Εκδρομή στα Καλάβρυτα ή αλλιώς στις Καλές Βρύσες. Η θερμοκρασία ξεκινά να μειώνεται και αρχίζει να μυρίζει χειμώνας. Πάρε μαζί μερικά ζεστά σου ρούχα, ένα κολατσιό για το ταξίδι και μπόλικη από την καλή σου διάθεση. Δέσε τις ζώνες και η μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα… αρχίζει!
Maria Explorer
Η διαδρομή του οδοντωτού από το Διακοπτό έως την πόλη των Καλαβρύτων, είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές της χώρας και ένα από τα γραφικότερα πράγματα που μπορεί να οργανώσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Βεβαιώσου πως έχεις κλείσει τα εισιτήριά σου από πριν και ετοιμάσου για μοναδικές στιγμές.
Εκδρομή στα Καλάβρυτα: Η εμπειρία του Οδοντωτού
Διακοπτό – Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό
Ξεκινάς από την Αθήνα με προορισμό το Διακοπτό. Αφού φτάσεις στο χωριό της Αχαΐας και παρκάρεις δίπλα στο σταθμό, αναμένεις να έρθει το τρένο για μια διαδρομή διάρκειας 45 λεπτών. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα πολύ ωραία για την μονοήμερη εκδρομή σου. Από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα θα αντικρίσεις πτυχές της Ελλάδας που ίσως δε θα φανταζόσουν πως κρύβονται τόσο κοντά από την Αθήνα. Είναι η ωραιότερη διαδρομή με τρένο; Ενδεχομένως. Χαλάρωσε και απόλαυσε…
Ο Οδοντωτός, μέχρι να φτάσει στα Καλάβρυτα, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού
Κατά την διάρκεια της διαδρομής και όσο διασχίζεις το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό, μπορείς να κρατήσεις κατά νου ορισμένες πληροφορίες για την ιστορία του μεταφορικού σου μέσου. Το 1886 λοιπόν, υπογράφηκε η σύμβαση της κατασκευής της γραμμής. Το 1896, πραγματοποιήθηκε το πρώτο δρομολόγιο. Το μήκος των γραμμών του οδοντωτού είναι περίπου στα 75 εκατοστά και αποτελεί μια εκ των στενότερων γραμμών σε όλο τον κόσμο. Αυτό συνέβη με την προϋπόθεση να μπορούν να δημιουργηθούν μικρότερα και άρα πιο ευέλικτα βαγόνια, καθώς η διαδρομή είναι ήδη δύσκολη.
Ο ταξιδιώτης που… σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να μπει τουλάχιστον μία φορά στον Οδοντωτό με προορισμό τα Καλάβρυτα
Η σιδηροδρομική γραμμή είναι σχεδόν ένα με το περιβάλλον. Δίχως καμία επιβάρυνση για το οικοσύστημα κατά την κατασκευή της. Είναι κυριολεκτικά σαν να μην φτιάχτηκε ποτέ. Σα να προϋπήρχε. Θα το διαπιστώσεις εξάλλου. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ταξιδιώτες όχι μόνο να μη χάνουν το παραμικρό από την χάρη του τόπου αλλά να είναι μέρος του ταξιδιού.
Η διαδρομή του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα είναι ένα ταξίδι με μοναδικές εικόνες
Είναι όλα φτιαγμένα έτσι όπως ακριβώς πρέπει, αφήνοντας την φύση να μιλήσει από μόνη της. Και όσα σου «λέει» είναι μοναδικά. Η πρώτη σημαντική στάση είναι το χωριό Ζαχλωρού.
Μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα και πέρασμα από τη γραφική Ζαχλωρού
Έχε το ως σημάδι. Απομένουν γύρω στα 5 χλμ. έως ότου να φτάσεις στο κέντρο των Καλαβρύτων. Και θες να ολοκληρωθεί το τέλος της διαδρομής και δε θες…
Εκδρομή στα Καλάβρυτα: Πού θα πας και τι θα κάνεις
Ο σταθμός στα Καλάβρυτα
Έχει φτάσεις στο σταθμό. Έχει πατήσει ήδη Καλάβρυτα και δε χορταίνεις να χαζεύεις το καταπράσινο τοπίο. Μαζεύεις τις πρώτες εικόνες. Με καθαρό μυαλό, πλέον, σχεδιάζεις το πλάνο της ημέρας και μάλλον θα διαφέρει από το αρχικό σου σχέδιο. Πλέον ζεις στους ρυθμούς της πόλης.
Βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων
Κατεβαίνοντας, λοιπόν, στον παραδοσιακό σταθμό τρένων των Καλαβρύτων, προχωράς, διασχίζοντας τον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο. Αυτό, βέβαια, θα πάρει κάποια ώρα. Είναι τόσα πολλά τα μαγαζιά με παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα που θα βρεις, από τα οποία δεν θα μπορείς να ξεκολλήσεις. Βότανα, γλυκά του κουταλιού, τοπικά αλλαντικά και ποικίλες άλλες λιχουδιές θα σου πάρουν το μυαλό.Στα Καλάβρυτα για καφέ, φαγητό ή γλυκό. Ή και όλα μαζί!
Στο μεταξύ, ο δρόμος είναι γεμάτος με καφέ, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία τα οποία μπορείς να επισκεφτείς, ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή σου εκείνη την ώρα. Κάτι, ωστόσο, που επιβάλλεται να δοκιμάσεις, είναι καφεδάκι με γλυκό. Είτε σιροπιαστό, είτε αμυγδαλωτό. Είτε ακόμη και γλυκό του κουταλιού, ροδοζάχαρη, το παραδοσιακό γλυκό της περιοχής. Όπως και να’ χει μην πετάξεις την ευκαιρία. Λίγη ξεκούραση με λαχταριστές γεύσεις κάτω από το πράσινο, είναι ζητούμενο για μια μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα.
Σημείο αναφοράς είναι η χαρακτηριστική πλατεία Πετιμεζαίων με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο συγκεκριμένος ναός έχει κάτι το ξεχωριστό. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, έγινε η Σφαγή των Καλαβρύτων. Εκείνη την ημέρα, ο ναός κάηκε και το ρολόι της οροφής του σταμάτησε να λειτουργεί. Έκτοτε, το ρολόι είναι σταματημένο στην ώρα εκείνη. Δείχνει 14:34. Την ώρα της καταστροφής…
Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα, με το ρολόι (αριστερά) να είναι σταματημένο στις 14:34
Ούτε πέντε λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Πετιμεζαίων, βρίσκεται ο Πλάτανος των Τριών Γερόντων. Η ιστορία του Πλατάνου της πλατείας, λέει πως κάτω από την σκιά του, έγινε η συνάντηση των τριών Καλαβρυτινών ηρώων της Επανάστασης, ο Φωτήλας, ο Ζαΐμης και ο Πετιμεζάς όπου ένωσαν τις στρατηγικές τους δυνάμεις.
Το μνημείο για τη σφαγή των Καλαβρύτων, βρίσκεται σε απέναντι λόφο από την πόλη
Να διαθέσεις χρόνο για να επισκεφθείς το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Το Μουσείο περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών για την αίγλη του τόπου, τις εντυπωσιακά ισχυρές της υποδομές, την σχολική ζωή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μιας πλήρους ανεπτυγμένης πόλης. Συνεχίζει, με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την γερμανική κατοχή. Ο λόφος με το μνημείο του ολοκαυτώματος είναι έξω από την πόλη.
Αποχαιρετώντας τα Καλάβρυτα… Μια μονοήμερη εκδρομή στο διαμάντι της Δυτικής Ελλάδας μπορεί κάλλιστα να αποβεί μια λυτρωτική εμπειρία. Η ελάχιστη απόσταση της γραφικής κωμόπολης της ορεινής Αχαΐας από την Αθήνα είναι αρκετά δελεαστική για εκείνους που ακόμη το σκέφτονται. Εάν κι εσύ είσαι ένας από αυτούς, προγραμμάτισε να ζήσεις την εμπειρία του ταξιδιού με τον οδοντωτό. Έτσι κι αλλιώς οι μισοί που θα συναντήσεις μέσα στο βαγόνι, έχουν πάει περισσότερες από μία φορές…
exploringgreece.tv
sidirodromikanea.blogspot.com