Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται νέα πακέτα αναδρομικών – Ποιοι δικαιούνται αυξήσεις στις συντάξεις τους και πότε θα τις λάβουν

Τα πακέτα αναδρομικών που εκκρεμούν - Ποιοι θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά

Μέσα στους επόμενους 5 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Η αρχή ωστόσο, θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι για περίπου 40.000 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν λόγω τεχνικών δυσκολιών. Πιο αναλυτικά το νέο «πακέτο» έως 5.000 ευρώ, δικαιούνται παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων δικαιούνται να λάβουν αυξήσεις. Οι παλαιοί (πριν τον Μάιο του 2016) θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά σε 3 με 5 δόσεις ενώ οι καινούργιοι (μετά τον Μάιο του 2016) θα λάβουν το ποσό εφάπαξ.

Τα αναδρομικά αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως σήμερα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το ποσό είναι να έχει ασφαλιστικό βίο με περισσότερα από 30,1 χρόνια. Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πακέτο δεν αφορά τους 55.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση για τους οποίους έχει δρομολογηθεί από τον e-ΕΦΚΑ, η σχετική πληρωμή αυξήσεων και αναδρομικών για το επόμενο διάστημα.

Εντός 5μήνου οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για όσους έχουν παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση

Πιο αναλυτικά, ακόμα ένα «πακέτο» αναδρομικών έως και 74 μηνών που σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά ακόμα και τις 35.000 ευρώ μπορούν να λάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Με το νέο αυτό λογισμικό ξεκινά σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται απο τώρα και μετά. Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, το ακριβές πλήθος των συνταξιούχων που θα δουν προσαυξήσεις και αναδρομικά στις συντάξεις τους δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ο υπολογισμός του μέσα από το εν λόγω λογισμικό.

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Με την λειτουργία του λογισμικού και την εκκαθάριση που ακολουθεί κλείνει μια ακόμη εκκρεμότητα του ΕΦΚΑ και παράλληλα αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορούσε χιλιάδες συνταξιούχους. Οι συντάξεις με διαδοχικό και παράλληλο χρόνο ασφάλισης θα εκδίδονται πλέον χωρίς αποκλίσεις και παράλληλα χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν για χρόνια την απαιτούμενη προσαύξηση θα την δουν στους λογαριασμούς τους με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης εντός 5μήνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων, που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα..

Η αναμονή για τους παράλληλα ασφαλισμένους, που περιμένουν την προσαύξηση στην σύνταξη τους λόγω της δεύτερης απασχόλησης, σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει πλέον ακόμη και τους 72 μήνες (έξι έτη). Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια και το οποίο υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ. Τα αναδρομικά έως και 5-6 ετών αφορούν όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία.

Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:Ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,

Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5-6 έτη.

Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά. Μετά και την εγκύκλιο του νόμου 4670/2020, το καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά λειτουργεί ως εξής:

Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε 1 μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλαν ως ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία και για όλα τα χρόνια.

newsbeast.gr
sidirodromikanea.blogspot.com