Η σιδηροδρομική σύνδεση του Θιβέτ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα των αρχών του 21ου αιώνα.
Ο σιδηρόδρομος Qinghai-Θιβέτ αποκαλείται μερικές φορές «Σιδηρόδρομος προς τον Παράδεισο».
Για αιώνες, το απομακρυσμένο οροπέδιο του βουνού γνωστό ως «Η Στέγη του Κόσμου» επισκεπτόταν μόνο οι πιο σκληραγωγημένοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, αλλά το άνοιγμα του αξιοσημείωτου σιδηροδρόμου Qinghai-Θιβέτ το 2006 δημιούργησε μια μόνιμη σύνδεση με το κινεζικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Μερικές φορές ονομάζεται "Σιδηρόδρομος προς τον Παράδεισο", η διαδρομή 1.955 χιλιομέτρων (1.215 μίλια) από το Σινίνγκ στην κεντρική Κίνα προς τη Λάσα στο Θιβέτ, καταλήγει στο πέρασμα Tanggula, 5.068 μέτρα (16.627 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας -- σχεδόν το ήμισυ του Η γραμμή βρίσκεται πάνω από 13.123 πόδια.
Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα των αρχών του 21ου αιώνα, ο σιδηρόδρομος κόστισε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του. Οι προκλήσεις περιελάμβαναν οικοδόμηση σε περιοχή με μεγάλο υψόμετρο επιρρεπή σε σεισμούς, με χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και μόνιμο παγετό.
Μοναδικά βαγόνια υπό πίεση, σχεδιασμένα ειδικά για τη διαδρομή, βοηθούν τους ταξιδιώτες να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ασθένειας στο υψόμετρο που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον υψηλότερο σιδηρόδρομο στον κόσμο.
Έξω από το τρένο, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν εκπληκτική θέα στο εύθραυστο περιβάλλον του οροπεδίου, όπου τα γιάκ βόσκουν σε λιβάδια όπου κυριαρχούν τα πανύψηλα χιονισμένα βουνά. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το λιβάδι Qiangtang, το φυσικό καταφύγιο Kekexili, τη λίμνη Namtso και τα βουνά Tanggula στο υψηλότερο σημείο του ταξιδιού.
Απευθείας τρένα τρέχουν προς τη Λάσα από το Πεκίνο σε περίπου 40 ώρες και τη Σαγκάη (47 ώρες) και από το 2030, όταν ολοκληρωθεί ο σιδηρόδρομος Σιτσουάν-Θιβέτ, ύψους 47,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα ηλεκτρικά τρένα υψηλής ταχύτητας θα μειώσουν το ταξίδι των 1.629 χιλιομέτρων (1.012 μίλια) από Τσενγκντού προς Λάσα από 48 ώρες σε μόλις 13 ώρες.
edition.cnn.com
sidirodromikanea.blogspot.com