Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Γιατί η Ελβετία κατασκεύασε ένα τρένο μήκους 2 χιλιομέτρων



(CNN) — Ψηλά στις ελβετικές Άλπεις, το St Moritz έκανε το όνομά του ως ένα μέρος για να ξεπεράσει τα όρια των χειμερινών σπορ. Μέχρι τη στιγμή που φιλοξένησε τους δεύτερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1928, η φήμη του ως παιδική χαρά για πλούσιους τυχοδιώκτες είχε ήδη εδραιωθεί.
Το Σάββατο, η περιοχή συνέχισε τη μακρά παράδοσή της να επεκτείνει τα όρια του δυνατού με μια επική απόπειρα παγκοσμίου ρεκόρ -- όχι σε χιόνι ή πάγο, αλλά σε ράγες.

Για τον εορτασμό της 175ης επετείου του πρώτου σιδηροδρόμου της Ελβετίας, η σιδηροδρομική βιομηχανία της χώρας ενώθηκε για να τρέξει το μεγαλύτερο επιβατικό τρένο στον κόσμο -- 100 αυτοκίνητα, 2.990 τόνους και μήκος σχεδόν δύο χιλιομέτρων.

Αποτελούμενο από 25 νέα ηλεκτρικά τρένα "Capricorn", το τρένο μήκους 1.906 μέτρων που έσπασε το ρεκόρ χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα για να καλύψει περίπου 25 χιλιόμετρα (περίπου 15 μίλια) στη θεαματική γραμμή Albula της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το Preda στο Alvaneu στην ανατολική Ελβετία.
Όπως η θρυλική πίστα έλκηθρων Cresta Run, η γραμμή Albula φημίζεται για τις ατελείωτες καμπύλες και τις απότομες καταβάσεις της. Ένα παγκοσμίου φήμης αριστούργημα πολιτικού μηχανικού, η γραμμή μήκους 62 χιλιομέτρων μεταξύ Suchis και St Moritz χρειάστηκε μόλις πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί παρά το γεγονός ότι απαιτούνται 55 γέφυρες και 39 σήραγγες.
Πριν από την ολοκλήρωσή του, τον Ιούλιο του 1904, οι επισκέπτες αντιμετώπιζαν ένα επικίνδυνο ταξίδι 14 ωρών σε ανώμαλα μονοπάτια με άμαξα ή έλκηθρα.
Κεντρικό σημείο της γραμμής είναι η σήραγγα Albula μήκους 5.866 μέτρων, η οποία εκτείνεται βαθιά κάτω από τη λεκάνη απορροής μεταξύ των ποταμών Ρήνου και Δούναβη.

Σπείρες, υψηλές οδογέφυρες και σήραγγες

Το τρένο κατέβηκε σε μια αλλαγή γραμμής μέσα από τα βουνά.
swiss-image.ch/Philipp Schmidli

Ακολουθώντας μέρος της διαδρομής του παγκοσμίου φήμης Glacier Express από το 1930, η απόπειρα παγκοσμίου ρεκόρ έλαβε χώρα στη θεαματική οδογέφυρα Landwasser και τις εξαιρετικές σπείρες που εξασφάλισαν τη διεθνή κληρονομιά της γραμμής.
Σε λιγότερο από 25 χιλιόμετρα, το τρένο έπεσε κατακόρυφα από τα 1.788 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Πρέντα στα 999,3 μέτρα στο Αλβανέου, χρησιμοποιώντας μια διαδοχή σπειρών, ανυψωτικές οδογέφυρες και σήραγγες.
Η απόπειρα ρεκόρ οργανώθηκε από τον Rhaetische Bahn (Rhaetian Railway, ή RhB), με την υποστήριξη του Ελβετού κατασκευαστή τρένων Stadler, και είναι ίσως ακόμη πιο εκπληκτική επειδή έλαβε χώρα σε έναν στενό σιδηρόδρομο.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ελβετικούς και ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το «τυποποιημένο» περιτύπωμα μεταξύ των σιδηροτροχιών των 1.435 μέτρων (4 πόδια 8,5 ίντσες), οι ράγες RhB απέχουν μόλις ένα μέτρο μεταξύ τους.
Συνδυάστε το με μια διαδρομή με διαβόητες σφιχτές στροφές, απότομες κλίσεις, 22 σήραγγες και 48 γέφυρες πάνω από βαθιές κοιλάδες και οι προκλήσεις γίνονται προφανείς.
Οι προηγούμενοι κάτοχοι του ρεκόρ του μακρύτερου επιβατικού τρένου στον κόσμο -- το Βέλγιο και, πριν από αυτό, η Ολλανδία -- χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους σιδηροδρόμους κανονικού εύρους μέσα από επίπεδα τοπία.

