Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Πώς μπορεί η ολοκλήρωση των ΔΕΔ-Μ των Δυτικών Βαλκανίων να αλλάξει τον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο;

Η επέκταση του δικτύου ΔΕΔ-Μ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η ενσωμάτωση της περιοχής στη σιδηροδρομική αγορά της ΕΕ πλησιάζει στην υλοποίηση, ενώ εκκρεμούν κάποια ακόμη βήματα. Η περιοχή θα μπορούσε να αποδειχθεί υψίστης σημασίας για ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Νίκος Παπατόλιος


Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν τα Δυτικά Βαλκάνια, με το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο (EIP) της ΕΕ να οδηγεί τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της περιοχής. Τι σχέδια έχει η ΕΕ για αυτήν την περιοχή και πώς θα αλλάξουν τις σιδηροδρομικές μεταφορές της ΕΕ;

Τι είναι το EIP για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Πρώτα απ 'όλα, σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, το EIP «στοχεύει να υποκινήσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, να υποστηρίξει μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, να προωθήσει την περιφερειακή ολοκλήρωση και τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Επιτροπή το ενέκρινε το 2020. Περιλαμβάνει επίσης τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των εμπλεκόμενων χωρών και στην ευημερία των κατοίκων.

Ως αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν η ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και οι επενδύσεις. Όπως τόνισε η Maja Bakran, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στη DG MOVE κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης UNIFE τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, «η πολιτική ΔΕΔ-Μ είναι το ισχυρότερο όχημα για την ενσωμάτωση γειτονικών χωρών στην ΕΕ».

Περιφέρεια έτοιμη να ενσωματωθεί

Ο Μπάκραν ανέφερε επίσης ότι «το βασικό στοιχείο για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ενσωμάτωση στο ΔΕΔ-Μ» και ότι «το νομικό υπόβαθρο που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία είναι ήδη εκεί». Επιπλέον, τόνισε ότι η τελευταία πρόταση σχεδίου χάρτη του ΔΕΔ-Μ της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης την περιοχή.

Ο Matej Zakonjšek, διευθυντής της γραμματείας της Κοινότητας Μεταφορών και επίσης ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης της UNIFE, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τρόπου μεταφοράς στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η μεταφορά επιβατών είναι δεινή στην περιοχή. Για τα φορτία, είναι καλύτερα αλλά όχι εκεί που θέλουμε». Ωστόσο, είπε ότι οι σιδηρόδρομοι επιστρέφουν στην περιοχή και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Νόβι Σαντ, μέρος του Διαδρόμου Χ, το δείχνει αυτό».
Ενδεικτική επέκταση του πυρήνα και ολοκληρωμένου δικτύου ΔΕΔ-Μ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα

Για να ενσωματωθεί πλήρως η περιοχή στο δίκτυο ΔΕΔ-Μ, ο Zakonjšek ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα. «Πρέπει να περάσουμε από ένα συνονθύλευμα σε ένα δίκτυο όπως συμβαίνει με ολόκληρο το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό σύστημα», είπε.

Υπάρχει ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ΔΕΔ-Μ, και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην ηλεκτροδότηση τροχιάς. Τα σιδηροδρομικά δίκτυα της περιοχής θα πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά το εκσυγχρονισμένο τροχαίο υλικό, την εφαρμογή ERTMS και τη συμμόρφωση με όλες τις πτυχές του ΔΕΔ-Μ, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για την οδική ασφάλεια, για παράδειγμα. Επιπλέον, ο Zakonjšek τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο για έργα συντήρησης υποδομών με μια πιο συλλογική προσέγγιση.

Σε γενικές γραμμές, οι φιλοδοξίες της περιοχής μοιάζουν με αυτό: η ηλεκτροδότηση γραμμής στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να φτάσει το 86 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με 73 τοις εκατό το 2020. Με τον ίδιο τρόπο, η συμμόρφωση με την ελάχιστη λειτουργική ταχύτητα θα πρέπει να φτάσει το 44 τοις εκατό έως το 2027 , ενώ ήταν 15 τοις εκατό το 2020. Τέλος, η εφαρμογή του ERTMS θα πρέπει να φτάσει το 50 τοις εκατό έως το 2030, σε σύγκριση με το 0 τοις εκατό το 2020.

Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο;

Σύμφωνα με τον Michael Voegele, αναπληρωτή επικεφαλής της μονάδας περιφερειακών προγραμμάτων των Δυτικών Βαλκανίων, στη ΓΔ NEAR, η κάλυψη της διαφοράς με την ΕΕ είναι το κύριο σημείο εστίασης του EIP. Το EIP έχει ορισμένα εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα που θα διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα της περιοχής από ανατολή προς δύση και βορρά προς νότο και θα ενισχύσουν τις παράκτιες σιδηροδρομικές συνδέσεις με την ενδοχώρα.

Αναλυτικά, τα εμβληματικά έργα του EIP στην περιοχή περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:Σύνδεση Ανατολής προς Δύση: Σιδηροδρομική σύνδεση Διάδρομος Χ μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, Σερβίας και Βουλγαρίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας. Διάδρομος VIll μεταξύ των Σκοπίων και των συνόρων με τη Βουλγαρία.
Σύνδεση Βορρά προς Νότο: Διάδρομος Vc που συνδέει τις πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης μέσω του Σεράγεβο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με το λιμάνι Ploce στην ακτή της Αδριατικής. Διαδρομή 4 που συνδέει το Βελιγράδι με την Ποντγκόριτσα με το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου. Διαδρομή 10 για σύνδεση του Βελιγραδίου με την Πρίστινα.
Σύνδεση των παράκτιων περιοχών: Διαδρομή 2 που συνδέει τις πρωτεύουσες των Τιράνων και της Ποντγκόριτσα και επεκτείνεται στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης του EIP εγκρίθηκε στις αρχές Απριλίου. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται κυρίως από τον μηχανισμό Εγγυήσεων των Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος θα μπορούσε να αυξήσει επενδύσεις έως και 20 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ένα επιπλέον δισεκατομμύριο επιχορηγήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να ωφελήσουν +300 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή.Εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα EIP.

Πρακτικές ευκαιρίες

Υπάρχουν δύο βασικά σημεία για το πώς αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον ευρωπαϊκό τομέα σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Το πρώτο είναι η «ακτοπλοϊκή συνδεσιμότητα» που αναφέρει ο Voegele. Σχολιάζοντας αυτό, ο Zakonjšek τόνισε ότι «ο τρέχων σχεδιασμός δεν θα πετύχει τίποτα χωρίς σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα κύρια λιμάνια των Βαλκανίων. Οι θαλάσσιες γραμμές που συνδέονται με λιμάνια των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν επανάσταση για την περιοχή και την ΕΕ». Κατά συνέπεια, εκτός από την ενίσχυση του δικτύου ΔΕΔ-Μ, οι σιδηροδρομικές επενδύσεις στην περιοχή θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν νέες πύλες για τη θαλάσσια ναυτιλία που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Το δεύτερο σημείο είναι ο Διάδρομος VIII μεταξύ των Σκοπίων και των συνόρων της Βουλγαρίας. Ο Hari Lokvenec, Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Σιδηροδρόμων Σιδηροδρόμων της Βόρειας Μακεδονίας και Πρόεδρος του Δικτύου Διαχείρισης Υποδομής των Δυτικών Βαλκανίων, κατέδειξε περίτρανα τη σημασία αυτού του έργου: «Με τον Διάδρομο VIII, μπορούμε να παρέχουμε στην περιοχή άμεση πρόσβαση στο Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα . Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τις δυνατότητες που αναδύονται εκεί με την αυξημένη κίνηση κατά μήκος του Μεσαίου Διαδρόμου και τη συμφόρηση στη Ρουμανία».

Ένα πλήρως λειτουργικό και αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να τα μετατρέψει σε νέο κόμβο για εμπορεύματα που εισέρχονται και εξέρχονται από την Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τις ωκεάνιες γραμμές, τις σύντομες συνδέσεις της Μαύρης Θάλασσας και τις απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις μέσω Τουρκίας. Αυτή η περιοχή μπορεί να είναι μια απομακρυσμένη ευρωπαϊκή γωνιά. Ωστόσο, οι πολύ αναγκαίες και προσεκτικά σχεδιασμένες επενδύσεις θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να αποκτήσει έναν εντελώς νέο ρόλο.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com