Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Μέγα σκάνδαλο! Περνά το τραίνο από το κέντρο της πόλης και οι κάτοικοι το θεωρούν... φυσιολογικό!


Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα.

Μου ήρθε σήμερα στην ενημέρωση στο κανάλι μου στο YouTube ένα βίντεο κάποιου εξαιρετικού βιντεολήπτη, ο οποίος παρουσιάζει μερικά εξαιρετικά πλάνα, καθώς οι συρμοί "Berlina" διέρχονται από τους κεντρικούς δρόμους της ελβετικής πόλης του Chur. Είναι οι περιβόητοι και παγκοσμίου φήμης συρμοί της μετρικής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Tirano Ιταλίας - Saint Moritz Ελβετίας - Chur Ελβετίας.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την κίνηση των συρμών στους δρόμους της μεθοριακής ιταλικής κωμόπολης του Tirano. Τώρα εμφανίζονται και πλάνα από την κίνηση των συρμών ανάμεσα στους πολυσύχναστους δρόμους του Chur. Και τι τραίνα; Επιβατικά, μικτά εμπορικά με πλατφόρμες κοντέινερς να μεταφέρουν κορμούς δέντρων και μεγάλα σκυροβάγονα και φορτηγά ψυγεία να διασχίζουν το κέντρο της πανέμορφης ελβετικής πόλης του Chur χωρίς τίποτα από όλα αυτά να αποτελεί κάποιο "παράξενο" θέαμα, χωρίς κάποιος κάτοικος, πεζός ή οδηγός να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός! Ούτε "μείωση" της αξίας των ακινήτων, ούτε "κόβει" ο αφρός του... φραπέ ή της σαντιγί της κρύας σοκολάτας βιενουά, όπως μου απάντησε πάλαι ποτέ κάποιος βολιώτης στην πρόταση που είχα διατυπώσει στο παρελθόν να γίνει παραλλαγή της σιδ/κής γραμμής του Μουτζούρη στο αστικό τμήμα του Βόλου από το ύψος των "ψαράδικων" έως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παπαστράτου) προκειμένου η γραμμή να μην διέρχεται από την οδό Δημητριάδος αλλά από την πεζοδρομημένη, από χρόνια, παραλιακή οδό!

Αυτά τα πλάνα, λοιπόν, μπορούν να τα παρακολουθήσουν και άλλοι κάτοικοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πόλεων οι οποίοι "απαιτούν υπογειοποίηση" πολλών χιλιομέτρων πριν οι γραμμές του τραίνου εισέλθουν στα αστικά μέρη τους, ή άλλοι που επιδίωξαν και επέβαλαν την κατασκευή παραλλαγών σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, ώστε οι γραμμές να μην διέρχονται από τις "ευγενείς" συνοικίες χαλυβδο και χαλκο συλλεκτων και μεταπρατών συναφών υλικών! "Ευτυχώς" που στην Ελλάδα αυτοί οι παράξενοι τύποι αφθονούν σε πλήθος, ποικιλία και γραφικότητα και δεν μιμούνται τους... "απαράδεκτους" Ελβετούς!

Όσοι πιστοί, λοιπόν, των σιδηροδρόμων προσέλθετε και απολαύστε τα απίστευτα ελβετικά πλάνα / τοπία και οι αρμόδιοι περί των σιδηροδρόμων πραγμάτων στην Ελλάδα ας προσπαθήσετε κάπως να διδαχθείτε και να μιμηθείτε...

Βίντεο



Με εκτίμηση

Σ. Βενέτης

sidirodromikanea.blogspot.com