκεκριμένα:
- Μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι, (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ).
- Διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι, (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ).
- Τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι, (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – Οι κερδισμένοι
Αν οι παραπάνω αυξήσεις συνδυαστούν και με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τότε το πραγματικό όφελος για την κατηγορία των συνταξιούχων που προαναφέρθηκε μπορεί να ξεπεράσει το ύψος μιας επιπλέον σύνταξης.
Παράδειγμα: «Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».
newsbeast.gr
sidirodromikanea.blogspot.com