Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Καραγιάννης: Οι ετήσιες αμοιβές των Διοικήσεων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ θα εξαρτώνται από την επίτευξη των στόχων

«Μετατρέπουμε τον σιδηρόδρομο από “μεγάλο ασθενή” σε μεγάλο πρωταγωνιστή των έργων που έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών
Στην αναγκαιότητα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να διορθωθούν δυσλειτουργίες ετών και να εκσυγχρονισθούν, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και λοιπές διατάξεις».


Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «γίνεται ένας σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο εταιριών. Ήταν κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάτι αυτονόητο για όσους έχουν ζήσει τη καθημερινότητα των ελληνικών σιδηροδρόμων».

Διευκρίνισε ότι ο ΟΣΕ – ως Διαχειριστής Υποδομής – θα αναλάβει τη διαχείριση της σιδηροδρομικής υποδομής και όλων των εργασιών που απαιτούνται για το σιδηροδρομικό δίκτυο σε λειτουργία. Αντίστοιχα, η ΕΡΓΟΣΕ, ως Διαχειριστής Έργων, θα επικεντρωθεί στην ανάληψη νέων έργων σιδηροδρομικής υποδομής εκτός του εν λειτουργία δικτύου, όπως νέες χαράξεις και επεκτάσεις υφιστάμενου δικτύου.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους καθώς όπως ανέφερε «εισάγονται νέες μισθολογικές παροχές» προσθέτοντας ότι «έτσι, όχι μόνο διορθώνουμε δυσλειτουργίες δεκαετιών, αλλά εκσυγχρονίζουμε δύο εταιρίες, αναβαθμίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό και παρέχουμε μισθολογικές παροχές που δεν υπήρχαν».

Μάλιστα, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ειδικά σε ό, τι αφορά το ζήτημα των προσλήψεων στον σιδηρόδρομο παραθέτοντας και τα σχετικά στοιχεία: «Το 2016 οι προσλήψεις στον ΟΣΕ ήταν 1, στην ΕΡΓΟΣΕ ήταν 0. Το 2017 ήταν 0 στον ΟΣΕ, 0 και στην ΕΡΓΟΣΕ. Το 2018 ήταν μία καλή χρονιά με 24 προσλήψεις στον ΟΣΕ, πάλι 0 προσλήψεις στην ΕΡΓΟΣΕ. Το 2019 έγινε 1 πρόσληψη στον ΟΣΕ και 0 στην ΕΡΓΟΣΕ» είπε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει τον σιδηρόδρομο με 217 προσλήψεις.

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι συμβάσεις απόδοσης που καταρτίζονται με καθεμιά από τις δύο εταιρίες «θα συμπεριλαμβάνουν ετήσιους στόχους επίτευξης και ορόσημα, ενώ οι ετήσιες αμοιβές των Διοικήσεων θα εξαρτώνται από την επίτευξη των στόχων αυτών».

«Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε το τρένο από τον ‘μεγάλο ασθενή’ σε πρωταγωνιστή των νέων μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η χώρα» επισήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών.

Κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης έστειλε μήνυμα ότι «σε αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία που ζούμε, ως Πολιτεία οφείλουμε να πραγματοποιούμε ουσιαστικές και ρεαλιστικές παρεμβάσεις που επιλύουν με αποτελεσματικό τρόπο χρόνια προβλήματα και παθογένειες και από την άλλη έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο».

kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com