Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων μεταξύ των οποίων και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Για μια ακόμη φορά τα τελευταία 15 χρόνια εξαγγέλλεται η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου.

Στη χθεσινή ημερίδα του Υπερταμείου αναφέρθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για διαγωνισμούς σε γνωστά ακίνητα του Δημοσίου - Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το στρατόπεδο Γκόνου, οι ιαματικές πηγές, τα αεροδρόμια κ.α.

«Το θετικό είναι ότι μετά από μία δεκαετία δημοσιονομικής κρίσης κι εν συνεχεία της πανδημίας έχουμε κατανοήσει σαν κοινωνία ότι η λύση είναι περισσότερες επενδύσεις για περισσότερες δουλειές».

Η στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε αυτή τη συγκυρία τέθηκε χθες στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου να εστιάζει σε τρία βασικά σημεία τη συγκέντρωση, την κατηγοριοποίηση και τη συνολική αξιοποίηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα του Δημοσίου:

«Στο ελληνικό Υπερταμείο έχουμε ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό στο real estate σε σχέση με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία κ.α.) γι’ αυτό και ο κλάδος των ακινήτων είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πλέον έχουμε ξεκινήσει να «μετράμε» την περιουσία αυτή», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης και ήδη είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου που θα αξιολογήσει και θα προτείνει τρόπους αξιοποίησης των 500 πιο ώριμων ακινήτων της θυγατρικής Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με την προοπτική ένταξης επιπλέον 500 ακινήτων, από τη μεγάλη «δεξαμενή» των χιλιάδων δημοσίων ακινήτων.

«Στόχος είναι να έχουμε μία πρώτη αποτίμηση του και να μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε συνολικά το χαρτοφυλάκιό μας. Έχουμε το πλεονέκτημα ότι συνδεόμαστε με το Δημόσιο και την περιουσία του κι επιπλέον ότι διαθέτουμε μία ανεξαρτησία, έναν τεχνοκρατικό χαρακτήρα και μία συνέχεια, ώστε οι επενδυτές να έχουν διαρκώς έναν συνομιλητή απέναντί τους, χωρίς να επηρεάζονται από παραμέτρους όπως οι εκλογές».

Συνολικά, ως προς το γενικότερο οικονομικό κλίμα ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι διανύουμε «μία δύσκολη συγκυρία λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί μία πίεση και στις εταιρείες μας -πολύ περισσότερο στη ΔΕΗ, ωστόσο και στις άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας που θα πρέπει να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Το θετικό είναι ότι έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τριετές με πολύ συγκεκριμένους στόχους και θεωρούμε ότι θα τους πετύχουμε, τόσο στο να βελτιώσουμε οικονομικούς δείκτες όσο και να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης και ικανοποίησης με τους πολίτες (citizen satisfaction), πέραν και του ελέγχου- μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ένα ακόμη θετικό είναι ότι μετά από μία δεκαετία δημοσιονομικής κρίσης κι εν συνεχεία της πανδημίας έχουμε κατανοήσει σαν κοινωνία ότι η λύση είναι περισσότερες επενδύσεις για περισσότερες δουλειές». Σε σχέση με τις επενδύσεις, στο επίκεντρο είναι το κομμάτι των logistics με το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου και τις διαδικασίες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου που είναι το επόμενο που ωριμάζει με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Επιπλέον έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, «ενώ είμαστε σε φάση ενεργοποίησης και για τα άλλα 22 αεροδρόμια».

Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ

«Έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς που κινούμαστε, σημασία έχουν οι μικρότερες περιφερειακές αξιοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Πολίτης διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, αναφερόμενος και στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ που «λειτουργεί και ως project manager για πολλές αξιοποιήσεις του Δημοσίου, όπως π.χ. για το στρατόπεδο Γκόνου» (σ.σ. το Ταμείο έχει αναλάβει την ωρίμανση μέσω της σχετικής Μονάδας Ωρίμανσης Εργων για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι κύριος του έργου).

Τα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με το εν λόγω ακινήτου έδωσε από το βήμα της ημερίδας ο κ. Περικλής Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ: «Μιλάμε για το μοναδικό μεγάλο ακίνητο στη Θεσσαλονίκη που γειτνιάζει με το λιμάνι, τις σιδηροδρομικές και τις οδικές υποδομές. Εντάξαμε φέτος το έργο στο πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας κι έχουμε υπογράψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανσή του, που θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Μιλάμε για μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ με βάση την προμελέτη χρήσεων, με οφέλη όσον αφορά την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στα 325 εκατ. ευρώ, από την οποία το 1/3 είναι άμεση. Όσον αφορά τις παραγόμενες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 3.000 (1/3 άμεσα και οι υπόλοιπες έμμεσες ή επαγόμενες)».

