Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ζυρίχη προς Μπάντεν: Η Ελβετία γιόρτασε τα 175 χρόνια από την κατασκευή της πρώτης γραμμής τρένου

Η Ελβετία -- διάσημη για τους ακριβείς σιδηροδρόμους της -- γιόρτασε την 175η επέτειο των υπηρεσιών επιβατικών τρένων στη χώρα την Τρίτη με μια εκ νέου δημιουργία του πρώτου ταξιδιού με μια ατμομηχανή.

 Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Ζυρίχης. Φωτογραφία της Ellen Jenni στο Unsplash

Η πρώτη υπηρεσία τρένου στις 9 Αυγούστου 1847 συνέδεσε τη Ζυρίχη με το Μπάντεν, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά — ένα ταξίδι που διήρκεσε 33 λεπτά.

Η υπουργός Μεταφορών Simonetta Sommaruga και περίπου 150 προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν στο ειδικό τρένο για τη Ζυρίχη για να τιμήσουν την επέτειο, το οποίο περιλάμβανε ιστορικά βαγόνια και μια ατμομηχανή.

«Το τρένο είναι μέρος της βασικής μας υπηρεσίας. Φέρνει κοντά τους ανθρώπους και ενισχύει τη συνοχή στη χώρα μας», δήλωσε ο Sommaruga, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Η γραμμή μεταξύ Ζυρίχης και Μπάντεν κατασκευάστηκε σε 16 μήνες. Μία από τις αρχικές γέφυρες εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

Το ταξίδι διαρκεί πλέον 15 λεπτά και τα τρένα τρέχουν κάθε τέταρτο της ώρας.

Ο επικεφαλής των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, Vincent Ducrot, δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά νέα κεφάλαια» που πρέπει να γραφτούν στην «ιστορία επιτυχίας των ελβετικών σιδηροδρόμων».

«Χτίζοντας στις τρέχουσες δυνάμεις μας, θέλουμε να κάνουμε τις σιδηροδρομικές και τις δημόσιες συγκοινωνίες ακόμα πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές», ανέφερε η ATS.

Το ελβετικό σιδηροδρομικό δίκτυο διαθέτει πολλά εντυπωσιακά τεχνικά επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων κάτω από τις Άλπεις.

Λίγες χώρες έχουν σιδηροδρομικό δίκτυο τόσο πυκνό όσο η Ελβετία.

Ο Ducrot είπε ότι η κύρια πρόκληση τώρα ήταν να κυκλοφορήσουν περισσότερα τρένα στο υπάρχον δίκτυο.

«Σήμερα, η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία μάς απασχολούν περισσότερο από την κατασκευή νέων υποδομών», είπε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.

Ο Ducrot τόνισε επίσης τη σημασία της βελτίωσης των διεθνών σιδηροδρομικών συνδέσεων «αν δεν θέλουμε να παραμείνουμε ένα νησί στη μέση της Ευρώπης».

.thelocal.ch
sidirodromikanea.blogspot.com