Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Αρτζι, μπούρτζι και μετρό


Πάλι καλά που δεν είπε ότι «το μετρό είναι η Πισπιρίγκου των Εξαρχείων». Ο λόγος για τον πρώην υπουργό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και νυν βουλευτή κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι «τα Εξάρχεια πολιορκούνται από την καταστολή, την ιδιωτικοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, το airbnb και την εγκατάλειψη κάθε δημόσιας υποδομής. Με πρόσχημα την κατασκευή ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία Εξαρχείων και την “ανάπλαση” του Στρέφη καταστρέφεται (…) η ιστορικότερη γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου» (facebook, 10.8.2022).

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης

Ναι, σύμφωνοι. Τα Εξάρχεια είναι ιστορική γειτονιά. Εκεί έζησε ο Γιώργος Σουρής και σήμερα μένει η κ. Σώτη Τριανταφύλλου. Αλλά τι σημαίνει «ιστορικότερη γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου»; Είναι πιο «ιστορική», π.χ., από την Πλάκα, η οποία κατοικείτο αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και υπήρξε το κέντρο των αρχαίων Αθηνών;

Τα παραπάνω αποτελούν τη μικρότερη υπερβολή στην ανάρτηση του κ. Βερναρδάκη, ο οποίος –όπως και το κόμμα του– δεν φημίζεται για την οικονομία του λόγου του. Τι εννοεί με την «εγκατάλειψη κάθε δημόσιας υποδομής»; Δεν είναι δημόσια υποδομή το μετρό, το οποίο προσπαθούν να εκτροχιάσουν τα καλόπαιδα που δεν μένουν στα Εξάρχεια; Από την άλλη, βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι μετά το 2008 το ταχυδρομείο, τα υποκαταστήματα των τραπεζών, ακόμη και τα ΑΤΜ, έφυγαν από την περιοχή. Για έναν απλό λόγο: τα έκαιγαν στο όνομα της διαρκούς επανάστασης.

Σήμερα οι χώροι, που «πολιορκούνται από την καταστολή και την ιδιωτικοποίηση», βρίσκονται στο μαύρο τους το χάλι. Βρωμιά και γκράφιτι χαρακτηρίζουν οτιδήποτε είναι δημόσιο, ενώ έχουν καταγραφεί εκβιασμοί ιδιωτών που έχουν μαγαζιά στην περιοχή, από συμμορίες που… «αγάπησαν πολύ την επανάσταση». Υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί από την ανάπλαση ο λόφος του Στρέφη, όταν οι –άγνωστες και δίχως καμιά λαϊκή νομιμοποίηση– «συλλογικότητες» τον έχουν κάνει ρημαδιό; Εκτός αν φοβούνται ότι θα φέρουν στο κέντρο των Αθηνών «ιδιωτικά κατσίκια», τα οποία σύμφωνα με έναν άλλον αστέρα της αριστερής κενολογίας δεν αφήνουν τη Σαμοθράκη να σηκώσει κεφάλι: «Στο εμβληματικό βελανιδοδάσος Μαρτίνι είχε να βγει νέο δέντρο 40 χρόνια. Τα τρώγανε τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά κατσίκια» (Κρίτων Αρσένης, 10.8.2022).

Οι μπούρδες αυτού του τύπου θα ήταν πολύ διασκεδαστικές αν δεν ακολουθούσε η δράση των ταγμάτων εφόδου. Καθοδηγητές με σκοτεινά κίνητρα χρησιμοποιούν παιδάκια ως χρήσιμους ηλίθιους, για να κάνουν αναπαραστάσεις επανάστασης στην πολύπαθη περιοχή. Οι κάτοικοι της πλατείας είναι λογικοί άνθρωποι. Θέλουν το μετρό όσο πιο κοντά γίνεται, αλλά, αν πουν καμιά κουβέντα, μαύρη συλλογικότητα που τους έφαγε…

kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com