Ωστόσο, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν μήνες πριν από την εκδήλωση RhB, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι το μοναδικό τρένο θα μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια.
«Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τη γραμμή Albula, κάθε αλλαγή κλίσης, κάθε κλίση», είπε ο επικεφαλής οδηγός Andreas Kramer, 46 ετών, ενόψει της μεγάλης ημέρας. «Είναι αυτονόητο ότι περνάμε τη διαδικασία ξανά και ξανά».
Και πρόσθεσε: "Πρέπει να είμαστε 100% συγχρονισμένοι, κάθε δευτερόλεπτο. Όλοι πρέπει να κρατούν την ταχύτητά τους και τα άλλα συστήματα υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή."
Μια αρχική δοκιμαστική διαδρομή κατέληξε σε αποτυχία πριν καν το τρένο είχε κινηθεί, όταν ανακαλύφθηκε ότι το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί και οι επτά οδηγοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ραδιοφώνου ή κινητού τηλεφώνου στις πολλές σήραγγες.
Ο Kramer, με τη βοήθεια έξι άλλων οδηγών και 21 τεχνικών, χρησιμοποίησε ένα προσωρινό τηλεφωνικό σύστημα πεδίου που δημιουργήθηκε από την ελβετική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας για τη διατήρηση των επικοινωνιών καθώς το τρένο έτρεχε με ταχύτητα έως και 35 km/h μέσα από αμέτρητες σήραγγες και βαθιές κοιλάδες.
Το ειδικά τροποποιημένο λογισμικό και μια ενδοσυνεννόηση μεταξύ των επτά οδηγών επέτρεψαν στα 25 τρένα να λειτουργούν αρμονικά. Οποιαδήποτε αναντιστοιχία στην επιτάχυνση ή την επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα είχε ασκήσει απαράδεκτα υψηλές δυνάμεις σε τροχιές και τροφοδοτικά, δημιουργώντας ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας.
Ο διευθυντής της RhB, Renato Fasciati, δήλωσε: "Η Ελβετία είναι μια χώρα σιδηροδρόμων όπως καμία άλλη. Φέτος, γιορτάζουμε τα 175 χρόνια των ελβετικών σιδηροδρόμων. Με αυτήν την απόπειρα παγκόσμιου ρεκόρ, η RhB και οι συνεργάτες της θέλησαν να παίξουν τον ρόλο τους στην επίτευξη ενός πρωτοποριακού άθλου που είχε δεν έχει ξαναδεί».

Ατμόσφαιρα πάρτι
Το τρένο αποτελούνταν από 100 βαγόνια.
Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Στη μεγάλη κάθοδο, η ταχύτητα ελεγχόταν με αναγεννητικό φρενάρισμα, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το οποίο τροφοδοτούσε πίσω ρεύμα στις εναέριες γραμμές τροφοδοσίας 11.000 volt.
Ωστόσο, με τόσα πολλά τρένα στο ίδιο τμήμα της γραμμής, υπήρχε ανησυχία ότι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν πάρα πολύ ρεύμα πίσω στο σύστημα, υπερφορτώνοντας τόσο τα τρένα όσο και τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αποφευχθεί αυτό, η τελική ταχύτητα του τρένου περιορίστηκε στα 35 km/h και το λογισμικό έπρεπε να τροποποιηθεί για να περιοριστεί η τροφοδοσία ισχύος.

Πρόσθετα καλώδια ελέγχου ασφαλείας έπρεπε επίσης να τοποθετηθούν σε όλο το τρένο για να υποστηρίζουν τις τυπικές μηχανικές και πνευματικές συνδέσεις μεταξύ των αμαξοστοιχιών.
Τη μεγάλη μέρα, η RhB διοργάνωσε ένα σιδηροδρομικό φεστιβάλ στο Bergün και 3.000 τυχεροί κάτοχοι εισιτηρίων μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την απόπειρα ρεκόρ μέσω ζωντανής τηλεοπτικής ροής, ενώ απολάμβαναν επίσης την τοπική διασκέδαση και γαστρονομία. Τα κανονικά δρομολόγια μέσω της σήραγγας Αλμπούλα προς το Σεντ Μόριτζ και πέρα ​​ανεστάλησαν για 12 ώρες.
Τρεις δορυφορικές ανοδικές ζεύξεις, 19 κάμερες σε drones και ελικόπτερα, στο τρένο και κατά μήκος της γραμμής κινηματογράφησαν το τρένο, παρέχοντας μια μοναδική καταγραφή αυτού του γεγονότος που συμβαίνει μια φορά στη ζωή. Αυτό και μόνο ήταν μια μεγάλη πρόκληση σε μια απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή με περιορισμένη κάλυψη κινητής τηλεφωνίας.

