Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Μετακινήσεις σε χρόνο ρεκόρ -Πώς το Μετρό θα ενώσει όλες τις γωνιές της Αττικής


Σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου θα απλωθούν οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας, εξυπηρετώντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Τέλος στην στην ταλαιπωρία των πολιτών που ζουν σε συγκοινωνιακά απομονωμένες περιοχές αναμένεται να δώσουν οι νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας που θα ολοκληρώσουν τον χάρτη του υπόγειου σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας.

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία της Αττικό Μετρό όπου απεικονίζεται το σχετικό σχέδιο ανάπτυξης, οι ράγες θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, εξασφαλίζοντας ταχύτατες μετακινήσεις σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου έγινε μετά την παράδοση των τριών σταθμών στον Πειραιά που ολοκληρώνουν την επέκταση της Γραμμής 3 και εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε καθημερινή βάση.

Γραμμή 2 μέχρι το Μενίδι και τη Γλυφάδα

Η επέκταση που ακολουθεί είναι αυτή της Γραμμής 2 προς Ίλιον, ένα έργο «ανάσα» για τη Δυτική Αττική, με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Η επέκταση εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί πριν το τέλος του 2022 και η ολοκλήρωσή της υπολογίζεται σε περίπου 4 χρόνια.

Σε πρώτο στάδιο η επέκταση αφορά στην κατασκευή τριών νεών σταθμών σε Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο. Μόλις δοθούν οι σταθμοί στην κυκλοφορία, το δρομολόγιο Ίλιον-Ομόνοια θα διαρκεί 15 λεπτά και το Ίλιον-Σύνταγμα μόλις 20 λεπτά.Αργότερα, η «Κόκκινη Γραμμή» θα συνεχίσει προς Αχαρνές με ενδιάμεσους σταθμούς το Καματερό και Άνω Λιόσια-Ζεφύρι. Η συγκεκριμένη επέκταση, δεν έχει την απαιτούμενη ωρίμανση και ως εκ τούτου δύσκολα θα είναι έτοιμη εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν θα είναι οι μόνοι που θα δουν σημαντική βελτίωση στις μετακινήσεις τους. Η Γραμμή 2 θα φτάσει και στη Γλυφάδα με 3 νέους σταθμούς: Άνω Γλυφάδα, Λεωφ. Βουλιαγμένης/Γρ. Λαμπράκη και Γλυφάδα.
Γραμμή 4

Σε κατασκευαστικούς ρυθμούς «τρέχει» η νέα Γραμμή 4 που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, έχοντας προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ. Το πρώτο τμήμα της γραμμής είναι το «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», με σήραγγα μήκους 12,8 χλμ. και συνολικά 15 νέους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

Οι πρόδρομες εργασίες προχωρούν με αμείωτη ένταση και ο πρώτος εκ των δύο μηχανημάτων TBM (μετροπόντικες) ήδη βρίσκεται στο εργοτάξιο της Κατεχάκη όπου πραγματοποιείται η συναρμολόγησή του.


Με την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 οι πολίτες θα μετακινούνται από το Γουδή στην Κυψέλη – και το αντίστροφο - σε 13 λεπτά κι από το Άλσος Βεΐκου στα Εξάρχεια σε 7 λεπτά. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τμήματα της Γραμμής 4 που θα είναι τα εξής:

- Γουδή-Λυκόβρυση
- Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη
- Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη

Ειδικά το τμήμα Γουδή-Λυκόβρυση αναμένεται να αποκαταστήσει μία χρόνια αδικία, δηλαδή την απομόνωση των κατοίκων των Βορείων Προαστίων και των πολιτών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές πέριξ της Λεωφ. Κηφισίας από το δίκτυο του Μετρό.

Θα περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 14 χλμ. και τους εξής σταθμούς: Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σιδερα, Ολυμπιακό Στάδιο, Παράδεισος, ΟΤΕ, Μαρούσι, Πεύκη, Λυκόβρυση.

Η Γραμμή 4 θα επεκταθεί προς τις βορειοδυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, από τον Σταθμό Άλσος Βεΐκου μέχρι την Πετρούπολη. Θα περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς που θα εξυπηρετήσουν περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας, των Αγ. Αναργύρων, του Ιλίου και της Πετρούπολης.
Γραμμή 1 προς Εθνική Οδό και Καλλιθέα

Μία από τις επερχόμενες επεκτάσεις είναι και αυτή της Γραμμής 1 προς Βαρυμπόμπη που θα λύσει το ζήτημα της ένωσης της Εθνικής Οδού με το δίκτυο Μετρό της Αττικής.

Ο Ηλεκτρικός, λοιπόν, θα φτάσει στο ύψος του κόμβου της Βαρυμπόμπης μέσω υπόγειας σήραγγας η οποία θα ξεκινά λίγο μετά τον σταθμό του ΚΑΤ, ενώ θα κατασκευαστεί και ένας ενδιάμεσος στη Νέα Ερυθραία. Πρόκειται για μία επέκταση η οποία απαιτεί μελετητική ωρίμανση.

Στα σκαριά βρίσκεται και η επέκταση της Γραμμής 1 προς Καλλιθέα με γραμμή μήκους 5 χλμ. που θα ξεκινά από το Θησείο και θα περιλαμβάνει τους σταθμούς Χαμοστέρνας, Πλατεία Δαβάκη, Λόφος Φιλαρέτου/Τζιτζιφιές και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


carandmotor.gr
sidirodromikanea.blogspot.com