Γενικότερα, ως προς τις επιμέρους διαγωνιστικές διαδικασίες που έχει σε εξέλιξη το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πολίτης ανέφερε ότι είναι «πολύ σημαντικές οι λιμενικές υποδομές και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε τις δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Για την Εγνατία Οδό, εντός του α’ εξαμήνου του 2023 θα ξεκινήσει η περίοδος παραχώρησης- ετοιμάζονται όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ σε σχέση με τα ακίνητα που προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν οι υπογραφές για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα, που έχει περάσει ο φάκελος από Ελεγκτικό Συνέδριο και θα είναι στα χέρια του επενδυτή πολύ σύντομα».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο πλειοδότης, με 18,5 εκατ. ευρώ, έχει αναδειχθεί εταιρεία του Ιρανοκαναδού επιχειρηματία Άλεξ Χαντιτάτζι. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε ακόμη και στην αξιοποίηση δύο ακόμη ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα που προορίζονται για τουριστική χρήση, στην Αγία Τριάδα και το Ποσείδι Χαλκιδικής:

Το ακίνητο της Ακτής και του Κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού είναι πιο προχωρημένο, έχει περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του ακινήτου των 127 στρεμμάτων και θα βγεί σε διαβούλευση τώρα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

«Μέχρι το τέλος του 2022 είναι εφικτό, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, να βγει ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο ακίνητο. Προχωράμε τώρα σε διαγωνισμούς μίας φάσης, ώστε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Πολίτης επισημαίνοντας ότι για το ακίνητο των 294 στρεμμάτων στο Ποσείδι Χαλκιδικής οι διαδικασίες έπονται, ωστόσο εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο του 2023 θα βγες ο διαγωνισμός.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή 6-7 διαγωνισμούς, σε πιο περιφερειακά έργα όπως για παράδειγμα στο κομμάτι των ιαματικών όπου έχουμε ξεκινήσει να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τους εργοταξιακούς χώρους στο Ρίο -Αντίρριο, ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο κ.ο.κ.».

Ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ταμείο ακόμη και για να κλείσουν διαγωνισμοί που έχουν ήδη επενδυτές. «Αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι επενδυτές δε θα περιμένουν, γιατί θα πάνε αλλού».

To νέο εκθεσιακό της ΔΕΘ

Πάντως επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό έχει προσελκύσει το πλάνο ανάπλασης για το νέο εκθεσιακό κέντρου της ΔΕΘ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της ημερίδας ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO.

Το νέο εκθεσιακό θα διαθέτει περισσότερους ωφέλιμους χώρους, θα είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά καταναλώνοντας 70% λιγότερη ενέργεια και 30% λιγότερο νερό, ενώ ένα μεγάλο μέρος της έκτασης, το 50% θα παραδοθεί στους πολίτες με χρήσεις πάρκου.

«Στόχος είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2024», ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης για το έργο που, πλέον, λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών «κοστολογείται με νούμερα Φεβρουαρίου 2022 στα 280 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί μεσω ενός τύπου ΣΔΙΤ και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον».

Η διαχείριση του εκθεσιακού- συνεδριακού κέντρου και του πάρκου μένουν στη διαχείριση της ΔΕΘ Helexpo, ενώ ο ιδιώτης θα αναλάβει την ανάπτυξη, τη διαχείριση του ξενοδοχείου, του επιχειρηματικού πάρκου, των 1.500 χώρων στάθμευσης κ.α..

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, μετά την κατάθεση του φακέλου προς έγκριση από την Κομισιόν με βάση τις διατάξεις για τις κρατικές ενισχύσεις, εν συνεχεία θα προχωρήσει η οριστική μελέτη «με στόχο το 2026, στα 100 χρόνια της Έκθεσης να λειτουργήσει το μεγαλύτερο μέρος του νέου εκθεσιακού. Θα γίνουν τα εγκαίνια και ελπίζουμε έως το 2028 να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του».

newmoney.gr
sidirodromikanea.blogspot.com