Έθνος σιδηροδρόμων

Η απόπειρα ρεκόρ διοργανώθηκε για τον εορτασμό των 175 χρόνων των ελβετικών σιδηροδρόμων.
Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Για μια μικρή χώρα με ορεινό τοπίο που, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ακατάλληλη για τους σιδηρόδρομους, η Ελβετία ξεπερνά το βάρος της στον κλάδο.
Η αναγκαιότητα την έχει κάνει από καιρό πρωτοπόρο στην ηλεκτρολογική, μηχανολογία και πολιτική μηχανική και η τεχνολογία και η τεχνογνωσία της εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Τεχνικά κατορθώματα όπως το Gotthard Base Tunnel , που άνοιξε το 2016, συνεχίζουν μια μακρά παράδοση επέκτασης των ορίων του δυνατού.
Δικαιολογημένα, οι Ελβετοί είναι οι πιο ενθουσιώδεις χρήστες σιδηροδρόμων στον κόσμο, διανύοντας κατά μέσο όρο 2.450 χιλιόμετρα κάθε χρόνο με τρένο -- το ένα τέταρτο του συνολικού ετήσιου συνόλου τους. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κινητικότητα έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες -- η μέση ετήσια απόσταση που διανύεται με αυτοκίνητο και δημόσια μέσα μεταφοράς έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια.
Ταξίδεψαν 19,7 δισεκατομμύρια επιβατικά χιλιόμετρα σιδηροδρομικώς το 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά πριν από την πανδημία του Covid-19. Το 2021 αυτό έπεσε στα 12,5 δισεκατομμύρια επιβατικά χιλιόμετρα, αλλά καθώς η Ελβετία γιορτάζει τα 175 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου σιδηροδρόμου μεταξύ Ζυρίχης και Μπάντεν, η επιβατική κίνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τόσο υψηλές είναι οι προσδοκίες των χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Ελβετία που ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση είναι πηγή σιωπηλής δυσαρέσκειας. Και όχι χωρίς καλό λόγο. πολλά ταξίδια μέσα και γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελβετίας είναι πολλαπλών μεταφορών, εξαρτώνται από άψογες συνδέσεις μεταξύ τρένων, τραμ, λεωφορείων και ακόμη και σκαφών σε καλά οργανωμένους κόμβους.
Το 2021, οι Swiss Federal Railways (SBB) εκμεταλλεύονταν 11.260 τρένα που μετέφεραν 880.000 επιβάτες και 185.000 τόνους φορτίου την ημέρα σε ένα δίκτυο μήκους 3.265 χιλιομέτρων με 804 σταθμούς.
Η προσθήκη των 70 και πλέον «ιδιωτικών» τυπικών και στενών σιδηροδρόμων, πολλοί από τους οποίους είναι επίσης εν μέρει ή πλήρως σε δημόσια ιδιοκτησία, οδηγεί αυτό το δίκτυο σε περίπου 5.300 χιλιόμετρα, το πυκνότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο.
Ένα έντονα συντονισμένο δίκτυο ενσωματώνει τα τρένα της SBB με πολλούς άλλους φορείς εκμετάλλευσης, εκτεταμένους σιδηροδρόμους στενού εύρους όπως ο Rhaetische Bahn (RhB), ορεινούς οδοντωτούς σιδηροδρόμους, τελεφερίκ, ταχυδρομικά λεωφορεία, τελεφερίκ, βάρκες και άλλα, παρέχοντας αξιόπιστη πρόσβαση χωρίς αυτοκίνητα σε κάθε γωνιά της χώρας (βλ. www.swiss-pass.ch ).
Δεκαετίες μακροπρόθεσμων επενδύσεων έχουν δημιουργήσει ένα βασικό δίκτυο εντατικά χρησιμοποιούμενων κύριων γραμμών που συνδέουν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε αυτό τροφοδοτούνται συστήματα S-Bahn (αστικός σιδηρόδρομος) υψηλής συχνότητας γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις, καθώς και περιφερειακές και τοπικές σιδηροδρομικές γραμμές, τραμ και ορεινοί σιδηρόδρομοι, πολλά από τα οποία παρέχουν μια κρίσιμη σύνδεση με τον έξω κόσμο για τις αγροτικές και ορεινές κοινότητες.
Παρά τις τεράστιες επενδύσεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μέσω μακροπρόθεσμων προγραμμάτων επέκτασης όπως το "Bahn 2000". Οι σιδηρόδρομοι της Ελβετίας γίνονται θύμα της δικής τους επιτυχίας. Ενώ η συνολική ακρίβεια της SBB εξακολουθεί να φαίνεται εντυπωσιακή στους ξένους, υπάρχει ανησυχία για την επιδείνωση της απόδοσης, την αύξηση του κόστους και την ικανότητά της να χρηματοδοτεί βασικές συντηρήσεις και μεγάλα έργα μετά τις καταστροφικές οικονομικές απώλειες του 2020-21.
Η διακοπή εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνια στο δίκτυο SBB, αλλά η αξιοπιστία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της συμφόρησης, των ελλείψεων προσωπικού και της κακής ακρίβειας των τρένων που φτάνουν από γειτονικές χώρες.

