Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέα δρομολόγια και περισσότερες στάσεις με τα ETR από το φθινόπωρο


Περισσότερα δρομολόγια σε αρκετές γραμμές αλλά και νέα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τα τρένα ETR470 τα οποία θα πραγματοποιούν περισσότερες στάσεις προτίθεται να ξεκινήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρχής γενομένης από το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις της εταιρείας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές στη Βουλή.

Αλέξανδρος Λιάρος 

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η πραγματοποίηση περισσότερων δρομολογίων είτε δεν έλαβε την έγκριση του διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ κατά την πρόσφατη αναδιαμόρφωση των δρομολογίων σε όλη τη χώρα λόγω της σημερινής χωρητικότητας των γραμμών και εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε δεν είναι ακόμα δυνατή λόγω της εκκρεμότητας ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης 70 νέων μηχανοδηγών της εταιρείας οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία εντός του φθινοπώρου.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Επιπλέον στάσεις και νέα υπηρεσία Intercity Premium

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την εξαίρεση του σταθμού του Λιανοκλαδίου από τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα τρένα ETR (πραγματοποιούν μόνο μία στάση στη Λάρισα), ο Επικεφαλής Επιβατικών Μεταφορών ανέφερε ότι τα τρένα μπορούν να ξεκινήσουν να πραγματοποιούν και μία επιπλέον στάση στο Λιανοκλάδι για τα συγκεκριμένα δρομολόγια (ICE 50-51-60-61), χωρίς να επηρεαστεί ο συνολικός χρόνος του ταξιδίου.

Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει δυνατή η διασύνδεση και με το τρένο 888 προς Καλαμπάκα. Επιπλέον, για το απογευματινό δρομολόγιο προς Αθήνα ICE 61, μπορεί να πραγματοποιείται μία επιπλέον στάση στον Παλαιοφάρσαλο προκειμένου να διασφαλιστεί διασύνδεση με το τραίνο 1885 από Καλαμπάκα.

Στάση στον Παλαιοφάρσαλο, εφόσον ζητηθεί, μπορει να πραγματοποιεί και το αντίστοιχο πρωινό δρομολόγιο ICE 51, ενώ μια νέα επιπλέον σύνδεση με την Καλαμπάκα ή τα Τρίκαλα θα μπορούσε να διευθετηθεί με λεωφορείο ως τον Παλαιοφάρσαλο.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση των βουλευτών, ο Προϊστάμενος της Γενική Διεύθυνσης Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει ότι μπορεί να εξεταστεί η πραγματοποίηση ενός ακόμα δρομολογίου προς Αθήνα και ενός προς Θεσσαλονίκη με το τρένο ETR470.

Η νέα υπηρεσία μπορεί να ονομαστεί Intercity Premium και να πραγματοποιεί τις σταθμεύσεις που προβλέπονται στο intercity (Αθήνα, Οινόη, Θήβα, Λεβαδιά, Τιθορέα, Λειανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλος, Λάρισα, Κατερίνη, Πλατύ, Θεσσαλονίκη) με το τροχαίο υλικό ETR470 και τιμή αντίστοιχη με το Intercity Express. Εάν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η νέα υπηρεσία μπορεί να ενταχθεί στη δρομολογιακή πολιτική από τον Οκτώβριο του 2022.

Λιανοκλάδι – Αθήνα: Περισσότερα δρομολόγια με τους νέους μηχανοδηγούς

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επίσης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μπούγα σχετικά με τον περιορισμό των δρομολογίων 1520 και 1521 μεταξύ Λιανοκλαδίου και Αθήνας αλλά και σε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωάννη Σαρακιώτη σχετικά με τις διαμαρτυρίες των Δημάρχων Δελφών και Αμφίκλειας-Ελάτειας για τη διάρκεια της διαδρομής των δρομολογίων αυτών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δρομολόγια περιορίστηκαν σε 4 την εβδομάδα με τρένο και 10 με λεωφορεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που είχε και ως συνέπεια να έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 70 νέων μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους αναμένεται το σύνολο των δρομολογίων να εκτελείται από τρένα, ενώ μέχρι τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εξετάσει την βελτίωση των δρομολογίων που πραγματοποιούν τα λεωφορεία.

Λάρισα – Θεσσαλονίκη: Βελτίωση δρομολογίων μετά την ολοκλήρωση των έργων

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απάντησε τέλος και σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά την ταλαιπωρία επιβατών από την κατάργηση μεσημερινανών δρομολογίων μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αναφορά του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου της ΝΔ σχετικά με διαμαρτυρία επιβατών.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλή Επιβατικών Μεταφορών της εταιρείας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζήτησε τη χάραξη 9 ζευγών δρομολογίων Θεσσαλονίκη – Λάρισα και 2 ζευγών δρομολογίων Θεσσαλονίκη – Παλαιοφάρσαλος. Ο διαχειριστής της υποδομής ΟΣΕ, λόγω των εν εξελίξει σιδηροδρομικών έργων (σ.σ. πρόκειται για τη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση), ενέκρινε μόνο 10 δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, με δύο από αυτά να φτάνουν μέχρι στον Παλαιοφάρσαλο. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία δρομολόγησε και ένα ζεύγος λεωφορείων μεταξύ των δύο πόλεων, ενώ σημειώνεται πως η υπηρεσία θα μπορούσε να αποκατασταθεί με τρένο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αύξηση της χωρητικότητας της γραμμής, οπότε και θα ζητηθεί από τον ΟΣΕ πύκνωση των δρομολογίων σε καλύτερες ώρες για τους εργαζόμενους.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τέλος υπενθυμίζει πως πραγματοποιήθηκε αναδιαμόρφωση των πρωινών δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων, ενώ η μετακίνηση μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης είναι δυνατή και με τα τρένα μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

 athenstransport.com
sidirodromikanea.blogspot.com