Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ζαχλωρού: Το χωριό που είναι παραδομένο στο φαράγγι του Βουραϊκού

Από τα πιο όμορφα και γραφικά σκηνικά που συναντά κανείς στην Αχαΐα - Δείτε τις φωτογραφίες

Η Ζαχλωρού έχει το σημαντικό πλεοντέκτημα να είναι παραδομένη στην υπέροχη φυσική αγκαλιά στο φαράγγι του Βουραϊκού. Με ένα εκπληκτικό φυσικό σκηνικό ολόγυρά της, αποτελεί μια πραγματική όαση στην Αχαΐα, σε απόσταση αναπνοής από τα Καλάβρυτα. Αν και πιο ήρεμη και γαλήνια από τον δημοφιλή γείτονά της, είναι από τα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τα δημοφιλή Καλάβρυτα, το χωριό διακρίνεται για τον φυσικό πλούτο που το χαρακτηρίζει, ενώ αποτελεί μία από τις στάσεις του θρυλικού Οδοντωτού, βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Διακοπτού- Καλαβρύτων, μιας εκ των πιο δημοφιλών ατραξιόν της περιοχής και όχι μόνο.

Το κουκλίστικο χωριουδάκι με το υπέροχο περιβάλλον ολόγυρά του συνδυάζει τα γραφικά πέτρινα κτίρια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές με τον φυσικό πλούτο του φαραγγιού του Βουραϊκού που το «αγκαλιάζει».

Κάτι που δεν άφησε ασυγκίνητους και σκηνοθέτες της παλαιότερης εποχής, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το επέλεξαν ως φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα των ταινιών τους. Ανάμεσα σε όσες γυρίστηκαν στη Ζαχλωρού οι «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Γκόλφω», «Αστέρω» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη -μάλιστα για την τελευταία ταινία υπάρχει και σχετική πινακίδα.
Η μαγική διαδρομή με τον Οδοντωτό

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι και μία απτή απόδειξη τι υπέροχο αποτέλεσμα μπορεί να βγει, όταν ο άνθρωπος σέβεται τη Φύση και συνεργάζεται μαζί της. Γιατί, χωρίς υπερβολές, πρόκειται για ένα έργο Τέχνης των ανθρώπων και της φύσης. Η μαγευτική διαδρομή διαρκεί μία ώρα και η ταχύτητα του τρένου κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλιόμετρα στη γραμμή και από 6 έως 15 στα «δόντια», τα ειδικά γρανάζια δηλαδή, στα οποία γαντζώνεται.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Στάση στην εντυπωσιακή Μονή του Μέγα Σπηλαίου

Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η περίφημη Μονή του Μέγα Σπηλαίου -θεωρείται η παλαιότερη σε όλη τη χώρα καθώς χρονολογείται από το 362 μ.Χ- με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ένα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Για να την προσεγγίσει κανείς μπορεί να πάρει το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτή με την ανάβαση να διαρκεί περίπου 45 λεπτά.




newsbeast.gr
sidirodromikanea.blogspot.com