Δόθηκαν στη διάθεση του επιβατικού κοινού οι τρεις νέοι σταθμοί. Η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί κατά 132.000 πολίτες ημερησίως
Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Στη διάθεση του επιβατικού κοινού είναι από χθες το μεσημέρι οι νέοι σταθμοί του μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». Πρόκειται για ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, το οποίο αναμένεται να δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά και των γύρω περιοχών.
Εκτιμάται ότι με τη λειτουργία των τριών σταθμών η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου θα αυξηθεί κατά 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους την ημέρα.
Η απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα διανύεται με το μετρό σε 55 λεπτά και από το λιμάνι στο Σύνταγμα σε μόλις 20 λεπτά. Πλέον ο συνολικός αριθμός επιβατών των γραμμών 2 και 3 του μετρό θα ξεπεράσει το 1.000.000 ημερησίως, όπως είπε κατά την τελετή των εγκαινίων ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.
Χθες, λοιπόν, δόθηκε σε λειτουργία η β’ φάση του έργου «Μανιάτικα» «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», μήκους περίπου 3,5 χλμ. Είχε προηγηθεί πριν από δύο χρόνια (Ιούλιος 2020) η α’ φάση με τους σταθμούς «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια».
Το συνολικό έργο αφορά σήραγγα μήκους 7,55 χλμ., συνολικού προϋπολογισμού 730.000.000 ευρώ, με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλαμβανομένων όλων των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και της προμήθειας συρμών. «Οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν ένα πραγματικό κατασκευαστικό επίτευγμα» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Τη σημασία της λειτουργίας του μετρό για την πόλη επισημαίνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
Ο σταθμός «Μανιάτικα» βρίσκεται στην οδό Αιτωλικού, μεταξύ των οδών Π. Μαυρομιχάλη και Γυθείου, στα Μανιάτικα του Πειραιά. Στην επιφάνεια διαμορφώθηκε μια νέα πλατεία, επί της οποίας βρίσκεται η μία πρόσβαση του σταθμού.
Ο σταθμός «Πειραιάς» βρίσκεται εμπρός από τον τερματικό σταθμό «Πειραιάς» της γραμμής 1 του μετρό, υπόγεια της λεωφόρου Ακτής Καλιμασσιώτη, μεταξύ του διατηρητέου κτιρίου των ΗΣΑΠ και του λιμένα του ΟΛΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η κατασκευή αυτού του σταθμού απαίτησε ιδιαίτερη κατασκευαστική μέθοδο εξασφαλίζοντας τη μη εισροή θαλασσίων υδάτων και τη στατική επάρκεια και σταθερότητα του παρακείμενού του διατηρητέου κτιρίου των ΗΣΑΠ. Εχει μια πρόσβαση στην πλατεία Οδησσού, ακριβώς δίπλα στις προσβάσεις του σταθμού της γραμμής 1 και άλλη μία στην πλευρά του λιμένα του ΟΛΠ.
Σε αυτόν τον σταθμό δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές του μετρό (γραμμές 1 και 3), το λιμάνι, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το τραμ και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.
Το πρώτο επίπεδο του σταθμού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υπόγεια διάβαση για πρόσβαση προς το λιμάνι κάτω από τη λεωφόρο Ακτής Καλιμασσιώτη, χωρίς επικύρωση εισιτηρίου.
Όσον αφορά τον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», κατασκευάστηκε μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά, στην ιστορική πλατεία Δημοτικού Θεάτρου. Έχει τρεις προσβάσεις, εντός της πλατείας Δημοτικού Θεάτρου, στην πλατεία Κοραή και την πλατεία Μπακογιάννη, όλες με δύο κυλιόμενες και μία σταθερή κλίμακα. Στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου επανατοποθετήθηκαν τα προϋπάρχοντα σιντριβάνια και το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην αρχική τους θέση και υλοποιήθηκε νέα φύτευση.
Επίσης, εντός του σταθμού διαμορφώθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων, η μουσειογραφική έκθεση «Το Αθέατο Νερό», με αντίγραφα των αρχαιολογικών ευρημάτων και εποπτικά μέσα αναπαράστασης του υδρευτικού συστήματος του αρχαίου Πειραιά.
Επίσης, σε εσοχή στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί το αποκαλυφθέν στην αρχαιολογική ανασκαφή αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο οικίας του αρχαίου Πειραιά.
dimokratia.gr
sidirodromikanea.blogspot.com