Στρατηγική θέση

Το τρένο έπεσε σχεδόν 800 μέτρα κατά την κάθοδό του από τα βουνά.
MAYK WENDT

Στην καρδιά της δυτικής Ευρώπης, ανάμεσα στις βιομηχανικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της βόρειας Ιταλίας, η Ελβετία διαδραματίζει επίσης βασικό στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία -- όπως και από τον Μεσαίωνα.
Για αιώνες, οι Άλπεις αποτελούσαν ένα τρομερό εμπόδιο για τους ταξιδιώτες και το εμπόριο σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα έχουν επενδυθεί για την κατασκευή των μακρών σηράγγων Gotthard και Loetschberg Base βαθιά κάτω από τις Άλπεις.
Ενώ άλλες χώρες διαφωνούν και διστάζουν για τις δαπάνες για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον Ιούνιο του 2022 το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο άνοιξε διαβουλεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε σιδηροδρομικές μεταφορές. Το Perspektive Bahn 2050 είναι ένα λεπτομερές σύνολο προτάσεων με σαφή εστίαση στην ανάπτυξη επιβατών μικρών και μεσαίων αποστάσεων για την προώθηση της απομάκρυνσης από τα αυτοκίνητα.

Η ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου για τη δημιουργία πρόσθετης χωρητικότητας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε σχέση με περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής. Η υπουργός Μεταφορών Simonetta Sommaruga λέει: "Δεν είναι θέμα εξοικονόμησης λίγων λεπτών σε μια διαδρομή κορμού όπως η Ζυρίχη-Βέρνη. Ο σιδηρόδρομος είναι ήδη ασυναγώνιστος σε τέτοιες διαδρομές. Πρόκειται μάλλον για επέκταση εκεί όπου οι σιδηρόδρομοι έχουν μείνει πίσω."
Αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο έως το 2026, οι στόχοι του σχεδίου περιλαμβάνουν την αύξηση της ετήσιας χρήσης των δημόσιων μεταφορών από 26 δισεκατομμύρια επιβάτες-χιλιόμετρα σε 38 δισεκατομμύρια επιβατικά χιλιόμετρα έως το 2050, αυξάνοντας το μερίδιο των σιδηροδρόμων στις αγορές επιβατών και εμπορευμάτων «σημαντικά» και διασφαλίζοντας ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες είναι ακόμη πιο στενά ενσωματωμένα με άλλα μέσα μεταφοράς για να παρέχουν μεγαλύτερη κινητικότητα για όλους.
Οι επικριτές συχνά αναφέρουν τον μικρότερο πληθυσμό και τις σχετικά μικρές αποστάσεις της Ελβετίας όταν τη συγκρίνουν με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν παρόμοια ολοκληρωμένα δίκτυα δημόσιων μεταφορών σε μεγαλύτερες χώρες.
Είναι αλήθεια ότι οι Ελβετοί έχουν κατασκευάσει κάτι που ταιριάζει ιδανικά στη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την πυκνότητα πληθυσμού τους, αλλά ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα που υπάρχουν αλλού, το απίστευτο επίτευγμα της RhB στις 29 Οκτωβρίου είναι μια εξαιρετικά εντυπωσιακή επίδειξη των παγκοσμίου επιπέδου ικανοτήτων της Ελβετίας στον τομέα της σιδηροδρομικής τεχνολογίας.

Εικόνα: FABRICE COFFRINI/AFP μέσω Getty Images

edition.cnn.com
sidirodromikanea.blogspot.com