Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Υπηρεσιακοί παράγοντες των Υποδομών και Μεταφορών: Προστάτες ή εχθροί των Ελληνικών Σιδηροδρόμων;

Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα
Διαβάζω με τεράστια έκπληξη τις συζητήσεις ανάμεσα στους ανθρώπους των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπομεδί, για το αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή όχι η προσφάτως πληγείσα ιστορική σιδηροδρομική γέφυρα του ποταμού Ευήνου.
Στην αρχή οι εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων Α΄ και Β΄ βαθμού της Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Ελλάδος εισήλθαν στις συζητήσεις με μεγάλη δυναμική προκειμένου να σώσουν τη σιδηροδρομική γέφυρα. Στη συνέχεια λες και ένα... "μαγικό ραβδί" μετέτρεψε τους... "λύκους" εις "όρνιθας"! Κάποιοι σαν να τους φοβέρησαν, σαν να τους τρομοκράτησαν και εκείνοι ανέκρουσαν πρύμναν! Τώρα ο ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης φέρεται να δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της παρουσίασης κάποιων βιβλίων, ότι «αν κάποιος φορέας θέλει να κρατήσει την γέφυρα ας βρει τα χρήματα να την κρατήσει»!!!
Τα χρήματα φυσικά υπάρχουν και είναι από το ειδικό ταμείο για έκτακτες ανάγκες και αποκατάσταση υποδομών από φυσικές καταστροφές. Επίσης είναι αξιοπερίεργο πως είναι δυνατόν το ίδιο το Υπομεδί να χαρακτηρίζει σε Απόφασή του του τη σιδηροδρομική γραμμή Κρυονερίου - Αγρινίου στην "κατηγορία σιδηροδρομικό δίκτυο υπό προσωρινή αναστολή", όπερ σημαίνει ότι το δίκτυο πρέπει να συντηρείται κανονικά και οι ίδιοι άνθρωποι που εξέδωσαν την ΚΥΑ να λένε απαξιωτικά για την μεγάλης αξίας σιδηροδρομική αυτή υποδομή που μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας "όποιος θέλει ας βρει λεφτά να τη φτιάξει"!!!
Αντί λοιπόν, όχι μόνο να επισκευαστεί η σπουδαία αυτή και υψηλού κόστους σιδηροδρομική υποδομή για την οποίαν, όπως ισχυρίζεται ο Υφυπουργός, "δεν έχει όχι μόνο λεφτά να την κατασκευάσει, αλλά ούτε καν να την επισκευάσει" όχι μόνο να την επισκευάσει αλλά και να την ενισχύσει έτι περεταίρω ώστε τα ακρόβαθρα, τα μεσόβαθρα και τα ζευκτά να μπορούν να σηκώσουν και συρμούς κανονικού εύρους, να διατάσσουν τόσο αβίαστα και κυνικά να την γκρεμίσουν! Είναι σαν τη σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Λιόσια - Λαύριο ή τις γραμμές των τραμ Θεσσαλονίκης και Αθήνας που τις ξήλωσαν με τόση σπουδή και ευκολία και μετά από δεκαετίες ή δαπάνησαν πολλαπλάσια κεφάλαια για να τα ξαναφτιάξουν ή δεν έχουν καταφέρει ακόμα να στρώσουν ένα μέτρο σιδηροδρομικής γραμμής.
Σύντομα όλοι αυτοί οι... "άσπονδοι φίλοι" του τραίνου και του σιδηροδρόμου θα ζητήσουν την ψήφο μας προκειμένου να επανεκλεγούν. Άραγε μήπως πρέπει να απαντηθεί η έρευνα για ψήφους ανάλογα: όποιος ψάχνει για ψήφους να ψάξει να βρει εκείνους που θα του τις δώσει;
Με εκτίμηση
Σ. Βενέτης

sidirodromikanea.blogspot.com